Pro Pražany byly na začátku extraligy černé pouze mraky na obloze

Praha – 19. dubna
Černé mraky, které krátce po půl šesté nad pražskými Petřinami, splnily svůj slib o slejváku. Jury se rozhodla se začátkem letošní extraligy vyčkávat, avšak na vrub špatného počasí padl jen trénink a slavnostní nástup. A pak už Matej Žagar dostal Pardubice na hrot aktuální tabulky. Praha je však na něm nenechala dlouho. Tomáš Topinka měnil strategii po onemocnění Daniela Klímy a jeho náhradník Jan Kvěch mířil na ovál hned v úvodu. Domácí díky primátům Jaroslava Vaníčka a Josefa France ve třetí, resp. čtvrté jízdě převzali vedení. Ostatní konkurenti se jim však lepili na záda. V rozjížďce s číslem deset naplno proměnil žolíka slánský Oskar Polis, oba tři jízdy později jej napodobil jeho krajan Szymon Szlauderbach v hnězdenské vestě. Na prahu čtvrté pětiny se o postavení leadera dělila Praha se Slaným, kdežto Pardubice a liberecké Gniezno stálo o dva body za nimi. Polákům se však krátil dech a sestava Jaroslava Petráka přišla o vidinu triumfu po poruše Mateje Žagara v předposlední rozjížďce. Tomáš Topinka mezitím přemítal o rozjezdu se Slaným, k němuž ale nedošlo. Jakub Jamrog totiž z třetí dráhy odstartoval špatně, aby nakonec ani neprojel cílem. Bod Petra Chlupáče byl za těchto okolností velikánskou pojistkou, aby se Pražané smáli na promrzlé diváky z nejvyššího stupínku.

Slaný, Praha a Pardubice na stupních vítězů | foto Pavel Fišer

Praha začíná nejlépe

Déšť před závodem vyvolal rozpaky | foto Pavel Fišer

Bylo to zoufalé, vskutku zoufalé. Černé mraky se blížily pražskému stadiónu s jasnou zprávou, že z nich prostě pršet bude. A bude. Nenechaly se zahanbit nedodržením svého slibu, ať již byl sebezlověstnější. Čtvrt hodiny před začátkem české extraligy začalo lejt jako z konve a jury se rozhodla vyčkávat.

Voda z nebes nebyla ke zkoušenému oválu nikterak milostivá. Nicméně svatý Petr se evidentně vyčerpal a šel spát. Kdo ví, co se mu zdálo, ale dnešní závod díky němu naštěstí přišel pouze o trénink a slavnostní nástup. Hrstka diváků, jež nepodlehla deštivé skepsi, viděla závodníky až ve chvíli, kdy se před nimi otevřela vrata k rozjížďce s číslem jedna.

Tomáš Topinka vysvětluje výměnu Daniela Klímy za Pavla Kuchaře:

„Čenda volal už ráno, že mu je blbě. Chrmlal do telefonu, nechal jsem ho, má důležitější závody před sebou, i když extraliga je taky důležitá.“

Matej Žagar (bílá) se v rozjížďce s číslem jedna ujímá vedení před Janem Kvěchem (červená), Zbigniewem Sucheckim (žlutá) a Jakubem Jamrogem (modrá) | foto Pavel Fišer

Vzhledem k nemoci Daniela Klímy musel Tomáš Topinka měnit nejen sestavu, ale také strategii. Nemocného borce zastoupil Pavel Kuchař, jehož zase hned na úvod nahradil Jan Kvěch. Čekání však ještě nebyl ani zdaleka konec, Zbigniew Suchecki ve vestě Gniezna dorazil na rošt až čtrnáct sekund před vypršením limitu. Nakonec stejně neviděl cíl, avšak na hrotu se stejně psal jiný příběh.

Vedení se ujal pardubický Matej Žagar, kdežto pražský náhradník na počátku klání zaknihoval pouze porážku slánského Jakuba Jamrogra. Přesto se Slaný rychle probil do čela. Eduard Krčmář ve druhé jízdě triumfoval stylem start – cíl, kdežto Ernest Koza v úvodním oblouku objel Petra Chlupáče. A Hynek Štichauer odstartoval letošní extraligový ročník čistou nulou!

Kateřina Kameniková si hned vzápětí zapnula na svém mobilu video záznam. Nebylo divu, chtěla zvěčnit extraligový debut svého syna Matouše. Jenže divišovský borec, jemuž Milan Mach dal přednost před Brunem Belanem, nebyl sám, kdo ve vyšší ligové soutěži přijel k pásce vůbec poprvé. Svým extraligovým debutem prošla také celá zbývající trojice.

