Pardubice si nenechaly vítězství vzít

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 30. března
Test match mezi Pardubicemi a Mšenem skončil triumfem domácích, kteří porazili hosty vysoko 52:35. Spíše než o výsledek šlo především o svezení a jak známo, každý závod je mnohem lepší než pouhý trénink. V mítinku, který se jel dle rozpisu extraligy, avšak pravidla se zas až tolik důsledně nedodržovala, exceloval Jan Holub. Svůj první start s mšenskou vestou ozdobil devatenácti body a triumfem v úloze žolíka. Na pardubické straně byli nejlepší Tomáš Suchánek a Václav Milík, který však litoval, že mu závěrečná porucha pneumatiky zabránila ve vítězném wheelie.

Rutina nad mládí
Sluníčko svítilo jako o závod a jeho paprsky prohřívaly vzduch až ke dvaceti stupňům Celsia. Jaro se nemohlo dočkat, aby si užilo své vlády na trůně ročních období. Závodníci do Svítkova ovšem příliš nespěchali. Půl druhé hodiny před začátkem závodu zívalo prostorné depo absolutní prázdnotou. Žádný div, s ohledem na tréninkový charakter závodu nebylo třeba nic hrotit do krajnosti.

František Liebezeit musel narychlo měnit sestavu. Chyběl mu totiž Vladimír Višváder. „Nepřijel,“ vysvětlil mšenský kouč suše absenci ostříleného matadora. Jan Jaroš se pohyboval po svítkovském depu v civilním oblečení a litoval trhlin v motorovém bolu svých motocyklů. Úřadující extraligoví šampióni tedy nastoupili v ryze juniorském složení, kde plzeňské akvizice Michael Hádek a Jan Holub představovaly největší porci zkušeností.

Po tréninku zaznamenali ztráty i domácí. Jaroslav Petrák dotlačil svůj motocykl do depa bez sekundárního řetězu, který se přetržený válel na svítkové dráze. Horší to bylo s Jaromírem Otrubou. Jeho motor ztratil kompresi ještě během úvodního kola. Rychlá porada s ladičem Oldřichem Řezníčkem přinesla jediné řešení. Závodu nešlo na místě odstranit a mechanik Petr Starý odvezl červeno-zelený stroj do dodávky ještě v průběhu prvních jízd. „Zadřeno na pístu,“ hlásil do světa Jaromír Otruba, který si svůj první letošní závod dozajista maloval úplně v jiných barvách.

Mezitím se oba soupeři v rozjížďce s číslem jedna dočkali smírného výsledku. Tomáš Suchánek nepustil Michaela Hádka vůbec ke slovu, avšak Ondřej Smetana nakonec ve druhé zatáčce třetího okruhu udolal Tomáše Jůzu. Juniorská jízda však vystřelila do čela Pardubičany. Po raketovém startu se ujal vedení Václav Milík a René Vidner se zařadil za jeho záda. Ve druhém okruhu však v prvním oblouku upadl Milan Čermák a Stanislav Pouznar musel na zem také.

Jak Lubomír Vozár, tak František Liebezeit se dohodli, že akceptují výsledek v okamžiku přerušení jízdy. Na start rozjížďky s číslem tři se však stejně muselo čekat, nebo Václav Milík musel až do konce klání zaskakovat za Jaromíra Otrubu. Nejlépe odstartoval Michael Hádek. Jan Holub vzápětí v první zatáčce objel oba Pardubičany.

Prohru 5:1 však Tomáš Suchánek vůbec nechtěl akceptoval. Protáhl nájezd do druhé zatáčky. Udržel v ní spodní stopu, aby úvodní okruhu končil jako vedoucí závodník. Jeden bod nakonec urval Václav Milík. Michael Hádek mohl od konce druhého kola jen sledovat, jak se pardubický mladík blíží a blíží a nakonec si ho prohlédnout zezadu.

„Nejede to,“ vysvětloval Michael Hádek o chvilku později, proč z výhody nejlepšího startu zbyla jen odporně kulatá nula. „Bušení jako kráva, měním předstih, snad to pomůže.“ V těch chvílích ovšem nemohl tušit, že až do konce závodu bude startovat jen se čtyřmi štefty ve spojce.

