Český tým dosáhl svého nejlepšího letošního výsledku v polské juniorské soutěži

Pardubice – 6. června
Bylo to paradoxní. Na hlavní tribuně svítkovského stadiónu se dnes sešlo méně lidí než, když sem loni zjara směla jen hrstka vyvolených. Polská juniorská družstva v pondělí netáhla ani po obědě, ani v pozdním odpoledni. Přitom boje budoucích hvězd ploché dráhy rozhodně nepostrádaly zajímavé momenty. A navíc, ačkoliv český tým přišel o Jakuba Exlera, jenž bohužel skončil se zlomenými prsty v nemocnici, vůbec poprvé se ve skupině E dostal mezi nejlepší trojici.

V šampionátu polských juniorských družstev není vyhlášení na pódiu, nicméně tým ACCR dnes pro magazín speedwayA-Z zapózoval | foto Karel Herman

Český nástup

Matouš Kameník (červená) jede před Mikolajem Czaplou (žlutá) | foto Karel Herman

Netradiční den, netradiční hodina, netradiční šampionát. V pondělí se od čtrnácti hodin na účinkování našich juniorů v polském šampionátu juniorských družstev do Svítkova přišli do ochozů podívat skutečně jen jednotlivci.

V depu nechyběl ani Jan Jeníček, jehož zlomená ruka z kopřivnického přeboru se zdárně hojí. Na závodění nebylo ještě ani zdaleka sebemenší pomyšlení, přesto pardubický junior figuroval ve startovní listině. Řády totiž umožňují, aby prokazatelně zraněného závodníka jednou zastoupil jeden z trojice kolegů.

Zleva Jakub Krawczyk (modrá), Kacper Mateusz Grzelak (žlutá), Antoni Mencel (bílá) a Matěj Frýza (červená) | foto Karel Herman

První přišla řada na Matouše Kameníka. Divišovský závodník se pevně usadil za zády vedoucího Kacpera Grzelaka a po úvodní nule Jakuba Exlera přistály na kontě týmu ACCR dva body. Vzápětí se blýsknul Matěj Frýza. V úvodním oblouku pronikl na druhé místo, jež mu Jakub Krawczyk sebral až v nájezdu do třetího okruhu.

Rovněž Ostrow dorazil do Pardubic jen se třemi závodníky. V rozjížďce s číslem čtyři tudíž zůstalo jedno pole volné. Matouš Kameník se nespokojil s jistotou a vnějškem první zatáčky se protáhl na druhou pozici. V následujícím oblouku jej Marcel Studzinski zase podjel, ale mnohem horší byl přetržený primární řetěz ve třetím kole.

 

Nešťastná pohroma

Body do našich boxů neproudily snadno. V páté jízdě neměl za Jana Jeníčka, kdo jet. České trio bojovalo, ale maximálními zisky se staly jedničky. Jakub Exler si v rozjížďce s číslem deset musel třetí místo vybojovat v běžeckém souboji.

Jaroslav Kocek čeká na běžícího Jakuba Exlera | foto Karel Herman

Na začátku posledního kola mu praskl řetěz. V poslední zatáčce poté spadl Antoni Mencel kvůli zadřenému motoru. Pražan se okamžitě rozběhl pro bod, po němž ovšem prahnul i Polák. Ten však vzhledem k okolnostem měl se svým motocyklem větší práci, takže Jakub Exler navzdory větší vzdálenosti byl v cíli dříve.

V rozjížďce s číslem čtrnáct ovšem štěstí Jakuba Exlera opustilo. Ve druhé zatáčce upadl Tobiasz Jakub Musielak a jeho motocykl vytvořil svéráznou odrazovou rampu. Pražan přes ni přeletěl a jeho salto skončilo tvrdým dopadem. Závodník se ocitl v lékařské péči se zlomenými prsty.

Pakliže českým benjamínkům ostřílenější Poláci unikali, po vyřazení Jakuba Exlera se naše vyhlídky smrskly ještě více. V nominační sérii jsme museli odepsat hned dvě jízdy. Navíc po třetí pozici Matouše Kameníka v rozjížďce s číslem třináct přišly první body až v úplně poslední jízdě závodu. Divišovský závodník s přehledem skončil druhý.

