Neporazitelný Petr Chlupáč předjížděl jen ve své úvodní rozjížďce

Pardubice – 28. července
Při neúčasti Jana Kvěcha dal los startovacích čísel první letošní české juniorky čtvrté jízdě pardubického mítinku potenciál rozhodnout o obsazení stupňů vítězů. Daniel Klíma pro ni po tréninku změnil nastavení motocyklu a nejlépe odstartoval. Jenže v první zatáčce ho předčil jak Petr Chlupáč, tak Jan Macek. Pořadí v cíli nakonec vskutku odpovídalo pódiu, nicméně nemuselo. Déšť naštěstí netrval dlouho a hrozivé černé mraky záhy odvál silný vítr kamsi k východu zároveň s obavami o předčasný konec. Petr Chlupáč vyhrával po raketových startech, rovněž Jan Macek od druhé série nepoznal hořkost porážky, ale Daniel Klíma musel o pohár s trojkou bojovat. Jana Jeníčka v rozjížďce s číslem deset odkázal za svá záda po půldruhém okruhu, avšak jeho duel s Miranem Praznikem v sedmnácté jízdě vyzněl ve Slovincův prospěch. Pražanův stroj však nebyl evidentně ve formě. Kamínek v trysce karburátoru byl v depu rychle odstraněn a Daniel Klíma mohl vzápětí naplno úřadovat v rozjezdu o třetí místo proti Miranu Praznikovi a Danielu Šilhánovi.

Jan Macek, Petr Chlupáč a Daniel Klíma stojí na pódiu

Verdikt rozjížďky s číslem čtyři

Daniel Šilhán (bílá) míří k úvodnímu triumfu před zraky Milana Dobiáše (červená) a Bruna Belana (modrá)

Se čtrnácti závodníky odstartoval letošní český šampionát v obou věkových kategoriích. Jan Kvěch byl potlučený po finále evropských dvojic v Maconu. Dalším limitujícím prvkem pro dnešní startovní listinu se stal pondělní trénink v Kopřivnici. Oba místní závodníci spadli a museli si jít pro ručník, který by hodili do ringu. A tak se první juniorky účastnil pouze Jakub Sazovský a to navíc jen ve funkci mechanika Jana Macka.

Závod začal triumfem Daniela Šilhána, jenž se v první zatáčce rozjížďky s číslem jedna dostal před Milana Dobiáše a posléze si vybudoval náskok celé rovinky. Bruno Belan v úvodní zatáčce upadl, pokračoval dál, nebodoval, ale svého otce Rudolfa v depu šokoval informací, že se sklouznul po nějakém plastu.

Petr Chlupáč (bílá) nechal Jana Macka (žlutá) ve vedení jen pár okamžiků

Jeho příběh se nesetkal s porozuměním, ovšem jen do chvíle, než se Milan Dobiáš přiznal, že mu ulétla krytka z výfuku. „A já mu nadával, že si vymejšlí,“ smál se Rudolf Belan. Mezitím Miran Praznik triumfoval stylem start – cíl ve druhé jízdě. Hned na to jej napodobil Jan Jeníček v rozjížďce s číslem tři, v níž Adam Bednář přišel o bod kvůli primárnímu řetězu spadlému z jeho dvěstěpadesátky. Nemohl tušit, že se mu přesně ta samá věc stane ještě v dalších dvou jízdách, na jejichž start nastoupí.

Petr Chlupáč popisuje své vítězství ve čtvrté jízdě:

„Nevyšel mi start, byl na prd, kluci byli o motorku přede mnou, ale první zatáčka vyšla zase mně!“

Adam Bednář se stal smolařem dne

Pak již přišla čtvrtá jízda. Osud na její startovní roště svedl hned celou trojici nejžhavějších kandidátů na vítězství a potažmo i titul. Zprvu situaci opanoval Daniel Klíma, který se v čele usadil s vylétnutím pásky. Jenže spodní stranou první zatáčky přijel nejprve Petra Chlupáč a poté i Jan Macek a on se ocitnul až na třetí pozici.

Jan Macek se na začátku druhého kola pustil zvenčí i do Petra Chlupáče a vskutku na chvilku převzal vedení. Jenže Petr Chlupáč šel ve druhé zatáčce na vnitřní čáru a stal se opět pánem situace. Jan Macek navíc posléze musel odrážet Daniela Klímu, který se nesmířil s jedním bodem, dokud jej neodmávnula šachovnicová vlajka v rukou Jaroslava Kocka.