Pardubice zvyšovaly svůj náskok i nadále. Tomáš Jůza s Jaroslavem Petrákem zahráli velké sólo v rozjížďce s číslem čtyři. Ondřej Smetana mohl jedině naslouchat. V poslední zatáčce upadl Michal Klein, Jaroslav Petrák zvolnil, Ondřej Smetana zrychlil. By zkušeného Pardubičana předjel, z bodu navíc se neradoval, jelikož oba manažeři opět uznali výsledek před pádem.

Skvělý start se stal úhelným kamenem vítězství Václava Milíka nad Janem Holubem v páté jízdě. René Vidner garantoval třetí místo, když Milan Čermák, nahrazující až do konce závodu Stanislava Pouznara, zastavil s defektem. Za stavu 21:9 se chystala rozjížďka s číslem šest, kde Michael Hádek zajistil remízu. Tomáš Suchánek, který zaznamenal jedinou dnešní ztrátu, spolu s Tomášem Jůzou uhlídali Ondřeje Smetanu.

Chybějící jízda nevadí
Na začátku druhé poloviny měli domácí už o celou polovinu vyšší bodové skóre. Rozjížďka s číslem sedm však pardubickou bilanci ještě vylepšila, když Václav Milík ve vzorné spolupráci s Jaroslavem Petrákem ukázali Janu Holubovi výfuk už po vylétnutí pásky. Michal Klein prodělal další pád, po němž se sice rozblikala červená světla, ale opět byl uznán předchozí výsledek. Nad mšenskými juniory by však mohl lámat hůl jen naprostý idiot. Soudy nechejme raději na konec sezóny, kdy budou mít větší prostor rozvoje svých kariér a připomeňme, že ještě před dvěma lety byl ve Mšeně juniorský odchovanec stejně vzácný jako orel mořský.

René Vidner a Tomáš Jůza vydolovali z osmé jízdy pět bodů na úkor Ondřeje Smetany a Milana Čermáka, který opět zastavil kvůli defektu. Vzápětí upadl Michal Klein už v úvodní zatáčce, v níž Michael Hádek vedl slibný nájezd na domácí duo Jaroslav Petrák – Tomáš Suchánek. Tentokrát se poprvé dnes odpoledne opakovala. A repete měla ještě jeden primát, jelikož nabídla prozatím nejkrásnější akci.

Michael Hádek se lepil na záda Jaroslava Petráka. Pomyslný dědeček pardubických závodníků ho však ve druhém výjezdu lišácky vyvezl na venek, aby otevřel prostor pro Tomáše Suchánka. Lubomír Vozár se usmíval nad dalším maximálním triumfem a ani mu nepřišlo líto, že se nemohl nacvičit nasazování žolíka. Zato jeho mšenský protějškem František Liebezeit už plánoval, kdy zvedne desku s postavičkou usmívajícího se šaška ze známé karetní hry.

Jednoznačným kandidátem se stal Jan Holub, který stylem start – cíl triumfoval v rozjížďce s číslem deset. „Dvojka a čtyřka startujou jak kráva,“ napovídal svému kouči, kam ho má nasadit. Zato Ondřej Smetana smutně věšel hlavu. V desáté jízdě záhy zastavil a ojnice čouhající z karteru nesvědčila o ničem dobrém. „Rozlítlo se to na klice,“ líčil mšenský junior, jehož účinkování se právě tímto incidentem uzavřelo. „Šel jsem po dráze a byly tam kousky motoru.“

V jedenácté jízdě vypálil Jaroslav Petrák rybník Michaelu Hádkovi. Tomu nebyly pranic platné veškeré nájezdy. Jeden z nich skončil dokonce nárazem do vedoucího Pardubičana, ale ten se jen noblesně otočil, aniž by cokoliv ztratil. Po pádu v prvním kole odstoupil René Vidner, takže si Milan Čermák připsal premiérový bod.

V rozjížďce s číslem dvanáct přišel čas pro žolíkový útok. Jan Holub se ho zhostil se ctí a vedoucí příčku neopustil ani na sebekratší okamžik. Michael Hádek se ho zpočátku držel jako klíště, avšak i tentokrát si s ním Jaroslav Petrák v první zatáčce poradil. Mšeno jízdu vyhrálo 7:2, nicméně stav střetnutí 47:28 hovořil jednoznačně pro domácí. Nicméně výsledek nebyl dnes tak důležitý jako možnost zatrénovat si v závodním tempu. „Lepší než jen kroužit,“ souhlasil Tomáš Suchánek.

