Davy v Letňanech viděly i plochou dráhu

Praha – 30. října
Prague Car Festival letos prvně spojil tři prestižní výstavy Tuning Expo, Racing Expo a Classic Expo do jedné podívané. Zájem veřejnosti byl nebývalý. Kdo si v sobotu dopoledne nekoupil vstupenku v předprodeji, musel čekat dlouho, aby se dostal do letňanských výstavních hal. Situaci ke všemu zhoršovala nutnost prokázat se bezinfekčností. Nikdo však nelitoval. Ani kdyby přišel jen za plochou dráhou.

Stánek pražské Markéty prezentoval plochou dráhu | foto Eva Palánová
Karel Průša neodolal a vyzkoušel si simulátor jízdy na závodním silničním motocyklu | foto Eva Palánová

Bylo by však škoda nevěnovat pozornost více než sto padesáti automobilů a motocyklů, které výstava Racing Expo zaměřená na závodní motorismus nabídla. Tradiční stánek měla pražská Markéta. Vedle pohledu na plochodrážní motocykly se pražský klub zaměřil i na propagaci svých vrcholných závodů příští sezóny.

Pražská Speedway Grand Prix je totiž prvním mítinkem sezóny 2002, která v českém termínovém kalendáři získala svůj termín. Uskuteční se v sobotu 28. května, přičemž o den dříve jí bude předcházet závod SGP2, tedy přímý následovník juniorského mistrovství světa.

Karel Průša a Dominik Hrbek čekají na své akční ukázky | foto Eva Palánová

Meteorologové slibovali na sobotu skvělé počasí a doopravdy se tentokrát nemýlili. Krásný den pozdního babího léta poskytl skvělé aranžmá pro jízdní ukázky na venkovní ploše. Svá kolečka zde kroužili nejen malí silničáři za řidítky minibiků, nýbrž také plochodrážní kolibříci.

V Letňanech sice neměli pískový ovál nasypaný na zámkové dlažbě, nicméně Dominik Hrbek a Karel Průša ukázali divákům, cože to sport levých zatáček vlastně je. Slánský závodník si posléze neváhal vyzkoušet simulátor silničního závodního motocyklu na stánku motoškoly Lukáše Peška, přičemž si nevedl nikterak zle.

O kousek dál ve Kbelích se před jednatřiceti letech jela třikrát travnatá dráha, ale Letňany zažily díky Dominiku Hrbkovi a Karlu Průšovi plochodrážní premiéru, byť jen v ukázkovém duchu | foto Eva Palánová