Václav Schmid se nenudí

Město Touškov – 1. července
První červnová sobotu se astrologové na horoskopu Olivera Schmida pořádně vyřádili. Plzeňský závodník si na Borech při pádu během českého šampionátu dvěstěpadesátek zlomil levou klíční kost a prsteníček a malíčkem na pravé ruce. Rehabilitace probíhá úspěšně, tento měsíc by měl být nazpět na oválech. Nicméně jeho otec Václav nemusí do parku krmit ptáčky, aby zahnal nudu.

Když syn rehabilituje…

Oliver Schmid by mohl být tento měsíc nazpět na oválech | foto Karel Herman

Oliver Schmid byl minulý týden na kontrole a během následujících dnů by mu lékaři měli odstranit osmičku, speciální ortézu fixující klíční kost. Od toho momentu začne protahovat levou ruku. Až mu sundají sádru také z pravačky, což by mohlo být v osmadvacátém kalendářním týdnu roku, může začít opatrně trénovat.

Do této koncepce skvěle zapadá Talent Trophy devatenáctého července, po níž by se vidělo, nakolik je reálný návrat Olivera Schmida do šampionátu republiky dvěstěpadesátek v Pardubicích o tři dny později.

Nicméně prioritou je dokonalý srůst kostí. A byť je srpnový provoz na českých oválech rušný asi jako na letišti ve Starých Kotěhůlkách, několikatýdenní absence se dá dohnat na německých pouťácích.

…tatínek potřebuje něco na svrbějící dlaně

Nešťastný červnový pád v Plzni: Jan Hlačina (bílá), Damir Filimonovs (modrá) a Oliver Schmid (žlutá) | foto Lucie Šachlová

Byť závodník vypadl ze závodního kolotoče, jeho tatínek má práce až nad hlavu. Dokončuje druhý čtvrtlitr a přitom na konec sezóny chystá tréninkový půllitr. Zapůjčí jej Hynek Štichauer, jenž s gangem plzeňských závodníků začal pracovat coby mentor.

Pardubický borec nabízí i práci pro Václava Schmida, respektive jeho ruce, které se třesou nad vidinou zašpinění od oleje. Proto spolu pojedou o víkendu na mistrovství světa na dlouhé dráze do Mühldorfu. A Oliver Schmid nebude ve výpravě chybět.

Oliver Schmid v akci | foto Karel Herman