Markéta měla namále, ale vítězství dobyla

Praha – 15. června
Odložené úvodní kolo první ligy začalo dnes již kolem poledne. Eduard Krčmář volal Mariánu Šebianovi, že má zdravotní komplikace po očkování proti koronaviru. Místo sebe však zajistil Bruna Belana, který se tím pádem v žarnovické vestě dočkal svého prvního závodu s pětistovkou. Slovenský celek se přesto dočkal pódia. Pravda, těžil z pardubické smůly, když Hynek Štichauer nestihnul dvouminutový limit v sedmé jízdě a v rozjížďce s číslem sedmnáct mu praskl řetěz. Nakonec bylo konto obou soupeřů vyrovnáno. Ondřej Smetana však v rozjezdu nezaváhal, skvěle odstartoval a Hynka Štichauera dokázal ohlídat. Pražská Markéta prodloužila svou tři roky starou vítěznou šňůru, ačkoliv jí Kopřivnice pořádně šlapala na paty. Před závěrečnou rozjížďkou měly oba celky stejný počet bodů. Jan Kvěch však jezdil druhý před Janem Mackem. Se dvěma body se ale nespokojil a ve druhé zatáčce třetího okruhu připravil o vedení Ondřeje Smetanu.

Jan Kvěch (červená) vede před Josefem Francem (bílá) a Petrem Chlupáčem (modrá)

Markéta má namále

Jan Kvěch (červená) vodí Josefa France (bílá)

Vedro k zalknutí a konkurence vodních hladin? Anebo fakt, že dnes jela jen první liga? Kdo ví… Každopádně první ostrý závod pětistovek, nepřivábil takovou diváckou kulisu, jak by se dalo předpokládat. Přitom sestavy prvoligové čtveřice připomínaly spíše vyšší soutěž, pochopitelně bez cizinců.

O absenci Eduarda Krčmáře přitom věděl jen málokdo. „Dneska po obědě mi volal, že byl na očkování na covid a má horečku,“ říkal žarnovický kouč Marián Šebian. Naštěstí u vědomí, že jeho tým přijede do české metropole jen ve třech, pojistil si start Bruna Belana. Přece jenom, co kdyby se něco stalo.

Markéta na své domovské trati nehájila jen loňský titul, ale i dva předchozí. A také čistý štít, protože od roku 2009 v první lize neprohrála jediný mítink. Dnes si na její ambiciózní chtěla vyšlápnout Kopřivnice, která přitom nabídla angažmá dalším borcům s klubovou příslušností z metropole.

Hynek Štichauer (bílá) ujíždí před pražským tandemem Filip Hájek – Petr Chlupáč

Jan Kvěch ovšem na úvod změřil Josefa France. Před něho nenašel cestu Petr Chlupáč, který ovšem nedal ani náznak šance Martinu Málkovi. Ob jednu jízdu se však situace proklatě změnila. Ano, Jan Kvěch zopakoval svůj úchvatný start. Jenže Josef Franc se před něho prosmýkl spodní stranou nájezdu druhé zatáčky.

Měl oči i vzadu a dokázal odhadnout jakýkoliv manévr Jana Kvěcha ještě dříve, než jej pražský junior stačil vymyslet. Daniel Klíma si však dobře hlídal Jana Macka, takže Praha s Kopřivnicí jen remízovala. Ujala se vedení v průběžné klasifikaci, protože ani Pardubice, ani Žarnovica ve vzájemných duelech nedokázaly nabýt vrchu nad protivníkem.


Jan Macek komentuje svou úvodní nulu:

„Čenda mě trošku zaskočil…“


Josef Franc (červená) jezdí první před Janem Kvěchem (bílá), Danielem Klímou (žlutá) a Janem Mackem (modrá)

Ondřej Smetana si v rozjížďce s číslem dvě stoupnul na dvojku místo své čtyřka, aby odsud odvedl Hynka Štichauera a Jaroslava Petráka. Absolutní nováček Bruno Belan bral jen nulu. Historie se v mnoha ohledech opakovala také ve čtvrté jízdě. Jakub Valkovič v ní jasně vyhrál před Jaroslavem Petrákem a Danielem Šilhánem, když slánský junior nebodoval.

