Omlazený pražský tým potvrdil prvoligový titul

Žarnovica – 26. září
Po zasmušilém ránu, kdy by hustá mlha překvapila i večerníčkového Rákosníčka, se Žarnovica vynořila v prosluněném dopoledni. Zlatavé paprsky jakoby vytvořily kulisy pro triumf domácího týmu, který ujel remízy a Prahou, a když ostatní celky porazil a jeho členové byli vidět vpředu i v nominačních individuálních jízdách, nebylo o žarnovickém vítězství sebemenších pochyb. Hlavním magnetem prvoligové derniéry však byl boj o titul. Když se však po pádu v Poznani Kopřivnici omluvil Lars Skupieň zaskakující za Josefa France, bylo vlastně rozhodnuto již o den dříve. Moravanům zachránily třetí příčku pódia výkony Martina Málka, ale také pardubická smůla v rozjížďce s číslem čtyři. Jaroslav Petrák se v depu zdržel výměnou spojky, Jan Jeníček se otočil od pásky kvůli zamlženým brýlím v čase mínus sedm sekund. Rozhodčí Lubomír Šmondrk, probodávaný zraky domácí tribuny, je musel oba diskvalifikovat. Rovněž Praha vzhledem ke zraněním a množství dalších podniků improvizovala se sestavou. K excelentnímu Danielu Klímovi se však ve skvělých výkonech přidali i mladíci. Týmu Tomáše Topinky scházely na Žarnovicu dva body, ale přebornické zlato jim neuniklo.

Praha, Žarnovica a Kopřivnice na stupních vítězů

Vyzývatel Markéty musí slevit ze svých ambicí

Markéta nebo Kopřivnice. Moravané letos dokázali přestřihnout tři léta trvající pražskou hegemonii v první lize. Nicméně borci z hlavního města jejich ofenzívu odvrátili a před vyvrcholením v Žarnovici vedli o jeden malý i velký bod. Vše by se zdálo formalitou, kdyby je zranění nestála absence jezdeckých osobností. Tomáš Topinka navíc nechtěl po finále juniorského světa v Krosně a před českým finále v Březolupech zatěžovat Petra Chlupáče dalšími kilometry navíc. Jenže ze svých ambicí musela slevovat také Kopřivnice.

„V pátek volal Pepa, že má mámu ve špitále,“ vyprávěl Richard Dufek, který dnes na postu kouče zaskakoval za Tomáše Wankeho. „Sehnal jsem Larse Skupieně, nechal jsem si ho schválit. Včera mi ale volal, že spadnul v Poznani a má něco s nohou. Začala ho hodně bolet, tak to vypustil.“

Pořadatelé dnešní závod věnovali divákům za jejich podporu při challenge. Nevybírali vstupné a gratis byly i programy. Do akce se šlo rovnou bez nástupu. Rozjížďku s číslem jedna opanoval Daniel Klíma. Za ním však domácí dvojice Ondřej Smetana – Jakub Valkovič nepustila ke slovu Pavla Kuchaře. Ob jednu jízdu později nastala přesně stejné situace.

Daniel Klíma suverénní leader, takže jediným rozdílem bylo, že remízu domácím zařídil Ondřej Smetana se Sebastianem Kösslerem na úkor Jaroslava Vaníčka, jenž přijel do Žarnovice vůbec poprvé. Jak Praha, tak Žarnovica měla po první sérii po šesti bodech. Mítink se rýsoval dramaticky, přesně stejným skórem disponovala Kopřivnice a Pardubice měly o bod méně jen kvůli nehorázné smůle!

Jan Jeníček vysvětluje, proč prošvihnul limit ve čtvrté jízdě:

„Nevšim‘ jsem si časomíry, měl jsem zamlžený brýle. Když jsem se vrátil, ukazovali mi, že mám jet do depa.“

Kopřivnice nevstoupila do závodu ideálně. Oba její junioři ve druhém kole upadli. Vyloučen byl Radek Bambuch, zatímco Jakuba Sazovského při repete odvedli Jaroslav Petrák a Daniel Šilhán. Pardubický matador se v depu rozhodl vyměnit spojku, kdežto Lubomír Vozár jej nabádal k použití druhého motocyklu. Zbývající trojice již čekala na startovním roštu.

