V Sanoku šetřili led

Sanok – 18. února
Deštivé počasí se nevyhnulo ani Sanoku, kde zítra proběhne první ze dvou letošních závodů o mistra Evropy na ledové ploché dráze. Pořadatelé se snaží všemožně ušetřit led, který si osmnáctka účastníků dnes vyzkoušela o tréninku. Pochopitelně na něj vyjeli také oba čeští reprezentanti, kteří se však moc neviděli, protože svá depa měli v jiné části areálu.

 

Lukáš Hutla (vlevo) a Jiří Wildt zítra vstoupí do šampionátu Evropy | foto Radek Hutla

Minulý víkend nebyl pro ledovou plochou dráhu nikterak optimální. Při úvodu světového šampionátu přišel Nikita Toloknov o dva prsty na noze a část lýtka. V neděli skončil v nemocnici také Ivan Chužin s velkou ztrátou krve.

Lékaři mu museli dát tři a půl litru životodárné kapaliny, navíc mladého Rusa resuscitovali po zástavě srdce. Zítra však závodník bude moci vstát z postele, avšak rekonvalescence zabere minimálně rok. V tom dalším bude Ivan Chužin moc začít cvičit.

Také Franz Zorn neprožil svůj den ani v sobotu, ani v neděli. Po stress s problémy se ziskem ruských víz přišlo zranění nohy. Nicméně lékaři vystavili rakouské hvězdě pozitivní zprávu pro účast v Sanoku. A na východě Polska nepůjde jen o nový závod, nýbrž i nový šampionát, jenž dnes odstartoval tréninkem.

„Led byl měkkej,“ svěřuje se Jiří Wildt se svými dojmy. „Včera pršelo od chvíle, kdy jsme přijeli, až do noci. Ale led to byl. Pořadatelé se o něj báli, jeli jsme jen dva tréninky. Dvakrát dvě minuty a dva starty na dvě kola. Měl jsem štěstí, najel jsem do bariéry, ale jen jsem ulomil hák a řadičku.“