Karel Průša si vylezl na největší sud od oleje

Praha – 9. dubna
Deštěm poničený ovál malé Markéty způsobil, že mistrovství republiky stopětadvacítek na krátkých tratích začalo o hodinu později. Zdeněk Schneiderwind vykroužil lajnovačkou kolečko, jež posunulo vnitřní čáru dále dovnitř. Bitva o finále A skončila předčasně a ve své podstatě ji rozhodly pády Petra Marka a Štěpána Melče. Karel Průša a David Hofman se navzájem obrali o jeden bod a jejich společníkem se v bitvě o vítězství stal Tony Katra. Největší ze sudů od oleje, který v Praze supluje tradiční stupně vítězů, nakonec nesl Karla Průšu. Slánský závodník skvěle odstartoval a rychle si na své soupeře vytvořil menší náskok. David Hofman uhlídal dotírajícího Tonyho Katru.

David Hofman, Karel Průša a Tony Katra na stupních vítězů | foto Karel Herman

Optimismus, pesimismus, optimismus

Zdeněk Schneiderwind pomáhá Luboši Hromádkovi (červená) před zraky Davida Hofmana | foto Pavel Fišer

Pohled na oblohu byl zoufalý. Černé mraky nad pražskou Šestkou slibovaly cokoliv jenom ne slunečné odpoledne. V improvizovaném depu se choulilo osm kolibříků se svým doprovodem. Oproti ouvertuře Mini Cupu přibyl Luboš Hromádka, jenž byl předminulý týden na akci v Alpách. Za řidítka se letos dostal poprvé a v rozjížďce s číslem jedna za to zaplatil daň, když odstoupil současně s letem pásky.

Pravdou je, že osud závodu visel dlouho na vlásku. Oválek poničený předchozími dešti ještě v době plánovaného začátku závodu ve dvanáct netušil, co se s ním bude dít. Jury mu dopřála pětačtyřicet minut klidu. Bláznivý Apríl naštěstí měl lepší chvilku. Nespustil bombardování ani deštěm, ani sněhem. A když Zdeněk Schneiderwind vytyčil trať s vnitřní čárou dál od původního okraje, tréninku nestálo nic v cestě.

David Hofman (červená) pádí ke klíčovému úvodnímu triumfu před Karlem Průšou (bílá) a Tony Katrou (modrá) | foto Karel Herman

Optimismus byl záhy ten tam. Alespoň u dodávky se stanovým přístřeškem parkující hned vedle brány do areálu. Pavel Marek k němu dotlačil motocykl svého syna Petra. Na ovále se z něj zakouřilo jako z parní lokomotivy. A oběma bylo jasné, že do dílny litomyšlského ladiče Petra Schmieda přibude další zadřený motor.

Proti takové pohromě byl lehký pád Tonyho Katry jen marginální záležitostí. Ale to již přišla rozjížďka s číslem jedna. Luboš Hromádka se se studeným strojem ani nerozjel, kdežto Petr Marek se čtyřventilem na klasické ovály odvedl Romana Štolu.

 

Pyramida aktuální klasifikace se řítí dolů

Strhující duel Petra Marka (bílá) s Karlem Průšou (červená) | foto Pavel Fišer

První tři body záhy přistály také na kontě Davida Hofmana. Stalo se tak v silně obsazené rozjížďce s číslem dvě a Pardubičan profitoval ze svého excelentního startu. Zatímco se Karel Průša zapletl do duelu s Tonym Katrou, on nekoukal napravo, nalevo a pádil si pro klíčové vítězství.

Stejně suverénně si vzápětí počínal Štěpán Melč proti své jmenovkyni Nyklové. Druhá série začala sólem Petra Marka, který si dravého Tonyho Katru nepustil vůbec k tělu. Rozjížďka s číslem pět viděla Karla Průšu, kterak odvedl Štěpána Melče, aby po čtyřech okruzích oba disponovali pěti body. V šesté jízdě zahrál sólo David Hofman, jenž se jako jediný mohl rovnat Petru Markovi v otázce dvou triumfů.