 

Pouhá formalita

Tobiasz Jakub Musielak si nechal u sanitky obstříkat zraněnou pravačku a do druhého závodu již nenastoupil. Mnohem hůře na tom byli mladíci z Gniezna. Ve žhavém podvečeru je měl čekat šestý závod za pět dnů a kouč Blažej Skrzeszewski mohl jen smutně konstatovat, že se nikomu z jeho svěřenců na ovál nechce.

Matouš Kameník a Matěj Frýza zajistili nejlepší výsledek týmu ACCR | foto Karel Heman

A pokud na něj vyjel, skončil vesměs po pár metrech. Navíc se v rozjížďce s číslem tři zranil Szymon Szwacher. Zato česká dvojice vletěla do závodu setsakra vitálně. Matouš Kameník se ve druhé jízdě ujal vedení. Ve druhém nájezdu jej podjel Kacper Grzelak, vzápětí jej následoval i Antoni Mencel, nicméně Češi srovnali krok s Gniezhem.

Vzápětí se Matěj Frýza z repete čtvrté jízdy vrátil se dvěma body. V rozjížďce s číslem čtyři Matouš Kameník ve druhé zatáčce podjel Maksyma Borowiaka a tým ACCR byl na hony před Gnieznem. A vzhledem k okolnostem se mu stále vzdaloval.

Zdeněk Schneiderwind využil možnost taktické rezervy hned v úvodu, což se mu náramně vyplatilo. Po dvanácti jízdách totiž celá čtveřice manažerů unisono dospěla k názoru, že v závodě unavených plochodrážníků nemá cenu pokračovat.

 

Hlasy z depa

„Dobrý, perfektní, dneska nejlepší závod z celýho seriálu,“ radoval se Matouš Kameník. „Musím se ještě hodně učit. Zatím se učím dobře (smích). Mário Jirout mi radil, Venca Hromas taky.“

„Bylo to dobrý,“ říkal Matěj Frýza. „Jelo se dobře, dráha se rozbíjela, bylo to těžší. Super škola s Polákama.“

Jakub Exler skončil v péči lékařů | foto Karel Herman
Jakub Exler skončil v péči lékařů | foto Karel Herman

odpolední závod:

1. Ostrowia Ostrow 44
Sebastian Szostak 3 2 3 3 1 3 15
Kacper Grzelak 3 2 3 2 3 1 14
Jakub Poczta R/R
Jakub Krawczyk 2 3 3 3 2 2 15
2. Unia Leszno 36
Antoni Mencel 3 3 E 3 3 2 14
Hubert Scibak 3 3 2 2 0 10
Tobiasz Jakub Musielak 0 0 1 X – 1
Maksym Borowiak 2 2 3 1 3 11
3. Start Gniezno 27
Mikolaj Czapla 1 3 F 2 1 7
Szymon Szwacher 1 2 2 1 1 7
Kacper Mateuzs Grzelak 0 1 0 2 F 3
Marcel Studzinski 2 1 2 2 3 10
4. ACCR 10
Matouš Kameník 2 E 1 1 0 2 6
Matěj Frýza 1 1 1 0 0 0 3
Jan Jeníček R/R
Jakub Exler 0 0 1 0 F/R – 1
Matouš Kameník (červená) útočí na Huberta Scibaka (žlutá) | foto Karel Herman

podvečerní závod:

1. Ostrowia Ostrow 32
Jakub Krawczyk 3 E 3 3 9
Jakub Poczta R/R
Kacper Grzelak 3 3 3 3 12
Sebastian Szostak 3 3 2 3 11
2. Unia Leszno 22
Antoni Mencel 2 3 2 3 10
Maksym Borowiak 2 2 2 8
Hubert Scibak F 2 2 1 5
Tobiasz Jakub Musielak R-R
3. ACCR 11
Matouš Kameník 1 2 1 2 6
Matěj Frýza 2 1 1 1 5
Jan Jeníček R-R
4. Start Gniezno 2
Mikolaj Czapla 1 – – 1
Kacper Mateusu Grzelak E ex 0- 0
Narcel Studzinski R R 1- 1
Szymon Szwacher X – – 1

Poznámka: Jakub Exler nestartoval pro zranění z předchozího závodu; varování za startovní přestupek Maksym Borowiak v rozjížďce s číslem deset; Kacper Mateusz Grzelak byl v šesté jízdě předjet o kolo; po dohodě všech manažerů byl závod předčasně ukončen po dvanácti jízdách

Matěj Frýza (červená) útočí na Antoniho Mencela (bílá) a Kacpera Grzelaka | foto Karel Herman