Po přestávce Markéta nakrátko uvolnila svou vedoucí pozici. Filip Hájek, jehož Tomáš Topinka poslal na ovál místo Daniela Klímy, skončil pádem již v úvodní zatáčce. Byl diskvalifikován z repete, které se stalo kořistí Hynka Štichauera. Petr Chlupáč se snažil, leč cestu dopředu nenašel. Rozjížďka s číslem sedm však vrátila záležitosti do starých kolejí.

Daniel Šilhán (žlutá) se snaží vyhnout padajícímu Filipu Hájkovi (modrá)

Hynek Štichauer se obrátil od pásky a prošvihnul dvouminutový limit. Vzápětí Jan Kvěch triumfoval stylem start – cíl, zatímco Petr Chlupáč v první zatáčce objel Jaroslava Petráka. Pražané opět vedli, byť jen o bod před Kopřivnicí, která své duely se Žarnovicou nevytěžila na maximum, i když ten první skončil absolutní moravskou výhrou.

Martin Málek a Jan Macek si s Ondřejem Smetanou a Jakubem Valkovičem v šesté jízdě pohráli jako kočky s myší Pražan v žarnovické vestě se ovšem pomstil ob rozjížďku později, kdy triumfoval stylem start – cíl. Ke všemu Martina Málka trápil Bruno Belan, jenž až do konce druhého kola jezdil třetí.

 

Jan Kvěch neuznává kompromis, čímž prodlužuje závod

Jakub Valkovič (červená) má za sebou Daniela Klimu (žlutá) a Filipa Hájka (bílá)

Praha čtrnáct, Kopřivnice třináct a Pardubice se Žarnovicou po jedenácti. Taková skóre byla na prahu poslední série základní části, která ovšem pro rozhodující verdikt nepřinesla prakticky vůbec nic. Kopřivnický útok na Markétu zbrzdil Hynek Štichauer. V rozjížďce s číslem deset nejprve za sebou nechal Martina Málka, aby posléze spodní stranou druhé zatáčky zbavil vedení jeho parťáka Jana Macka.

Lubomír Vozár jej neváhal poslat v roli taktické rezervy také do dvanácté jízdy. Jan Macek odstartoval od mantinelu jako plochodrážní pánbůh. Hynek Štichauer byl za ním až do druhého nájezdu, v němž jej podjel Josef Franc

Hynek Štichauer (bílá) se brání Janu Mackovi (modrá)

Markéta udržela své jednobodové vedení. V deváté jízdě tandem Petr Chlupáč – Daniel Klíma změřil Ondřeje Smetanu a Jakuba Valkoviče, který si od rozhodčího eléva Pavla Pučka vysloužil varování za ulitý start.

„V nájezdu jsem najel do louže, dostal jsem cejchu a Čenda mě předjel,“ líčil Ondřej Smetana v depu při sledování rozjížďky s číslem jedenáct. Jakub Valkovič již s letem pásky k modrému pražskému nebi odvedl Daniela Klímu s Filipem Hájkem. Pořadí se finalizovalo závěrečnou trojicí individuálních nominačních rozjížděk.

Kopřivnický kouč Tomáš Wanke se rozhodl udeřit hned na začátku. Josef Franc odstartoval ve třinácté jízdě na Hynka Štichauera. Petr Chlupáč zůstal trčet vzadu, nicméně ve druhé zatáčce podjel Jakuba Valkoviče. Záhy se mělo ukázat, že právě tento bod měl cenu zlata.

Skvěle spolupracující tandem Jan Macek – Josef Franc

Před rozjížďkou s číslem čtrnáct však byla Kopřivnice o bod před Prahou. Martin Málek vyrazil navýšit její vedení. Jenže Daniel Klíma si dobře spočítal, která bije. V prvním nájezdu držel spodní stopu, po níž převzal vedení. Na špici aktuální klasifikace bylo vyrovnáno.

Závěrečná jízda se odbývala dle konceptu kdo s koho. Pro delší konec provazu se natáhnul Ondřej Smetana. Jan Kvěch jel za ním. A protože Jan Macek byl až třetí, Tomáš Topinka mohl počítat s vítězství. Jenže pražský junior nehodlal uznávat kompromisy. Ve třetím okruhu Ondřeje Smetanu podjel.

Pražský triumf byl maličko přesvědčivější. Jan Kvěch však svým manévrem prodloužil závod o rozjez o třetí místo. Ve čtrnácté jízdě totiž Daniel Šilhán díky svému pádu v předposlední zatáčce přenechal svůj bod Bruno Belanovi. Na závěr vyšel Jaroslav Petrák bodově naprázdno a Žarnovica měla stejné skóre jako Pardubice.