Další dvě série status quo nastavený čtvrtou jízdou potvrdily, protože pražská trojice na svá konta přidávala jen samé trojky. Jan Macek kraloval páté jízdě, k níž Adam Bednář přijel na poslední chvíli. Přesto se pral o druhé místo s Milanem Dobiášem, ale vyšel naprázdno, když mu poslední bod vzal Josef Novotný a on zůstal stát za metou. S primárním řetězem mimo rozetu…

Daniel Šilhán (žlutá) má za sebou Pavla Kuchaře (červená)

Daniel Klíma odvedl svého jmenovce Šilhána v rozjížďce s číslem sedm, aby Petr Chlupáč v osmé jízdě jezdil první od startu až do cíle. Do akce šel opět rovnou po přestávce a počínal si neméně suverénně. Evidentně mu přála i Fortuna. Sotva se objevil v depu, prasknul mu sekundární řetěz.

V těch chvílích už měl pochopitelně třetí trojku připsanou. Na ovále zatím vedl Jan Jeníček před Danielem Klímou. Žádné překvapení se však nekonalo, pražský junior domácího mladíka ve druhém okruhu překonal po venku první zatáčky. Déšť pomalu ustával a silný vítr čistil oblohu od černých mraků.

Jan Macek mohl v klidu vyhrát dvanáctou jízdu, v jejímž čele strávil rovnou pět okruhů. „Mám zafixované, kolik odjedu, tak jsem ve čtvrtém kole klapnul,“ líčil. „Pak jsem viděl Michala Bašteckého, že jede dál. Říkám si ‚to asi ještě není cíl‘ a jel jsem dál.“

 

Do rozjezdu musí tři

Petr Chlupáč – na snímku s Pavlem Kuchařem (žlutá) – netuší, jaké má štěstí, když mu řetěz praskne až v depu

Na prahu čtvrté série vedl neporažený Petr Chlupáč. Jan Macek ztrácel bod, o další bod za nimi byl nejen Daniel Klíma, ale také Miran Praznik. Slovinec na úvod vyhrál, jak již víme, pak jej porazil nejen Petr Chlupáč, ale v rozjížďce s číslem jedenáct po skvělém startu rovněž Daniel Šilhán.

Boj o stupně vítězů pokračoval čtrnáctou jízdou. Jan Macek nepřipustil žádné diskuse a Miran Praznik si na svůj seznam přemožitelů zapsal další jméno. V dalších rozjížďkách nezaváhali ani Petr Chlupáč, ani Daniel Klíma. Zdálo se být rozhodnuto. Jenž plochodrážní závod nechává uzavírat účty až na svém konci.

Daniel Klíma v rozjížďce s číslem sedmnáct předvedl ukázkový start. Miran Praznik na něho udeřil spodní stranou prvního oblouku. Neuspěl, jenže v následující zatáčce již ano. Pražský závodník osnoval odvetu, ale jeho motocykl byl evidentně proti. Na vině byl kamínek, který ucpal trysku karburátoru.

Jan Macek (modrá) vede před Miranem Praznikem (bílá) a Pavlem Kuchařem (žlutá)

Na začátku posledního okruhu upadl Milan Dobiáš, který předtím do třinácté jízdy ani neodstartoval vinou povolené spojky. Skončil na vyšetření v nemocnici s podezřením na zranění sleziny, které se naštěstí nepotvrdilo.

Nikdo další v sedmnácté jízdě už nebyl a Daniel Klíma měl situaci plně pod svou kontrolou. Dva body mu daly jistotu, že se Miranu Praznikovi postaví ještě jednou v rozjezdu o stříbro. Petr Chlupáč vyhrál rozjížďku s číslem osmnáct, završil své patnáctibodové maximum, vyhrál závod a ujal se vedení v jednadvacítkách i v devatenáctkách.

Vzápětí Jan Macek nechal za sebou dvojici domácích. Daniel Šilhán byl v cíli před Janem Jeníčkem, ale nadšení byli oba. První, protože měl také zasáhnout do rozjezdu o dnešní bronz, druhý, jelikož jedenáct bodů a šesté místo ve své krátké kariéře s pětistovkou dohromady ještě nedal.

