Češi a Slováci v akci 403

Václav Milík se po třech letech vrátí do švédské ligy, protože se dohodl na kontraktu s klubem Piraterna Motala. Včera se na šroubkařský trénink v Žarnovici vydal Patrik Búri, který plánuje opět závodit, a díky Milanu Moravcovi a Matyáši Hlaváčkovi nezůstal pustý ani kostnický ovál. Do opravdové závodní akce se však dostal jen Jiří Wildt, jehož původně zamýšlený jeden jediný švédský víkend se protáhnul na dvacet dnů.

 

Jiří Wildt v sestavě svého Gävle před sobotním závodem | foto Martin Wildt

Švédská Isracingserien vyvrcholila o víkendu dvěma posledními koly, které se nesly ve znamení dominance týmu ÖKM Rudbana Örnsköldsvik. Oslabené SMC Gävle bylo poslední jako v sobotu doma, tak včera Böllnasu. Jiří Wildt v sobotu skóroval šesti (2 1 2 1 X), včera pěti body (0 2 2 0 1). Jeho tým byl v závěrečné tabulce třetí.

„Byla to bída, horší závody oba dva,“ říká pražský ledař. „V sobotu jsem v poslední jízdě závodil o dva body, ale spadnul jsem. Včera jsem nepadal, ale měl jsem jen pět bodů. S tátou jsme měnili řetěz, viděli jsme, že je vytahanej. Měnili jsme kolo, prasklo v něm pár drátů, měnili jsme dekl na primár, byl prořízlej.“

Patrik Búri při včerejším tréninku v Žarnovici | foto laskavostí Patrika Búriho

Stupně vítězů byly pro Gävle, které vyhrálo první závod, přece jen daleko. „Těžko zaskočit za Haralda Simona nebo Lukáše Hutlu,“ uvažuje Jiří Wildt. „Souboje byly. Ale závodili jsme vždycky o dva body, vpředu byl vždycky někdo z Rundbany.“

Jiří Wildt se svým otcem Martinem v Gävle ještě na dnešek přenocovali. Ráno se vydají na půlnoční trajekt, který s nimi zítra přistane v Německu.