O chvilku později o tom v praxi přesvědčil Jana Holuba, jehož ve druhém okruhu zbavil vedení. Mšenské personální ztráty byly tak veliké, že nemělo cenu hnát dvojici pardubických závodníků k osamocenému výsledku 5:0 v rozjížďce s číslem čtrnáct. Pokračovalo se hned patnáctou jízdou.

„Zase jedeš ty?,“ otočil se Michael Hádek na sjezdu na dráhu k Jaroslavu Petrákovi. „Už se na to vyser, já chci jednou odfrknout!“ Jenže plzeňskému Mšeňákovi se o pardubickém rutinérovi bude ještě hodně dlouho zdát. Zatímco Jan Holub se usadil pevně v čele, on jel poslední za pardubickým tandemem. Teprve ve třetím kole se posunul na třetí místo.

Jenže to Jaroslav Petrák stál u okraje dráhy. „Nic,“ odpovídal v depu na otázky, co ho připravilo o třetí místo. „Začala mě bolet noha, tak se nebudu přemáhat, když o nic nejde.“ Lehké zklamání neskrýval ani Václav Milík. Nelitoval ovšem závěrečné prohry 2:4, ale ušlý vzduch z pneumatiky, který mu zabránil prohánět se po svítkovském ovále po zadním kole.

Hlasy z depa
„Dobrej‘ trénink,“ pochvaloval si Tomáš Suchánek. „Lepší než jen kroužit. Mohlo bejt‘ lepší obsazení, ale hlavně, že ten ricínek už zase voní. Na to, jakýho mám dědečka, to jde, že jsem ztratil jeden bod (ukazuje na svůj motocykl – pozn. redakce).“

„Jsem nasranej‘, píchnul jsem kolo, tak nemůžu jezdit po zadním,“ litoval Václav Milík. „Zajímavý jízdy, dráha byla tvrdá. Jsem spokojenej‘, zejtra v Praze to snad bude lepší.“

„Začala mě bolet noha, tak se nebudu přemáhat,“ komentoval Jaroslav Petrák své zastavení v rozjížďce s číslem patnáct. „Na co se honit a přemáhat, když to všechno teprve začíná. Jasný, kdyby o něco šlo, nevyprdnu se na to. Ale jó, na to, že je to první závod, tak dobrý. Extraliga ale bude úplně jiná. Já si chtěl dneska hlavně vyzkoušet, jak jede motorka. A jede to.“

„Dobrej‘,“ odpověděl Jan Holub na otázku magazínu speeedwayA-Z, jaké má dojmy ze svého prvního vystoupení s vestou Mšena. „Kdyby takovýhle závody byly všechny. Pěkný jízdy, jsem spokojenej‘, začíná to bejt lepší a lepší. Kdyby takhle dopadly moje žolíky v extralize, bylo by to lepší. Spokojenost, zejtra mám v plánu jít ještě na jeden rentgen a v neděli jedu v Opole.“

„Jarda letí jak‘ střelená svině,“ vysekl Michael Hádek poklonu na adresu Jaroslava Petráka. „A ještě víc. Převod jsem vychytal, ale od druhý jízdy jsem startoval jen na čtyři štefty na spojce. A to tady určitě nešlo. Byl to lepší trénink. Spokojenej‘ bejt‘ nemůžu, když mě tady dvakrát porazil Jarda.“

„Dobrý,“ odtušil Ondřej Smetana. „Nejlepší byla první jízda, jak jsem předjel Tomáše Jůzu. To mě bavilo. Starty jsem se už naučil. Takže až na tu ulítlou ojnici, dobrý.“

1. ZP Pardubice   52
Tomáš Suchánek 3 3 2 3 3 14
Jaromír Otruba – – – – – DNR
Tomáš Jůza 0 3 2 2 1 7(3)
Jaroslav Petrák 2 2 2 3 2 R 11(3)
René Vidner 2 1 3 F 0 6(1)
Václav Milík 3 1 3 3 2 2 14
 
2. Grepl PDK Mšeno   35
Michael Hádek 2 0 3 1 2 1 1 10
Jan Holub 2 2 1 3 6* 2 3 19
Ondřej Smetana 1 1 0 1 E 3(1)
Michal Klein F F X – – 0
Stanislav Pouznar 1 – – – – 1
Milan Čermák F E E 1 1 2(2)

Poznámka: Jaromír Otruba nestartoval kvůli defektu motoru z tréninku.

Foto: Wojta Zavřel