Praha udeřila na ovále svého arcirivala

Kopřivnice – 11. července
Do začátku třetího dílu první ligy zbývalo něco více přes hodinu. A už bylo jasné, že z toho mračna nad kopci nad kopřivnickým Stadiónem Emila Zátopka nebude jen pršet, nýbrž lejt jako z konve. Slejvák nebral konce a napáchal na ovále těžké škody. Malověrní již klesali na duchu, ručník v ringu se skloňoval i na zasedání jury. Pořadatelé mezitím vytáhli prastarý grejdr a vrstvu bláta z povrchu své trati stáhli. Od té doby mítink jen dvakrát zabrzdilo haprující startovací zařízení. Jo, a také lékař, který se před poslední jízdou kamsi zatoulal ze svého stanoviště. Žarnovica tentokrát nestačila s dechem, avšak ostatní celky se praly o triumf až do konce. Pražané si drželi mírný vrch, Jan Kvěch exceloval, Daniel Klíma slynul bojovností, a když Petr Chlupáč osedlal druhý motocykl a suverénně vyhrál třináctou jízdu, stála Markéta na prahu dalšího triumfu. Potvrdil jej Jan Kvěch vítězstvím v závěrečné jízdě. Kopřivnice přišla o své průběžné vedení, ba co víc málem ji doma porazily i Pardubice. Jaroslav Petrák totiž v rozjížďce s číslem patnáct držel druhou příčku a ani náhodou ji nechtěl přenechat útočícímu Martinu Málkovi. Březolupský borec v kopřivnické vestě jej však přelstil zvenčí druhého oblouku třetího okruhu.

Stupně vítězů s Kopřivnicí, Prahou a Pardubicemi

Tanec dešťových kapek nepokazí závod

Ke slovu se nejprve musel dostat grejdr

Užuž se mělo začít trénovat, když se nebeská stavidla otevřela naplno a k zemi se snášel déšť v intenzitě, která na ploché dráze nevěstí nic dobrého. Ve tři čtvrtě na dvě přinesla inspekce jury optimistickou naději. Vzápětí na kopřivnický ovál vyrazil grejdr. A byť Lubomír Vozár a Tomáš Topinka šli na jury se skeptickou náladou, třetí prvoligový závod dostal nakonec zelenou. Promptní oprava startovacího zařízení navýšila jeho zpoždění na nějakých pětatřicet minut. Patnáct rozjížděk se však dá stihnout rychle i ve specifických podmínkách kopřivnického obra.

Úvodní duely svedly proti sobě Kopřivnici a Pardubice. Hynek Štichauer jel z depa v protisměru až k pásce, aby otestoval přírodními živly změněný povrch. Ačkoliv nejpohotovější reakci na pohyb pásky se chlubil Jan Macek, dopředu se drali Josef Franc a právě pardubický vousáč. Ten uhlídal pražského rutinéra, zatímco Václav Milík zůstával na poslední pozici.

Václav Milík reaguje na otázku, kdy se naposledy z prvoligové jízdy vrátil s nulou:

„Nevím, netuším. Ze čtvrtý pozice se nedalo odstartovat. V nájezdu jsem dostal cejchu a ujeli mně.“

Natřískaná rozjížďka s číslem jedna: Hynek Štichauer (bílá) vede úřed Josefem Francem (modrá), Janem Mackem (červená) a Václavem Milíkem (žlutá)

Pardubický kapitán se však otřepal a zkusil atakovat Jana Macka. V poslední zatáčce byl úspěšný, jenže posledního bodu se zmocnil jen na malou chvilku. Cílovou metou projel jako poslední a Kopřivnice se radovala z remízy. Ob jízdu později ovšem dostali od Východočechů pořádně na zadek. Jejich dominanci zprvu bránilo tarokující startovací zařízení.

Sotva se však páska umoudřila, Václav Milík a Hynek Štichauer se usadili v čele. Jan Macek neviděl cíl vinou mechanické závady, takže bod pro domácí bral Martin Málek. Z první série braly Pardubice osm bodů, Kopřivnice jen čtyři, nicméně jako větší kořistníci se ukázali Pražané. Na úvod je zaskočil jen Jakub Valkovič.

Slovenský závodník ukázal skvělý start, avšak Jan Kvěch se stejně v první zatáčce dostal před něho dopředu. „Drží to o hodně více než včera,“ nechal se slyšet v cíli. Daniel Klíma se hnal za Jakubem Valkovičem také, stahoval jeho náskok, avšak nakonec zůstal třetí. Ve čtvrté jízdě nedali Jan Kvěch a Petr Chlupáč ani stín šance tandemu Ondřej Smetana – Jakub Valkovič.