Štěpán Melč (bílá) ujíždí před Davidem Hofmanem, jehož zbrzdil posun na trestnou čáru | foto Pavel Fišer

Trojice následujících jízd způsobila opravdové zemětřesení, po němž se hrot aktuální klasifikace sesypal jako domeček z karet. Karel Průša vystřelil do čela sedmé jízdy jako rychlovlak, jemuž na odjezdovém návěstidle blikne zelená. Jenže k pohodovému vítězství by za sebou nesměl mít Petra Marka.

Chabařovický závodník svého slánského soka objel ještě v prvním nájezdu. Avšak Karel Průša si to pod něj namířil hned ve druhém oblouku. Petr Marek ztratil vedení, ale nikoliv bojovnost. Avšak čtyřventilový motor v jeho rámu překypoval silou, jež jej v konečném důsledku vytáhla na mantinel. Ačkoliv chtěl pokračovat, rozhodčí Pavel Kubeš pojal jiný záměr.

Blikala červená světla, Petr Marek skončil bez bodů a jedinou jistotou se stal fakt, že dnes v áčku nebude. V osmé jízdě se David Hofman nechal polapit páskou. Pravidla českého šampionátu k jeho velkému štěstí na podobnou situaci myslí s trestnou čárou. Borec v kombinéze po Václavu Milíkovi z ní rychle minul nováčka Romana Štolu, ale Štěpán Melč si už triumf sebrat nenechal.

 

Karel Průša se stává pánem situace

Luboš Hromádka (bílá) a Roman Štola se perou ve finále C | foto Karel Herman

Rozjížďku s číslem devět opanoval Tony Katra. Ani slovutný mistr hororu Hitchcock by si neuměl vymyslet dramatičtější koncovku. Slaňák měl šest bodů stejně jako Petr Marek. Štěpán Melč, David Hofman a Karel Průša disponovali osmičkou u svého skóre. Avšak nejen chladné počasí jim bránilo hřát se na čele průběžné klasifikace. Hop mohli říkat, až když přeskočili závěrečnou čtvrtinu základní části. A desátá jízda připravila svým účastníkům opravdový Taxisův příkop.

Vedení se ujal Karel Průša. Za sebou měl Petra Marka a Štěpána Melče, jenž se však bohužel musel ve druhé zatáčce zvedat ze země. V ten moment mu finále A zmizelo doslova před očima. Z repete byl diskvalifikován, kdežto Karel Průša srdnatým manévrem v první zatáčce podjel Petra Marka. S jedenácti body mohl jen čekat, s kým si bude vybírat místo na roštu klíčové jízdy o vítězství.

Karel Průša míří za vítězstvím | foto Karel Herman

Jasno měl záhy. Tony Katra opanoval jedenáctou jízdu a při smůle ostatních favoritů mu devět bodů stačilo. David Hofman hned na to vyhrál dvanáctou jízdu a jím se společnost v áčku uzavřela. Finálový pořad odstartoval Luboš Hromádka, jenž v céčku přivedl do cíle Romana Štolu.

Finále B vidělo triumf Petra Marka. Po vylétnutí pásky se usadil na čele před Štěpánem Melčem a stále srdnatější Štěpánkou Nyklovou. A pak již zbývalo napsat jen závěrečnou kapitolu dnešního závodu. Pera se chopil Karel Průša. Po rychlém startu si vypracoval náskok na Davida Hofmana, jenž pokaždé vyzrál na dotěrného Tonyho Katru.

 

Tony Katra (bílá) se ve finále A nevzdal a nedopřál chvilku klidu Davidu Hofmanovi | foto Karel Herman
Tony Katra (bílá) se ve finále A nevzdal a nedopřál chvilku klidu Davidu Hofmanovi | foto Karel Herman
C B A TOT
1. Karel Průša, Slaný 2 3 3 3 6 17
2. David Hofman, Pardubice 3 3 2 3 4 15
3. Tony Katra, Slaný 1 2 3 3 2 11
4. Petr Marek, Chabařovice 3 3 X 2 3 11
5. Štěpán Melč, Plzeň 3 2 3 X 2 10
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 1 2 2 1 8
7. Luboš Hromádka, Pardubice E 2 1 1 3 7
8. Roman Štola, Mariánské Lázně 2 1 1 E 2 6
Osm kolibříků otevřelo letošní šampionát na malých tratích | foto Pavel Fišer