Daniel Klíma vypráví o rozjezdu:

„Slovinec jel lajnu, poslal jsem to na venek, nabral rychlost a kroužil jsem po venku.“

Sedmnáctá jízda závod zamotala – zleva Daniel Klíma, Miran Praznik a Milan Dpbiáš

V dodatkové jízdě hrál Daniel Klíma zase sólo- odstartoval jako první. Miran Praznik šel na vnitřní čáru a ve výjezdu převzal vedení. Ovšem závodník pražské Markéty nabral na protilehlé rovince úžasnou rychlost. A po pravé straně se kolem Slovince mihnul jako namydlený blesk.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč je na hrotu aktuální klasifikace obou šampionátů

„Šlo o tu první jízdu a pak jen dojet bez defektu,“ říkal Petr Chlupáč. „To se dařilo, musím poděkovat tomu nahoře. Po třetí jízdě jsem přijel do depa a tam mi prask‘ zadní řetěz!“

„Já jen přidával plyn a pan Kutáč a Kuba Sazovský jeli za mě,“ chválil Jan Macek své mechaniky. „Říkali, ať přidávám plyn. Krásný den, štve mě souboj s Chlupem, aspoň, že jsem Dana Klímu nechal za sebou. Uvidíme, co dál, druhé místo je krásné, jsem spokojený.“

„Závody hezký, dráha pěkná,“ rozhovořil se Daniel Klíma. „Po tréninku jsem na první jízdu změnil nastavení. Start byl výbornej, ale kluci mi ujeli v první zatáčce. Pak jsme to dali zpátky. Praznika jsem objížděl, zdechla mi motorka, měl jsem kamínek v trysce… Uvidíme, jak příště, musím to tady napravit.“

Daniel Šilhán zaznamenal svůj nejlepší výsledek v juniorce

„Pátej, nic moc,“ konstatoval Daniel Šilhán. „Bedna byla blízko, to je ten bod s Chlupem. I s Mackem jsem moh‘, měl jsem to dát nad ně o kolo dřív než on. Je to škoda, chyběl kousíček, jeden bod. Škoda rozjezdu. Odstartoval jsem, jel jsem druhej, Dan Klíma mě vyvez‘, ten druhej to dal pode mě a já byl uprostřed ničeho. Dostával jsem cejchu, ale jel jsem rozjezd o bednu… Snad v Liberci na extralize bude líp než tady.“

„Dneska dobrý,“ radoval se Jan Jeníček. „Zezačátku horší starty, pak se to srovnalo. Motorka jela pěkně, byl jsem překvapenej, že jsem jedno kolečko jel před Danem Klímou. To mě nabudilo. Spokojenost.“

Pavel Kuchař (bílá) vede před Michalem Bašteckým (žlutá) a Jakubem Exlerem (modrá)

„Od začátku jsme spekulovali s převodama,“ svěřoval se Pavel Kuchař. „Měl jsem velkej, pak jsme ho snížili o tři zuby. Od začátku motorka spíš stála a bylo to vytočený. Chce to trénovat, mám co dohánět. Snad se rozjedu a budu jezdit jako kluci. Byly to dobrý závody a mám další zkušenosti.“

Daniel Klíma (červená) ještě vede rozjížďku s číslem čtyři před Janem Mackem (žlutá) a Petrem Chlupáčem (bílá)
1. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Jan Macek, Praha 2 3 3 3 3 14
3. Daniel Klíma, Praha 1 3 3 3 2 12+3
4. Miran Praznik, SLO 3 2 2 2 3 12+2
5. Daniel Šilhán, Pardubice 3 2 3 2 2 12+1
6. Jan Jeníček, Pardubice 3 1 2 3 1 10
7. Pavel Kuchař, Praha 2 1 2 1 3 9
8. Michal Baštecký, Praha 1 0 2 2 2 7
9. Bruno Belan, Slaný 0 3 1 0 2 6
10. Jakub Exler, Praha 0 2 1 2 1 6
11. Milan Dobiáš, Slaný 2 2 1 E F 5
12. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) 2 1 0 1 0 4
13. Luboš Krejča, Praha 1 T 1 1 1 4
14. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 1 0 – 1 – 2
Daniel Klíma vede rozjezd před Miranem Praznikem a Danielem Šilhánem

Aktuální pořadí obou šampionátů:

U21 U19 PCE TOT
28.7.
1. 1. Petr Chlupáč, Praha 15 15
2. Jan Macek, Praha 14 14
3. 2. Daniel Klíma, Praha 12 12
4. 3. Miran Praznik, SLO 12 12
5. 4. Daniel Šilhán, Pardubice 12 12
6. 5. Jan Jeníček, Pardubice 10 10
7. 6. Pavel Kuchař, Praha 9 9
8. 7. Michal Baštecký, Praha 7 7
9. 8. Bruno Belan, Slaný 6 6
10. 9. Jakub Exler, Praha 6 6
11. 10. Milan Dobiáš, Slaný 5 5
12. 11. Josef Novotný, Pardubice (250 ccm) 4 4
13. 12. Luboš Krejča, Praha 4 4
14. 13. Adam Bednář, Praha (250 ccm) 2 2

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer

Nastupující hvězdičky Jan Jeníček (žlutá) a Pavel Kuchař (modrá)