Duel extraligových debutantů – Matouš Kameník (modrá) útočí na Matěje Frýzu (bílá) | foto Karel Herman

Prim hrál Jaroslav Vaníček. Junior domácího klubu měl již na konci úvodního kola náskok znící bratru dvaceti metr. Kacper Grzelak držel druhou příčku, kdežto Matěj Frýza v pardubických službách uhájil bod o půlku předního kola před Matoušem Kameníkem. A pak přišel další šok! Především pro nového pardubického kouče Jaroslava Petráka.

K suverénnímu triumfu spěl Josef Franc. Slánský Oskar Polis v prvním výjezdu zavřel na prkna Václava Milíka. Pardubický kapitán mohl vzápětí samou snahou překousat řidítka, ale dopředu se nedostal. Po první sérii na tom byla nejlépe Praha. Dlela na čele a Slaný ztrácel tři, Pardubice čtyři a Gniezno dokonce pět bodů.

 

Žolík dostává Slaný do čela

Jakub Jamrog (modrá) se dere do vedení před Szymona Szlauderbacha (žlutá), Hynka Štichauera (bílá) a Jaroslava Vaníčka (červená) | foto Kiril Ianatchkov

Překvapivé šoky nebraly konce. Hnězdenský Szymon Szlauderbach v rozjížďce s číslem pět díky pohotovému startu za sebou nechal Jana Kvěcha, Eduarda Krčmáře a Jana Jeníčka. Jeho klubový kolega Kacper Grzelak ovšem hned na to trefil pásku. Z trestné čáry neměl ani náznak šance a nakonec neviděl cíl.

Petr Chlupáč si při repete neváhal vyšlápnout v první zatáčce na vedoucího Václava Milíka. Co pražský čert nechtěl, hned ve výjezdu se propadl za Jakuba Jamroga. Středem prvního oblouku rozjížďky s číslem sedm se Matej Žagar propracoval do vedení před Ernesta Kozu a Oskara Polise, když Jaroslav Vaníček uzavíral řadu.

Slánský pád nabral pořádný švunk. Mladičký Matouš Kameník nemohl v osmé jízdě stačit zkušenějším soupeřům. V otázce plochodrážních znalostí se nenechal zahanbit Josef Franc. Nejprve nedal vůbec šanci Oskaru Polisovi. Pak si mistrovsky venkem druhé zatáčky připravil vedoucího Hynka Štichauera.

Jan Kvěch (červená) vede před Václavem Milíkem (bílá), Ernestem Kozou (žlutá) a Matoušem Kameníkem | foto Pavel Fišer

Ve výjezdu mu mohl poslat symbolické pac a pusu, coby vedoucí závodník. Praha neztrácela post leaderů, Pardubice byly za ní pozadu o dva, zbylé dva celky dokonce o pět bodů. Po druhé přestávce se nezměnilo vůbec nic. Jan Kvěch se totiž dočkal svého prvního dnešního triumfu, zatímco Václav Milík předčil pouze Ernesta Kozu. V rozjížďce s číslem deset Milan Mach udeřil žolíkem.

Milan Mach vysvětluje, proč v desáté jízdě povýšil Oskara Polise na žolíka:

„Bylo to o osm bodů, tak jsem neváhal a dal ho tam. Byl to dobrej tah, ale bolej mě záda a málem jsem k telefonu nedoběh‘, než odjeli na start. Ale stihnul jsem to.“

Oskar Polis dal za pravdu jeho strategii triumfem ve stylu start – cíl před zraky Petra Chlupáče. A protože Matouš Kameník dojel za Zbiegniewem Sucheckim, Slaný na druhé příčce vystřídal Pardubice. V tom se však nezastavil jako bájný praotec Čech na památném Řípu. Jakub Jamrog v rozjížďce s číslem jedenáct nepustil vedení ani na okamžik.

Szymon Szlauderbach (žlutá) coby žolík jede před Matejem Žagarem (bílá) | foto Karel Herman

Szymon Szlauderbach po něm sice v úvodním oblouku vytrapoval. Dostal se však do hlubiny na vnějšku a byl rád, že se před něho nedostali také Hynek Štichauer a Jaroslav Vaníček. Dvanáctá jízda se musela opakovat vinou špatného startu. K opakování přijeli všichni čtyři závodníci. Eduard Krčmář jakoby popřel rok pauzy.

Vyhrál s dokonalým přehledem, kdežto Matej Žagar byl rád, když ve druhém výjezdu třetího okruhu předčil druhého Josefa France. Slaný v aktuální klasifikaci předčil Markétu o bod, na Pardubice měl k dobru čtyři a na Gniezno osm bodů. A to byl signál k akci pro Blažeje Skrzezewskeho.