Josef Franc (červená) jede před Ondřejem Smetanou (žlutá)

Přitom právě přítomnost Ondřeje Smetany patřila k největšímu překvapení dnešního mítinku, jelikož již pozítří měl startovat za Poole v Plymouthu. „Měl jsem motorky připravený a koupenou loď, přišlo mi do zprávy, že bych musel do karantény a zaplatit dvě stě liber,“ vysvětloval, proč z jeho britského dobrodružství nakonec sešlo. „Všechno bylo nachystaný, pět letenek nakoupenejch a covidový opatření mi to nedovolily. Vůbec nevím, jak to teď bude…“

Místo britské ligy proto mohl dnes zamířit do sestavy Žarnovice, jíž ve druhé sérii čekala střetnutí s Kopřivnicí. V páté jízdě držel spodek v první zatáčce, uhlídal Martina Málka nejen v ní, ale i ve zbývajícím průběhu rozjížďky. Nicméně Josef Franc triumfoval stylem start – cíl.

Václav Milík (červená) vede před Danielem Klímou (bílá)

V rozjížďce s číslem sedm měl nejlepší start Jakub Valkovič. Leč Josef Franc jej podjel ještě před úvodním nájezdem a Jan Macek byl hned za ním. Źarnovica byla odsouzena uzavírat startovní pole, avšak ani Kopřivnice neměla repete úterního triumfu ze Svitav v kapse.

 

Martin Málek zachrání stříbro

Jan Macek (bílá) v duelu s Jakubem Valkovičem (červená)

Mraky visely nízko, skrývaly sluníčko a dusily lidi pod sebou. A pražská Markéta se vrátila na vítěznou dráhu. Pravda v šesté jízdě Václav Milík svým pohotovým startem zaskočil Daniela Klímu s Petrem Chlupáčem. Příkladu svého kapitána jakoby uposlechl Hynek Štichauer a v rozjížďce s číslem osm vyvezl Jana Kvěcha, aby se sám ujal vedení.

Pražan se však vrátil nazpět. Co víc v předposlední zatáčce Hynka Štichauera podjel i Daniel Klíma. Po protilehlé rovince se pardubický vousáč vrátil nazpět. Jan Kvěch jej však zadržel a jeho klubový kolega se za popření fyzikálních zákonů udržel v sedle a protnul metu jako druhý.

Na konci druhé třetiny základní části vedla Praha se sedmnácti body, Kopřivnice jich měla třináct, Pardubice dvanáct a Žarnovica šest. Prvoligové drama na chvilku přerušila delší úprava dráhy, při níž si na své přišly zejména lopaty. V deváté jízdě pak přišla ofenzíva domácích. Josef Franc ve druhém oblouku podjel vedoucího Daniela Klímu. Petr Chlupáč ale za svými zády udržel Martina Málka.

Daniel Klíma (modrá) a Jan Kvěch (červená) svírají Hynka Štichauera (bílá)

Díky remíze zůstal pražský náskok na čtyřech bodech, jenže výsledek rozjížďky s číslem jedenáct z nich přesně polovinu ukrojil. Nejlepší start vystřihnul Jan Macek. Za sebou měl Martina Málka a oba domácí závodníci rozvinuli strategii jízdy v páru. Jan kvěch se však přesto dokázal ve druhé zatáčce třetího kola dostat před Jana Macka.

Rýsoval se nesmírně dramatický závěr ve trojici nominačních individuálních rozjížděk. Přispěly k němu i Pardubice. Desátou jízdu zkomplikovalo trucující startovací zařízení. Po sjednání nápravy zopakoval Václav Milík svůj ideální start. Ondřej Smetana však udržel na uzdě Jaroslava Petráka. Ve dvanácté jízdě Hynek Štichauer nakonec ve druhé zatáčce objel Jakuba Valkoviče.

Pojistil remízu pro Pardubice, které stály jen o bod za Kopřivnicí a o tři za Prahou. Na třináctou jízdu vyrazil Petr Chlupáč za řidítky svého druhého motocyklu. Vyplatilo se, pražského juniora v první zatáčce neobjel Jan Macek. Ani Ondřej Smetana se nedostal dopředu po vnější stopě, navíc se ve druhém oblouku sám stal obětí Hynka Štichauera, který jej pokořil po spodní straně.

Jakub Valkovič (modrá) má za sebou Josefa France (červená)

Rozjížďka s číslem čtrnáct se proměnila ve velké sólo Václava Milíka. Jakub Valkovič se usadil hned za ním. Když se Josef Franc zbavil Daniela Klímy, útočil na Slováka, ale ten na metě přece jen dva body zachránil. Karty pro závěrečnou jízdu byly rozdány. Pardubice dotáhly Kopřivnici, přičemž oběma celkům scházely na Prahu pouhé dva body.