Hynek Štichauer vypráví o rozjezdu:

 „Jel jsem zvenku, Ondra odstartoval a pohlídal si mě. Myslím, že jít z lajny já, neměl to tak jednoduchý.“


Ondřej Smetana (červená) zatím vede před Janem Kvěchem (bílá)

Lubomír Vozár i Marián Šebian nasadili do rozjezdu svá esa. Ondřej Smetana však měl vrch. Odvedl Hynka Štichauera, když už páska letěla nahoru. Nedopustil se jediné chyby a po čtyřech kolech umístil Žarnovicu před Pardubice.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch postavil pražskou Markétu na nejvyšší stupínek

„Dobrý závody,“ nechal se slyšet Jan Kvěch. „Dařilo se, vyhráli jsme. V poslední jízdě jsem to rozhod‘. Nepoved‘ se mi start, ale dohnal jsem to.“

„Vyhráli jsme,“ radoval se Daniel Klíma. „Byl jsem potlučenej‘ z Gdaňksu, odřeniny, modřiny, ale zahojilo se to. Motorky se daly do kupy.“

„Po dlouhý době jsem si zazávodil,“ svěřoval se Josef Franc. „Řešíme technické potíže, dnes mi to nejelo. Teď ale jdu domů.“

„Povedené závody si myslím,“ přemítal Jan Macek. „Dráha beton, trošku brutál, na hovno. Jinak skvělé, až na tu první jízdu. Čenda mě trošku zaskočil.“

Hynek Štichauer litoval dvou rozjížděk

„Můj třetí závod v sezóně…“ povzdechl si Martin Málek. „Myslím, že dobrý, ale to přeboru jsem na tom pořádně neseděl, jen jsem se ploché dráze věnoval tréninkově. Jinak dobré, vracím se ve zdraví domů a jsem spokojený. A druhé místo je super, před závody to vypadalo těžší, ale Pepa i Honza to zvládli a jeli dobře. A já se je snažil dotahovat.“

„Bavilo mě to,“ uznával Ondřej Smetana. „Pět bodů ze šesti jízd bylo ztracených, snažil jsem se, ani jednu jízdu jsem nevypustil.“

Bruno Belan absolvoval svůj první závod s pětistovkou

„Úplnou náhodou jsem se dostal do sestavy,“ komentoval Bruno Belan svůj debut s pětistovkou. „První závod na pětikilu, bylo to dobrý.“

„Já si to užil,“ konstatoval Hynek Štichauer. „Doufám, že diváci taky, takhle jsme se dlouho nepovozili. Byly technický problémy, nestihnul jsem dvě minuty, pak mi ulít‘ řetěz, ale povozil jsem se hezky.“

„Hrůza a děs, na to se nedalo dívat,“ lamentoval Daniel Šilhán. „Jsem nevyježděnej‘ kvůli tý ruce, naštěstí kluci jeli. Já mám letos první závod, snad příště…“

Filip Hájek padá za zády Hynka Štichauera
1. AK Markéta Praha 29
Jan Kvěch 3 2 3 – 3 11
Petr Chlupáč 1 2 2 3 1 9(1)
Daniel Klíma 1 – 2 2 3 8(2)
Filip Hájek X 1 1(1)
2. AK PD Kopřivnice 27
Josef Franc 2 3 2 2 3 12(1)
Martin Málek 0 2 1 1 2 6(3)
Jan Macek 0 3 2 3 1 9
3. Speedway Club Žarnovica 17
Bruno Belan 0 0 0 0 1 1
Ondřej Smetana 3 1 3 1 2 10+3
Jakub Valkovič 3 0 0 3 0 6
4. AMK ZP Pardubice 17
Jaroslav Petrák 1 2 1 1 0 5(1)
Hynek Štichauer 2 3 M E 3 2 10+2
Daniel Šilhán 1 1 0 – F 2(1)

Poznámka: výstraha za startovní přestupek Jakub Valkovič v deváté jízdě

Jan Kvěch (bílá) neuznával kompromisy a nedal si pokoj, dokud Ondřeje Smetanu (červená) v poslední jízdě nepodjel

Aktuální prvoligová tabulka:

malé body velké body
1. Praha 29 4
2. Kopřivnice 27 3
3. Žarnovica 17 2
4. Pardubice 17 1
Josef Franc, Milan Špinka a Jan Kvěch v depu

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Kiril Ianatchkov