Jiří Štancl v Letňanech usedl na svůj bývalý motocykl

Praha – 30. října
Pod názvem Prague Car Festival 2021 se skrývají nejen tři motoristické výstavy, ale také poměrně velká společenská akce zastřešující vše, co má kola a je pohaněno motorem. Málem jsem napsal něco o vůni benzinu, ale právě plochodrážní stroje by to vyvrátily. Jednak jezdi pochopitelně na metanol a jednak se letos mezi speciály na krátkou, dlouhou a ledovou plochou dráhu se objevil i stroj elektrický.

 

Karel Průša a Dominik Hrbek během jízdních ukázek | foto Pavel Fišer

Plochodrážní stánek pražské Markéty byl stavěn s důrazem na Speedway Grand Prix 2022, ale vkusně propagoval plochodrážní sport. Nejen vystavenými speciály, ale na obrazovce se střídaly momenty závodů a k mání byly spousty propagačních letáků, ale i plakáty a programy významných podniků z různých let.

Dále v několika halách byly umístěné motocyklové a automobilové veterány, dokonce i krásná silniční sajdkára BMW, aby přechod ze dvou na čtyři kola byl plynulý. Novodobé stroje zatupovaly vesměs závodní speciály všech značek a odvětvi. Zkrátka každý si přišel na své a navíc uviděl určitě něco nového, o čem možná ani netušil, že se pohybuje na závodištích.

Tomáš Enge v rozhovoru s Jiřím Štanclem | foto Pavel Fišer

Mně nejvíce lákal stánek Motoškoly Lukáše Peška, který se svými trenéry předváděl simulátor silniční závodní motorky, kde zvládl zatáčku v šedesátistupňovém náklonu každý.

Během dne byly skvělé prezentace předních závodníků a nelze pominout přítomnost Tomáše Engeho a celou plejádu hvězd Auto Škoda, které se účastnily besed, autogramiád a hlavně se potkávaly s fanoušky.

Vrcholem sobotního programu však bylo předání cen pro legendy motoristického sportu. A zde naprosto trefně a na místě byla vyznamenání Evžena Erbana za dlouholetou organizační činnost, ale hlavně legendy největšího kalibru Jiřího Štancla.

Mezi oceněnými legendami českého motorismu byl i Evžen Erban, který přebírá ocenění z rukou Petra Dufka | foto Pavel Fišer

Ten ve svém stručném projevu vtipně uvedl, že mezi své největší úspěchy zařazuje jednak předjetí Ivana Maugera v době jeho největší slávy vnějškem v posledním kole finále Zlaté přilby, své první ze svých pěti výher v závodě všech závodů. No, a to, že zabránil Ole Olsenovi vyhrát tak možná deset nebo i víc Zlatých přileb. Vtipných, charismatických a taky elegantních hvězd není nikdy dost.

Na závěr. V Letňanech byla k vidění někdejší Jawa Jiřího Štancla. Spatřit Mistra, jak si usedl za řidítka, i když jen pro fotografy, je výjimečným zážitkem. U pokladen Výstaviště staly dlouhé fronty. Tak věřím, že za rok se akce uskuteční na stejně vysoké úrovní a opět bude, na co vzpomínat.

Jiří Štancl po letech usedl na svůj plohcodrážní motocykl | foto Kiril Ianatchkov