 

Závod má zelenou navzdory černé na obloze

Jan Kvěch (červená) dotírá na Oskara Polise (mpdrá) | foto Karel Herman

Szymon Szlauderbach tak k pásce třinácté jízdy putoval jako žolík. Vskutku dovezl šest bodů, když současně s letem pásky změřil Mateje Žagara, Petra Chlupáče a Matouše Kameníka. Závod mohl de facto odstartovat nanovo. Praha totiž dohnala vedoucí Slaný a zbývající celky ztrácely po dvou bodech.

Na severním obzoru se ovšem zjevilo nové černé mračno. Pakliže by si jej někdo nevšimnul, prezentoval se drobnými dešťovými kapkami. Chmury na čelech přímých účastníků se prohloubily, zatímco světla srážkové hrozbě odpověděla rozsvícením svých lamp. A v tom odstartovala rozjížďka s číslem čtrnáct.

Oskar Polis v ní dlouho vedl, avšak počínání Jana Kvěcha, jenž na úvod vyřídil Hynka Štichauera, všem přítomným bránilo psát si ke slánskému Polákovi trojku. Brzy se ukázala, jak moudré takové počínání bylo. Pražan se hnal do vedení již v nájezdu do posledního kola, jenže Oskar Polis mu zkřížil dráhu.

Jakub Jamrog padá po zásahu motocyklem Ernesta Kozy | foto Kiril Ianatchkov

Jan Kvěch ovšem vytrval a díky rychlejšímu průjezdu po venku poslední zatáčky se šachovnicovou vlajkou v rukou Stanislava Klenovce nechal pozdravit jako první. Markéta přeskočila Slaný o bod, jenže v patnácté jízdě bylo jejich bodové saldo opět vyrovnané. Za vítězným Václavem Milíkem totiž Eduard Krčmář do cíle přivedl Jaroslava Vaníčka.

Pád Jakuba Jamroga a Ernesta Kozy v první zatáčce orámoval počátek rozjížďky s číslem šestnáct. Pykal za něj Polák ve vestě Gniezna. Jeho slánský krajan hned po vylétnutí pásky repete odvedl Josefa France a Jana Jeníčka. Slaný vyhrál základní část o bod před Prahou a pohled na pochmurnou oblohu nechal opět vyklíčit pochybám o dalším pokračování.

Na tázavé pohledy reagovaly negativním zakroucením hlavy takové veličiny jako Matej Žagar. Jury se však rozhodla pokračovat. Matouš Kameník upal v osmnácté jízdě. A přestože šlo o první zatáčku a juniorskou jízdu, šel nemilosrdně z kola ven při repete. Jeho dvouminutový limit nestihnul ani Kacper Grzelak.

Jan Kvěch se smíchem před osmnáctou jízdou na připomínku své zašpiněné kombinézy:

„Rád se rochním v blátě.“

Matěj Frýza (bílá) zatím vede před Jaroslavem Vaníčkem (červená) | foto Karel Herman

Ze zbývajících dvou se do vedení prosadil Matěj Frýza. Plzeňskému benjamínkovi však osud nedopřál první extraligové vítězství jeho krátké pětistovkové kariéry. Jaroslav Frýza totiž čekal v závětří a četl si v protivníkovi před sebou jako v otevřené knížce. Ve druhém kole udeřil ve druhém výjezdu a spodní stranou se posunul do vedení.

Posunul tím svou Markétu o dva body před Slaný. Eduard Krčmář však musel být jedině vyzvednut za své počínání při osmnáctém dnešním startu. Ovšem zezadu se řítil Jan Kvěch. V první zatáčce minul Hynka Štichauera a ve výjezdu rovněž slánské eso. Další bod k dobru pro pražskou Markétu!

„To jsem posral, vyjel jsem ven,“ sypal si Eduard Krčmář popel na svou hlavu, zatímco startovala rozjížďka s číslem devatenáct. V ní se slánské věci ujal Oskar Polis. Zatímco Matej Žagar zůstal stát již v první zatáčce, on se v ní dostal do vedení před Josefa France. O čtvrté příčce libereckého Gniezna již nebylo lze ani pochybovat a Pardubice se nemohly umístit lépe než třetí, boj o vítězství pokračoval.

Josef Franc (červená) na čele před Oskarem Polisem (modrá) a Ernestem Kozou (žlutá) | foto Pavel Fišer

Pouhé dva body náskoku Tomáše Topinku mírně znervózněly. Na tribunce u depa osnoval plány na případný rozjezd, ovšem Milan Mach se jen usmíval jako vousaté sluníčko. Záhy páska letěla vstříc potemnělé zamračené obloze a sami závodníci na těžkém ovále rozhodli, že tak učinila dnes úplně naposledy.

