Soutěž o vstupenky na Tomíčkův memoriál: rekordy Ivana Maugera stále odolávají

Česká Třebová – 23. srpna
Memoriál Luboše Tomíčka se počátkem sedmdesátých let stal nedílnou součástí mezinárodního kalendáře a lákal do hlavního města velké hvězdy světové ploché dráhy. Pravidelně se mezi nimi objevoval i Ivan Mauger. Poprvé se na stupně vítězů postavil už v sedmdesátém, kdy skončil druhý za Jiřím Štanclem, ale o doposud nepřekonatelný rekord se postaral hned v následujících třech ročnících.

Pondělí po Zlaté přilbě se stalo tradičním prodloužením Zlaté přilby, kterou Tomíčkův memoriál doprovázel až do svého čtyřicátého ročníku v roce 2008. V jednasedmdesátém však ve stejném termínu v Českých Budějovicích pořádali osmý ročník Poháru Jihočeské pravdy. Část závodníků z Pardubic zamířila do jihočeské metropole, nicméně kvalitnější obsazení měl přece jen Memoriál Luboše Tomíčka.

Nechyběl mezi nimi ani Ivan Mauger, v té době už trojnásobný šampión ze světového šampionátu jednotlivců, kde triumfoval nepřetržitě v letech 1968 – 1970. Vzhledem ke smlouvě s exportním podnikem Motokov sedlal tovární Jawy a v Československu býval častým hostem.

Karlu Hrubcovi, jedné z legend mezi českými motoristickými novináři, který tehdy psal pro Stadión, vysvětlil, jak přišel ke svému křestnímu jménu, které je tolik typické pro ruské muže. „Já se zase divím, kolik Rusů se jmenuje stejně jako já,“ opáčil. „Jméno Ivan je u nás tak běžné jako John nebo Chris.“

Zvídavý žurnalista, těžištěm jehož tvorby byla především formule jedna, Ivanu Maugerovi položil také otázku, proč má na své kombinéze pět hvězdiček na každém rukávě. „Nejsem zvláštním ctitelem koňaku,“ odpovídal novozélandský plochodrážník. „Ale tolik o něm vím, že pětihvězdičkový je nejlepší. Mě to popohání k tomu, abych se snažil být nejlepším, aby můj výkon odpovídal mé vinětě.“

Při třetím ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka své pověsti dostál dokonale. Se startovním číslem pět šel od vítězství k vítězství. Zatrnulo mu prakticky jen v rozjížďce s číslem deset. Cílovou metu protnul před Barry Briggsem, Georgijem Ivanovovem a Dieterem Tetzlaffem, ačkoliv už ve třetím kole jel se zadní pneumatikou bez vzduchu.

Pondělí 20. září 1971 vešla do historie Memoriálu Tomíčkova memoriálu tím, že její vítěz měl poprvé patnáct bodů. Ivan Mauger naložil svou Jawu do kufru bílého Mercedesu. Celý prostor osobního vozu zaplnilo další vybavení a zlatý věnec a velký pohár se do něho už prakticky nevešly.

Československým závodníkům byly tentokrát stupně vítězů zapovězeny. Petr Ondrašík, dnešní šéf pražské Markéty, který svou kariéru po březolupských počátcích směřoval rychle nahoru a začal závodit v RH Praha, byl díky pátému místu nejlepší z našich. Jiří Štancl, obhájce vítězství, skončil za ním, když mu body sebrala přetržená páska v jedenácté jízdě.

Napřesrok se na stupně vítězů Jiří Štancl vrátil. Skončil třetí se stejným počtem bodů jako Ole Olsen, který měl ovšem vyšší počet trojek. Z nejvyššího stupně mával opět Ivan Mauger, ačkoliv ho hned v rozjížďce s číslem jedna porazil Václav Verner. Stejná trojice zamířila na pódium i v třiasedmdesátém. Jiří Štancl a Ole Olsen měli opět stejně bodů, avšak pořadí si prohodili. Ivan Mauger však právě zaznamenal hattrick, když podlehl jen Jiřímu Štanclovi ve dvacáté jízdě.

Ivan Mauger vyhrál Memoriál Luboše Tomíčka ještě jednou. Stalo se tak v sezóně 1979, krátce poté, co v polských Katowicích získal šestý titul individuálního mistra světa. Podobný ojedinělý kousek zaznamenal až Tony Rickardsson bezmála o tři desítky let později.

Rekordy Ivana Maugera v Memoriálu Luboše Tomíčka však stále odolávají. Jeho čtyři vítězství celkem vyrovnal Bohumil Brhel. Ole Olsen a Antonín Kasper se k nim dokázali svými třemi triumfy pouze přiblížit. Hattrick třech vítězných Tomíčkových memoriálů v řadě za sebou nedosáhl už nikdo jiný. Českým fanouškům dozajista dělá radost, že k podobné metě má nejblíže Matěj Kůs. To by ovšem musel ke svému loňskému primátu přidat další letos 5. září a ještě jeden napřesrok.

Soutěžní otázka:
Kolikrát vyhrál Ivan Mauger Tomíčkův memoriál celkem a kdo dokázal napodobit jeho hattrick z let 1971 – 1973?

Pravidla:
Své tipy včetně adresy a telefonního čísla zasílejte od této chvíle na e-mailovou adresu vydavatelstvi@speedwayA-Z.cz.

Na odpovědi máte čas až do pondělí 29. srpna, kdy přesně v 19:00 proběhne uzávěrka vašich odpovědí. Losování třech šastných výherců se bude konat okamžitě po skončení prvního kola. Jména vítězů, kteří získají po jedné vstupence na hlavní tribunu do sektoru A, budou zveřejněna na stránkách magazínu speedwayA-Z.

Odpovědi bez jména a příjmení, kontaktní adresy, e-mailu a telefonního spojení jsou neplatné.

Z účasti na soutěži jsou vyloučeni redaktoři a spolupracovníci magazínu speedwayA-Z, zaměstnanci firmy Antonín Škach – Angličtina v České Třebové a členové AK Markéta Praha.