Ve Štětí prožili krásný svátek motorismu

Štětí – 26. září
Ještě v neděli dopoledne jsem nevěděl, kdo a kolik jezdců plochodrážníků kolibříků ve Štětí pojede závody 125 ccm. Měl jsem obavy, že jich přijede málo a veškerá práce a příprava přijde vniveč. Bylo mi smutno, vždyť to dělám pro ty kluky, a rád. Ve třináct hodin se začali všichni sjíždět na stadión. Přijelo jich šest, a sice Matěj Frýza, Josef Černý, Adam Nejezchleba, Petr Marek, Štěpánka Nyklová a Luboš Hromádka.

Nejlepší trojice s Miloslavem Čmejlou při vyhlašování: Matěj Frýza, Petr Marek a Luboš Hromádka
Šťastný Miloslav Čmejla

V sobotu jeli dva závody v Mariánských Lázních a v neděli ve Štětí. Těchto šest jezdců svoji přítomností dokázalo, že velice dobře vědí o čem to všechno je. Vážení rodiče a vážení jezdci, dělal jsem to pro vás a vy jste to tak pochopili. Smekám klobouk a ze srdce děkuji. Tento závod také moc znamenal pro mne. Já jsem si totiž připomněl loňskou tragédii, když nám zemřela naše dcera, která nám vždy velice pomáhala, třeba i na ledě v Račicích. Závod se tedy jmenoval „Vzpomínka na Martinu Deverovou“.

Program vyplnili i jezdci motokrosu a flattrack, přijel se svézt Vlado Višváder na enduru a také Patrik Linhart na pořádné pětistovce. Jel jak zamlada a bez ubrání. Přijel i malý Roman Štola s tátou a dědou. Adam Nejezchleba, střídal plochodrážku s kroskou. Děti dostali zdarma cukrovinky a plakáty z různých klubů. Největší dar pro ně ale bylo svezení na závodních strojích, kterého se zúčastnili všichni přítomní jezdci. To už je po mnoho let tradice.

Typická atmosféra štětských závodů

Zatímco jízdy motokrosu a flat racku byly exhibiční, kolibříci jeli svůj závod o krásné poháry a věnce. Rozpis pro šest jezdců na osm jízd přinesl nádherné souboje. Rozjezd o první místo mezi Petrem Markem a Matějem Frýzou, byl dech beroucí souboj, který jsem ještě ve Štětí nikdy neviděl. Matěj Frýza lépe odstartoval a dvě kola vedl, to co ale předvedl Petr Marek, se málo kdy vidí i u dospěláků. Obrovskou rychlostí Frýzu předjel a zvítězil. Co dodat, nádherné počasí, super výkony všech, to dohromady udělalo krásný svátek příznivců motorismu. Obrovský ohlas a velké poděkování to jen dokazují.

K místní tradici patří vožení dětí

Určitě se sluší poděkovat všem za podporu a pomoc. Jsou to, město Štětí, technické služby města, kulturní středisko, dobrovolní hasiči. Dráhu skvěle připravil pan Jiří Nešleha, startmaršál Martin Devera. Hodně pomohli sponzoři akce. Jsou to firmy Mondi,  Energotrans, Auto Lavko, Simont, bariery z balíků slámy zajistil Texal a.s. Radouń a v neposlední řadě patří poděkování všem, kteří pomohli jako pořadatelé. Největší vítězství ale bylo, že se celá akce v této těžké době uskutečnila.

1. Petr Marek, Chabařovice 11+3
2. Matěj Frýza, Plzeň 11+2
3. Luboš Hromádka, Pardubice 9+3
4. Adam Nejezchleba, Chabařovice 9+2
5. Josef Černý, Plzeň 5
6. Štěpánka Nyklová, Slaný 0

Poznámka: Štěpánka Nyklová dostala zvláštní cenu za výkony

Foto: laskavostí Miloslava Čmejly