Češi a Slováci v akci 415

Úspěšný týden má za sebou česká plochá dráha. Vydařený přebor v Kopřivnici, trofej v Plzni a poháry ve Slaném a v Divišově. Trojitý postup českých juniorů do SGP2 a jen těsné vyřazení Eduarda Krčmáře z evropského challenge. Také v ostatních závodech v zahraničí se našim borcům dařilo. A to nejen v lize. Václav Milík vyhrál Master of Speedway, Jaroslav Petrák stál na pódiu v Míšni. O tom je dnešní tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z.

 

Hektický týden Václava Milíka skončil na nejvyšším stupni v Moorwinkelsdammu | foto oficiální FB Václava Milíka

Naše výprava začíná dnes již v pondělí večer v polském Rybniku. Domácí ROW v prvoligovém klání podlehl Krosnu 40:50. Václav Milík obdařil konto hostí jedenácti body (3 1 3 1 3). Další den byl pardubický kapitán ve Švédsku. Jeho Piraterna Motala v první kole švédské Bauhas Ligan porazila doma Malillu 46:43 a on skóroval třemi body (X 1 2 0 0).

Jakub Valkovič byl v úterý druhým nejlepším mužem Lublinu, který v extralize U54 doma rozdrtil Czestochowou 61:29. Jeho skóre se zastavilo na devíti bodech a čtyřech bonusech (1 2 2 2 2).

V sobotu Václav Milík absolvoval čtyřhodinový maratón v závodě Master of Speedway v Moorwinkelsdammu. v osmnácté jízdě měl sice poruchu při startu, ale postup do závěrečné části mu uniknout nemohl (3 2 3 2 E). Vzápětí vyhrál semifinále a ve finále přivedl za sebou do cíle Mateusze Szczepaniaka, Patricka Hansena a Adriana Miedzinskeho.

Jaroslav Petrák a Max Troidl míří v Míšni na nástup | foto Bára Bubnová

Tradiční Autohaus Cup se konal v sobotu v Míšni. Jednotlivé dvojice jsou sponzorovány dealery automobilových značek. Z šesti týmů byl nejlepší Autohaus Lassotta, kde startovali Poláci Jakub Sroka a Piotr Pioro. Domácí Ronny Weis a Richard Geyer ve vestách Autoeck Meissen byli druzí.

Třetí příčka připadla sestavě Autohaus Ford Grassel. Jaroslav Petrák (1 1 0 0 2) v ní měl původně startovat s Brunem Belanem, jehož nakonec reprezentační povinnosti odvelely do Krška. Pardubický matador nakonec dostal za kolegu Maximiliana Troidla, jehož znaní i češti fanoušci.

Jan Kvěch po vítězství v Gislavedu spolu s Filipem Šiterou pospíchal do Polska | foto laskavostí Filipa Šitery

Neděle se nesla plně ve znamení polských lig. Martin Vaculík skóroval dvanáct bodů (3 3 3 2 1) v domácím extraligovém duelu s Czestochowou, který skončil 50:40. Jan Kvěch musel po vítězství v Gislavedu pádit do Lodže. Jeho Zielona Gora nastoupila k prvoligovému střetnutí ve čtrnáct hodin. Oba soupeři se rozešli za smírného stavu 45:45 a pražský junior bral šest bodů s bonusem (2 2 2 0).

Petr Chlupáč se z kvalifikace v Kršku vracel do Opole. Jeho tým porazil Daugavpils 53:37 a jeho příspěvek činil dva body (X 1 1).