Nesmyslný systém přičítání bodů poškodil oba Čechy

Morizes – 1. května
Dva současní nejlepší jezdci Sportovního centra mládeže v kubatuře 125 ccm Michal Škurla a Michaela Krupičková vyrazili v prvomájovém víkendu do vzdáleného francouzského Morizes. Zde v rámci evropského šampionátu jezdců ve věkové kategorii 10 až 15 let mohli poměřit své jezdecké umění s mladíky z jiných zemí na dráze o délce úctyhodných 520 metrů.

Směr do finále A
Na startu se objevilo mimo naší dvojice dalších 24 závodníků z Francie, Německa, Nizozemska a Velké Británie. Již dopolední tréninkový program ukazoval, že startovní pole bude až na několik výjimek velice vyrovnané a lze očekávat zajímavé souboje na dráze.

Když jsem se po prvním odjetém tréninku zeptal Michala Škurly, který mimochodem jezdil zcela suverénně a motocykl šel na první pohled jako hodinky, na jeho pocit z dráhy, odpověděl mi: „Jede to, ale chce to asi o zub víc“. Michaela Krupičková zase reagovala po odjetí prvního tréninku slovy: „Dráha dobrá, ale tvrdá jako prase. Vůbec to nechce klouzat a není to nakropený.“

Další kolo tréninku bylo obdobné. Zkoušelo se, jak nejlépe naladit motocykly, pomáhali i přítomní zástupci Shupa kteří na závod motocykly připravovali. Na všech ale bylo vidět značné napětí ve tváři a očekávání.

Samotný závod začal pro naše jezdce výtečně. Michaela Krupičková svůj první start proměnila v plný bodový zisk stylem start – cíl. Michal Škurla v rozjížďce s číslem tři ve vyrovnaném souboji nakonec podlehl v posledním půlokruhu pozdějšímu vítězi Sandro Wassermannovi a na své konto si připsal čtyři body.

Další čtyřku na konto připsal v rozjížďce číslo sedm. Obdobný osud potkal v rozjížďce číslo devět i Michaelu Krupičkovou, která výtečně jedoucího Sandro Wassermanna marně stíhala po celá tři kola. Ale i tak byl zisk čtyř bodů výrazným posunem kupředu. V následující jízdě ukázal Michal Škurla své startovní číslo 17 na zádech všem a připsal si plný počet bodů.

Základní rozjížďky zakončila ve třinácté jízdě opět Michaela Krupičková ziskem čtyř bodů. Naše dvojice tak postupovala do finále A se shodným počtem třinácti bodů na kontě, které dávaly naději pro celkové výborné umístění. Finálová rozjížďka nakonec ukázala, že se na startu sešli opravdu jen ti nejlepší.

Vítěz z béčka lepší účastníků áčka
Michaela Krupičková odstartovala perfektně na druhou pozici, Michal Škurla ale malinko zaspal, což nakonec pro něho bylo osudné. V nájezdu do první zatáčky při pokusu dostat se do výhodné pozice jej dva soupeři přivřeli ve středu dráhy a Michal musel malinko ubrat.

Ačkoliv se pak snažil po celý zbytek rozjížďky dostat do lepší pozice, již se mu to nepodařilo a tak připsal pouze jediný bod. Míša se po průjezdu první zatáčky usadila na třetí pozici a bojovala jako lev. Přesto ale v posledním výjezdu neodolala tlaku Daniela Spillera a na pásce o necelou polovinu motocyklu nakonec projela jako čtvrtá. Celkový zisk patnácti bodů nakonec znamenal velice pěkné páté místo. Michal se čtrnácti body nakonec obsadil místo šesté.

Do celkového pořadí ale promluvil ještě poměrně nesmyslný systém sčítání bodů daný propozicemi pro tento závod z finálových jízd. Vítěz finále „B“, který po základních kolech skončil až za našimi jezdci, nakonec poskočil v celkovém pořadí až na čtvrté místo.

Po skončení závodu bylo ve tvářích naší dvojice vidět trochu smíšené pocity. Zatímco Michaela Krupičková byla z v předvedeného výkonu i výsledku celkem spokojená, Michal Škurla na druhé straně neskrýval zklamání. Sám mi přiznal, že očekával o něco více.

Finálovou jízdu mi okomentoval slovy: „Odstartoval jsem na prd, a když mě tam v prvním oblouku zavřeli, už to nešlo dotáhnout. Ale já jim to tu za pár tejdnů vrátím na trávě. Maj‘ se na co těšit“.

Vítězem se stal Sandro Wassermann, který finálovým vítězstvím nasbíral devatenáct bodů. O dalším pořadí na stupních vítězů pak rozhodoval rozjezd loňského vítěze Jordana Dubernarda s Danielem Spillerem , který nakonec pro sebe rozhodl Němec a obsadil tak celkové druhé místo. Třetí skončil domácí Jordan Dubernard. Místo čtvrté patřilo Lukasovi Feinhageovi, který na ně poskočil díky vítězství v již zmiňovaném finále „B“.

Pro naše jezdce to byla ale výborná zkušenost a zároveň potvrzení toho, že i na dráze delší, než kterou doma stabilně jezdí, dokážou odvést výborné výsledky a umí se prosadit. Hned po návratu, prakticky bez možnosti jakéhokoliv odpočinku oba zamířili na další kolo domácího šampionátu na dráze plzeňských Borů.

Foto: Václav Buřič