Václav Milík zdůraznil mládí letošní extraligy, v níž jeho východočeský klub bude dozajista chtít nahoru. Petr Chlupáč sice ve druhé zatáčce přišel o druhé místo ve prospěch Szymona Szlauderbacha. Nicméně Jakub Jamrog trčel vzadu. A nic nemohlo doložit slánskou prohru víc než, když v posledním okruhu zajel rovnou do depa.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch a Josef Franc v rozhovoru s mechanikem Jiřím Georgievem | foto Pavel Fišer

„Vyhráli jsme,“ vyprávěl Jan Kvěch. „Ale já se to dozvěděl až po závodech. Až po poslední jízdě. Soustředil jsem se na sebe, abych se nezabil. Závodilo se, předjíždělo. Na to, jak to vypadalo s počasím, jsem rád, že se to odjelo.“

„Namáhavé, ale minimálně o sto procent lepší než na přeboru,“ žertoval Josef Franc. „Nebo spíš o tisíc procent. Já závodím převážně pro radost. Opět skvělá týmová spolupráce. Pěkná práce, jsem hrdej na kluky. Honzík, Chlupík, Vaníček na jedničku a já podle počasí.“

„Dobrý,“ svěřoval se Jaroslav Vaníček. „Dráha těžká, ale pro všechny stejná. Já dělal, co jsem moh‘ a vyšlo to. Nepoved‘ se mi v poslední jízdě start, ale počkal jsem si na Matěje. Udělal chybu a já ho předjel.“

„Poslední jízda mě štve,“ povzdechl si Eduard Krčmář. „Nechal jsem to otevřený, dal jsem to na venek. Jinak jsem relativně spokojenej. Musím se rozjíždět pomalu, ale jistě. Uvidíme, víš, že nikdy nepředvídám. Příště budeme tahat, dneska to bylo divočejší kvůli počasí.“

Václav Milík slibuje lepší výkony pardubického klubu v dalších extraligách | foto Pavel Fišer

„Hlavně, že se to odjelo,“ oddechl si Václav Milík. „Moc to nevypadalo, dráha bylo hlubší, rozbitá, škoda defektu Žagara. Já taky neodjel, startovní pozice byly různý, trojka a čtyřka o dost horší než jednička s dvojkou. Na první závody dobrý, ale budeme chtít víc.“

„Těžký,“ odtušil Hynek Štichauer odpověď na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Nemoh‘ jsem se dostat do tempa. Byla tam z mý strany rezerva třech bodů. Gratuluju domácím k vítězství, musíme v dalších závodech zabrat. Snad bude hezky a dráhy budou lepší a nebude to vypadat jako dneska.“

„Dobrý,“ hodnotil Matěj Frýza svůj extraligový debut. „Moh‘ jsem vyhrát jízdu, ale Jarda má víc zkušeností. Ale dnes to bylo naposledy, příště ho spráskám.“

Josef Franc (červená) vede před Oskarem Polisem (modrá) a Václavem Milíkem (bílá) | foto Kiril Ianatchkov
1. AK Markéta Praha 37
Josef Franc 3 3 1 2 2 11
Jaroslav Vaníček 3 0 0 1 3 7
Petr Chlupáč 1 1 2 1 1 6
Pavel Kuchař – – – – DNR
Jan Kvěch 2 2 3 3 3 13
2. AK Slaný 34
Jakub Jamrog, PL 1 2 3 0 R 9
Eduard Krčmář 3 1 3 2 2 11
Oskar Polis, PL 2 1 6* 2 3 14
Matouš Kameník 0 0 0 0 X 0
Bruno Belan DNR
3. AMK ZP Pardubice 31
Jan Jeníček – 0 – 1 1
Václav Milík 1 3 2 3 3 12
Hynek Štichauer 0 2 1 1 1 5
Matej Žagar, SLO 3 3 2 2 E 10
Matěj Frýza 1 0 2 3
4. Start Gniezno-Liberec 23
Ernest Koza 2 2 1 X 1 6
Zbigniew Suchecki E 1 1 0 R 2
Kacper Grzelak 2 R R 0 M 2
Szymon Szlauederbach 0 3 2 6* 2 13
Jan Kvěch (červená) před zraky Hynka Štichauera (bílá) předjíždí Oskara Polise (modrá) | foto Karel Herman

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 1-0-0-0 37 4
2. Slaný 0-1-0-0 34 3
3. Pardubice 0-0-1-0 31 2
4. Gniezno-Liberec 0-0-0-1 23 1
Petr Chlupáč (červená) útočí na Václava Milíka (bílá) | foto Pavel Fišer