Led, led i škvára čekají o víkendu na české plochodrážníky

Pardubice, Praha a Sanok – 17. února
Náš internet je plný neskutečných fórů. A tak zatímco prý Ukrajinci řeší, zda je napadne Rusko a bude válka, Čechy zase hlavně zajímá, co napadne Válka. Nicméně signály končící zimy nasvědčují, že by sezóna s převahou trojek v letopočtu mohla být opět bez kovidového přídomku, ale především opatření. Ať tak či onak, nadcházející víkend signalizuje blížící se jaro. Češi budou závodit na klasickém ledě, na šroubcích a dokonce i na škváře.

 

Lukáš Hutla do Sanoku dorazil již včera | foto GoodShoot|Reygondeau

Sobotní pořad začíná již před třináctou hodinou. V Sanoku přijde na nástup šestnáct ledařů a dva náhradníci, aby změřili své síly v prvním závodě evropského šampionátu. Lukáš Hutla dorazil do východopolského města již včera, takže se jeho mechanik Martin Běhal mohl prezentovat jako skvělý kuchař. Jiří Wildt, druhé z českých želízek v ohni, se na cestu vydal dnes ráno. Aby závodili i v nedělním volném klání, musí skončit mezi prvními jedenácti nebo od pořadatele dostat divokou kartu.

Šroubkařská série Drift-On-Ice v sobotu večer zavítá na novou lokalitu. Niesky, které leží asi devadesát kilometrů na sever od Liberce, uvidí plochou dráhu vůbec poprvé ve své historii táhnoucí se od svého založení českými exulanty v osmnáctém stoleté. Vedle Hynka Štichauera by do závodu měl zasáhnout opět Roman Andrusiv.

Hynek Štichauer skončil čtvrtý v minulém závodě Drift-On-Ice | foto Hynek Štichauer

„Na to se nedá připravit,“ odmítá Hynek Štichauer byť jen spekulovat o svém výsledku. „Přijedeš a záleží, jaký kola vyfasuješ, odkud startuješ a kolikrát to na tom startu posereš.“

Prvním českým závodníkem, který letos odjede závod na klasickém ovále, se stane Jan Kvěch. V sobotním prvním duelu francouzské ligy posílí své Morizes na výjezdu do Marmande. „Vyrážím dneska s Filipem Šiterou,“ svěřuje se. „Pak se vracíme, příští týden o pondělí do neděle máme v Polsku soustředění u moře.“

Jan Kvěch bude letos prvním Čechem se závodem na klasické dráze | foto Pavel Fišer