Jaroslav Petrák k němu pospíchal. Když však z dvouminutového limitu zbývalo na hodinách jen osm sekund, Jan Jeníček se otočil se zamlženými brýlemi. Jeho starší kolega by v té chvíli ještě bratru deset metrů od pásky. Samozřejmě ani jeden z nich nebyl na svém místě včas a skončili diskvalifikací. Martin Málek a Radek Bambuch si záhy v poklidu dojeli pro pět bodů.

Ve druhé sérii nasadili domácí k trháku a z obou svých duelů s Kopřivnicí vytěžili naprosté maximum. V páté jízdě se Jakub Valkovič se Sebastianem Kösslerem usadili v čele již po vylétnutí pásky a nepustili před sebe ani Martina Málka, ani Jakuba Sazovského. Sedmá jízda se musela opakovat vinou pádu Radka Bambucha, což však pro tandem Ondřej Smetana – Jakub Valkovič bylo pouhou formalitou.

 

Žarnovica slaví výhru, Praha titul

Po druhé třetině základní části říkalo vedení pane Žarnovici. Pražanům totiž zkomplikovat cestu Daniel Šilhán. V rozjížďce s číslem šest se svého prvního vítězství na slovenském ovále dočkal Jaroslav Vaníček. Jenže pardubický junior se vklínil mezi něj a Pavla Kuchaře. A právě tento bod chyběl týmu Tomáše Topinky k postavení leadera, byť Daniel Klíma s Pavlem Kuchařem nakrásně v osmé jízdě vypořádali s Jaroslavem Petrákem a Danielem Šilhánem 5:1.

Žarnovický nápor pokračoval i v závěrečné třetině základní části. Sebastian Kössler a Jakub Valkovič odstartovali jako jeden muž a suverénně vyhráli devátou jízdu. Ob rozjížďku později se však za Sebastianem Kösslerem usadil Jaroslav Petrák. A navzdory všem útokům Ondřeje Smetany se nenechal z druhé příčky vystrnadit.

Ondřej Smetana lituje výsledku jedenácté jízdy:

„Jsem blbec. Sebastian si se mnou chtěl vyměnit místo na roštu, myslel jsem, že z tý čtyřky odjedu. Ale ze čtyřky nebyl dneska start žádnej a dostal jsem cejchu.“

Jenže v pražských silách nebylo zvrátit utkání ve svůj vítězný prospěch. Ostatně nebyl ani důvod, když se Kopřivnice prala s Pardubicemi až o třetí místo. Martin Málek bleskově v první zatáčce rozjížďky s číslem deset překonal Jaroslava Vaníčka s Pavlem Kuchařem. Příležitost k pomstě přišla již ve dvanácté jízdě.

S letem pásky k slunečnému tekovskému nebi šli dopředu Daniel Klíma s Jaroslavem Vaníčkem. Starší z pražských juniorů se neustále ohlížel za sebe, ale pokaždé mohl zůstat klidný. Za sebou měl svého mladšího parťáka, zatímco Martin Málek se nyní musel spokojit s jediným bodem.

Žarnovica měla před trojicí nominačních individuálních jízd pětadvacet bodů. Praha ztrácela dva, Kopřivnice třináct a Pardubice čtrnáct bodů. O vítězi soutěže bylo rozhodnuto, jelikož moravský tým by mohl Pražany předčit jen za cenu porušování matematických zákonů jak v dnešním podniku, tak v v závěrečné klasifikaci. Boj na žarnovické trati však ještě ani zdaleka nedospěl ke svému konci.

Jaroslav Vaníček se ujal pražské věci a rozjížďku s číslem třináct vyhrál ve stylu start – cíl před Jakubem Valkovičem. Žarnovica byla rázem první již o pouhý bod. Všechno se mělo změnit již ve čtrnácté jízdě jako mávnutím kouzelným proutkem. Sebastian Kössler hodně jezdecky pokročil do dob, kdy k nám jezdil se stopětadvacítkou.

Rychle se usadil na čele. V první zatáčce odrazil Martina Málka, jenž si posléze za sebou hlídal Pavla Kuchaře. Za těchto okolností stačilo, aby Ondřej Smetana v poslední jízdě nedojel poslední a Žarnovica si mohla po letech užít slasti vítěze prvoligového mítinku. Pražan v sestavě domácích se nespokojil s kompromisem.