Jaroslav Petrák na téma patnácté jízdy:

„Mrzí mě to a to vím, že Martin jezdí venek!“

Kapky snášející se z oblohy si nezasloužily ani pojmenování déšť. Stejně malicherná se před patnáctou jízdou ukázala nepřítomnost lékaře na svém stanovišti, protože si jen odskočil pro limonádu do stánku v depu. Nicméně jistota je jistota a start se posunul jen o pár vteřinek. Páska konečně letěla vzhůru a Jan Kvěch dopředu.

Martin Málek (bílá) se žene okolo Jaroslava Petráka (modrá)

Díky jeho manévru si Pražané mohli gratulovat k dnešnímu vítězství. Jaroslav Petrák si to však ve druhé zatáčce namířil pod druhého Martina Málka, což by přineslo kopřivnicko – pardubický rozjezd o druhé místo. Jenže Martin Málek zůstával ve střehu. Nabral rychlost a ve druhém oblouku třetího kola se před pardubického veterána přenesl, čímž zachránil Kopřivnici druhou pozici.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch a Petr Chlupáč na čele

„Super dráha,“ vyseknul Jan Kvěch poklonu kopřivnické partě. „Klobouk dolů před klukama, nikdo ani netušil, že se pojede, ale oni z toho udělali super dráhu. Poslední jízda rozhodla, odstartoval jsem a pak jsem si to pohlídal.“

„Měli jsme problém, jak začalo pršet,“ konstatoval Petr Chlupáč. „Na poslední jízdu jsem skočil na druhou motorku. A vyhrál jsem.“

„Nejhorší to nebylo,“ komentoval závod Daniel Klíma. „S Hynkem to byla nejvýznamnější jízda. Kluci jeli dobře, bojovali jsme a vozili body.“

„Nádherný jako vždy v Kopřivnici,“ chválil Josef Franc. „Dráha se povedla. Vítězství nám o kousíček uteklo, snažil jsem se. Ta poslední jízda to byla moje chyba.“

Václav Milík měl o podporu postaráno

„Voda byla po celý dráze, dopasovávali jsme motorku,“ vyprávěl Václav Milík. „Do třetí jízdy jsem nebyl spokojenej, na čtvrtou jízdu jsme udělali drastický změny a teď bych závodil. Akorát bych sem měl přijet, když neprší.“

„Musím makat,“ říkal Hynek Štichauer ve spěchu před cestou do Marmande. „Mrzí mě, že jsme byli třetí, aspoň druhý jsme bejt mohli. Ale pro plochou dráhu fantastický. V Čechách se letos nic lepšího nejelo.“

„Dobrý, až na tu poslední jízdu,“ podmiňoval Jaroslav Petrák svou spokojenost. „Mrzí mě to. Martin mě nezaskočil, říkal jsem si ‚zkusím odstartovat‘. Ale máš Martina za sebou, možná jsem tam měl jezdit na venek, ale třeba by t zase dal pode mě. Najednou, jako když se zatáhne motor. To víš, že mě to štve, druhý místo by potěšilo víc než třetí. Ale uhlídat Martina je problém, to vím.“

Když nevyšel plán s anglickou ligou, Ondřej Smetana zamířil do Kopřivnice

„Moc mi to nešlo,“ krčil rameny Ondřej Smetana. „Nemůžu se srovnat poslední dobou. Nebylo to v motorce, ale ve mně. Necejtím se na tý dráze, musím na sobě pracovat. Začaly mi sedět malý dráhy, na velkejch se trápím, nevím proč.“

Hynek Štichauer (bílá) v urputném souboji s Jakubem Valkovičem (červená)
1. AK Markéta Praha 28
Filip Hájek – – – – DNR
Daniel Klíma 1 2 2 2 0 7(1)
Petr Chlupáč 2 1 1 0 3 7(2)
Jan Kvěch 3 3 3 2 3 14
2. AK PD Walbo Kopřivnice 25
Jan Macek 1 E 2 1 2 6(2)
Radek Bambuch – – – – DNR
Martin Málek 1 1 0 3 2 7
Josef Franc 2 3 3 3 1 12
3. AMK ZP Pardubice 24
Hynek Štichauer 3 2 1 3 1 10
Jaroslav Petrák – – 0 1 1 2
Daniel Šilhán – 0 – 0 0
Václav Milík 0 3 3 3 3 12
4. SC Žarnovica 11
Jakub Valkovič 2 0 1 2 2 7
Pavel Kuchař 0 0 0 0 0 0
Ondřej Smetana 1 2 2 1 0 6(1)
Josef Franc (modrá) letí do vedení před Václava Milíka (žlutá), Hynka Štichauera (bílá) a Jana Macka (červená)

Aktuální prvoligová tabulka:

malé body velké body
1. Praha 82 11
2. Kopřivnice 81 10
3. Žarnovica 65 5
4. Pardubice 57 5

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček