Češi a Slováci v akci 387

Po poměrně deštivém srpnu prožíváme krásné září. I když… Z šesti plochodrážních závodů naplánovaných na minulý týden na české ovály plná třetina uplavala. Nicméně Mariánské Lázně je zopakují o dva týdny později a diváci v Plzni, v Liberci a v Praze rozhodně neopouštěli ochozy zklamáni. Čeští a slovenští plochodrážníci však dělali radost i za hranicemi. Protože je pondělí, pojďme se za nimi podívat do Německa, Maďarska a Polska.

 

Cloppenburg – Liberec – Güstrow

Adam Bednář v Německu zažil první zkušenosti s pneumatikami Anlas

Hrdinou týdne se bezesporu stal Adam Bednář. V pátek dorazil do německého Cloppenburgu. Další závod ligového seriálu Speedway Team Cup se stal kořistí domácích. O třináct bodů za nimi skončil Güstrow. Junior pražské Markéty, coby povinný závodník sestavy s dvěstěpadesátkou přitom z jeho třiceti bodů získal čtrnáct (3 3 2 3 3).

Večerní mítink skončil po desáté hodině. Adam Bednář se svým otcem Petrem naložili závodnické propriety a zamířili do Liberce, kde jihočeský závodník vyhrál další díl čtvrtlitrového mistrovství republiky. Ale ani tentokrát ještě nepřišel čas pro cestu domů.

Německý Speedway Team Cup totiž včera pokračoval v Güstrowě. Adam Bednář se prvně za celý víkend vypsal v hotelu. Ráno si dopřál chutnou snídani, aby se odpoledne pustil opět do práce. Závod vyhrál Olching. Güstrow za ním zaostal o šest bodů, přičemž český závodník mu opět přispěl čtrnácti body (3 3 3 2 3).

 

Mezinárodní národní šampionát bez Slováků

V maďarském Nagyhalasz dospěl ke svému konci čtyřdílný seriál společného mistrovství Maďarska, Slovinska a Slovenska. Protože Jakub Valkovič onemocněl a ležel v horečkách, závodu se nezúčastnil žádný závodník s licencí SMF.

Ondřej Smetana startoval v Nagyhalaszu

Mítink vyhrál Polák Pawel Mesiac. V cíli finálové jízdy byl první před Dennisem Fazekasem, Dawidem Rempalou a Maticem Ivačičem. Ondřej Smetana skončil s osmi body (2 1 3 0 2) osmý.

Celkovým vítězem seriálu se stal Matic Ivačič.  Jakub Valkovič je mezi šestnácti závodníky osmý, Martin Vaculík dvanáctý, Ján Mihálik čtrnáctý a Rastislav Cíferský šestnáctý,

 

Polské semifinálové odvety

V sobotu se Krosno dostalo do finále první polské ligy. Na svém stadiónu porazil Gdaňsk 55:35 v závodě a 100:80 celkově. Václav Milík inkasoval devět bodů se třemi bonusy (2 2 1 3 1). Ve finále bude mít za soupeře Ostrow.

Včera skončil pouť Gorzowa letošní extraligou. V Lublině prohrál 47:43 a 84:96 v součtu skóre obou semifinálových duelů. Martin Vaculík skóroval osmi body s jedním bonusem (3 1 1 0 3).

 

Foto: Petr Bednář a Szilvia Szabo