Pravda, Daniel Klíma nebyl ani při svém pátém výjezdu na žarnovický ovál k poražení. Ondřej Smetana však bez větších problémů odvezl druhé místo před Jaroslavem Petrákem, když Radek Bambuch neviděl šachovnicovou vlajku vinou technických problémů. A tak na pódium Žarnovica slavila vítězství v závodě a Praha prvoligový titul.

 

Hlasy z depa

„Jsem spokojený, bodoval jsem,“ radoval se Jakub Valkovič. „Jsem rád, že se nám podařilo doma vyhrát, vždycky jsme byli druzí nebo třetí. Jsem rád, že to vyšlo. Dráha se zhoršila, ale nebylo to zas až tak zlé. Také ostatní kluci jeli super.“

„Hlavní je, že jsme vyhráli, z toho mám radost,“ vypíchnul Ondřej Smetana. „Z mý stránky nic moc. Dneska to bylo o startech a mně se poved‘ jen jeden. Prostě to nešlo.“

„Dneska jednodušší konkurence,“ připouštěl Daniel Klíma. „Velké dráhy mám radši, závody za roh mi moc nejdou. Kluci jeli hezky, jsme přeborníci. Škoda, že extraliga nám nevyšla, tam byl titul důležitější.“

„Bylo to dobrý,“ radoval se Jaroslav Vaníček. „Nikdy jsem tady nejel. První dvě jízdy jsme proto ladili převod, pak jsme to vychytali. A bylo to dobrý, užil jsem si závody.“

„Dneska se zas až tak špatně nejelo,“ svěřoval se Pavel Kuchař. „Ale doufám, že to příště bude lepší.“

„Dneska jsem se trápil, asi mi příprava na poslední závody sezóny dala zabrat,“ rozhovořil se Martin Málek. „Po Mariánkách jsem měl co dělat, byly to dlouhé večery až do ranních hodin a asi mi už nezbyly síly. Super třetí místo se štěstím a druhé celkově, paráda. Škoda, že nepřijel Pepa Franc, mohlo to být zajímavější.“

„Posral jsem závody,“ sypal si Jaroslav Petrák popel na hlavu. „Jak jsem opakoval, shořela mi spojka. Říkal jsem si, že ji stihnu vyměnit, trenér chtěl, abych si vzal druhou motorku. Já myslel, že to stihneme, ale měl jsem domácího mechanika a nestihli jsme to. Přišli jsme o body a zase pojedu domů nasranej.“

„Zezačátku dobrý, pak horší a horší,“ bilancoval Daniel Šilhán. „V devátý jízdě se mi vypnul mozek, dojel jsem do zatáčky, tam mě to chytlo, byl to výpadek. Nejde mi to tady, je to horší a horší.“

1. SC Žarnovica 32
Ondřej Smetana 2 2 3 1 2 10
Jakub Valkovič 1 3 2 2 2 10(3)
Sebastian Kössler, A 1 2 3 3 3 12(2)
Anton Wannasek, A (SMF) DNR
2. AK Markéta Praha 30
Daniel Klíma 3 3 3 3 3 15
Pavel Kuchař 0 1 2 1 1 5(2)
Jaroslav Vaníček 0 3 2 2 3 10(1)
3. AK PD Walbo Kopřivnice 14
Radek Bambuch X 2 X ex E 2(1)
Jakub Sazovský 1 0 1 0 0 2
Martin Málek 3 1 3 1 2 10
4. AMK ZP Pardubice 13
Jaroslav Petrák 3 M 1 2 1 7
Daniel Šilhán 2 2 0 R 1 5(1)
Jan Jeníček M 0 1 0 0 1
Prvoligoví přeborníci Jaroslav Vaníček, Daniel Klíma a Pavel Kuchař se svým koučem Tomášem Topinkou

Konečná prvoligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 2-2-0-0 112 14
2. Kopřivnice 1-2-1-0 95 12
3. Žarnovica 1-0-2-1 97 9
4. Pardubice 0-0-1-3 70 6

Foto: Antonín Škach