Adam Nejezchleba udeřil na malé Markétě

Praha – 15. června
Pražské odpoledne před první ligou patřilo druhému dílu šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze, jehož kola se s ohledem na večerní závod točila ve zběsilém tempu. Adam Nejezchleba se v sobotu nevešel na plzeňské pódium, ale dnes vítězil jako na běžícím pásu. Ve finále A dovedl za sebou do cíle Matěje Frýzu, jenž je i nadále na čele aktuální klasifikace, a Petra Marka. Smůlu měl Karel Průša, který doplatil na přísné vyloučení v první zatáčce rozjížďky s číslem dvanáct. Ještě větší David Hofman, jenž po pádu skončil na vyšetření v nemocnici.

Nejlepší trojice: Petr Marek, Adam Nejezchleba a Matěj Frýza

Smolaři tropického podvečera

Luboš Hromádka vede před Štěpánkou Nyklovou a Tony Katrou

Sluníčko se dnes do své práce opřelo vskutku pořádně. Česká republika opět po roce prožívala dny s tropickými teplotami. Druhé kolo šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze nabralo pořádný spád. Pavol Pučko, který se pod vedením zkušeného Pavla Kubeše pustil do praxe plochodrážního sudího, dodržel časový harmonogram na vteřinku přesně.

Hned na začátku druhé série bylo ve startovním poli o jednoho kolibříka méně. David Hofman totiž skončil po pádu v rozjížďce s číslem pět v nemocnici. Rentgen naštěstí ukázal, že jeho levačka není zaplaťpánbůh zlomená. Pádů bylo bohužel více.

Oliver Schmid (bílá) a Karel Průša (červená) po svém pádu ve dvanácté jízdě

Tony Katra neměl v desáté jízdě zrovna pohotový start. Rychle se však probil před Štěpánku Nyklovou a udeřil rovněž na Luboše Hromádku. Ve třetím okruhu se ve druhém oblouku dostal do čela, ale oba se do sebe zahákli a upadli. Za viníka byl určen slánský závodník, jehož čekalo vyloučení.

Kolizi viděla rovněž dvanáctá jízda. V její první zatáčce upadli Karel Průša a Oliver Schmid. Slaňák byl vyloučen, Plzeňan v repete porazil Štěpána Ševčíka. Baba Smůla se chystala i na něho. Svých slibných sedm bodů v rozjížďce s číslem čtrnáct nerozšířil ani o jeden další. Otec Václav totiž nějak zapomněl na přívod paliva.

Premiant nejpremiantovatější

Oliver Schmid (modrá) drží v šachu útočícího Karla Průšu (bílá)

Základní část dokonale ovládli Adam Nejezchleba a Matěj Frýza. Spolu s nimi do finále A postoupil Petr Marek, který prohrál pouze s Matějem Frýzou v jedenácté jízdě. Než se trojice premiantů pustila do boje o dvojité body, roztočil se pochopitelně maratón finále s dalšími písmeny abecedy.

Bez Davida Hofmana přijeli na start déčka pouze dva závodníci. Úterním odpolednem zklamaný Tony Katra si ani triumfem ve stylu start – cíl před Lubošem Hromádkou nespravil náladu. Zato Oliver Schmid měl o poznání větší radost, když dominoval finále C před zraky Karla Průši a Štěpánky Nyklové.

Adam Nejezchleba (modrá) ve finále A nabývá vrchu nad Matějem Frýzou (červená)

Josef Černý odpálil v béčku jako raketa. Avšak ještě v první zatáčce jej podjel Dominik Hrbek. Štěpána Ševčíka však Plzeňan na uzdě udržel. A pak už přišlo finále A. Matěj Frýza skvěle odstartoval. Zkompletovat osmnáctibodové maximum jako v Plzni se mu ovšem nepovedlo.

Vnějškem první zatáčky se řítil Adam Nejezchleba. Zatím se mu vedení převzít nepovedlo. Ve druhém výjezdu už ano a tak se letos na svém premiérovém mistrovském pódiu mohl postavit doprostřed. Matěj Frýza skončil druhý, Petr Marek stejně jako na Borech bral bronz.

Ve finále A si Adam Nejezchleba (modrá) nenechá sebrat triumf od Matěje Frýzy (červená) a Petra Marka (bílá)
1. Adam Nejezchleba, Chabařovice 3 3 3 3 6 18
2. Matěj Frýza, Plzeň 3 3 3 3 4 16
3. Petr Marek, Chabařovice 3 3 2 3 2 13
4. Dominik Hrbek, Pardubice 1 3 1 3 3 11
5. Josef Černý, Plzeň 2 2 2 2 2 10
6. Štěpán Ševčík, Chabařovice 3 2 2 1 1 9
7. Oliver Schmid, Plzeň 2 2 3 E 3 10
8. Karel Průša, Slaný 2 2 X 2 2 8
9. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 1 2 2 1 7
10. Tony Katra, Slaný 2 1 X 2 3 8
11. Luboš Hromádka, Pardubice E 1 3 ex 2 6
12. David Hofman, Pardubice 1 X – – 1

Poznámka: Luboš Hromádka v rozjížďce s číslem šestnáct předjet o kolo

Dominik Hrbek (modrá) vede béčko před Oliverem Schmidem (bílá) a Štěpánem Ševčíkem (modrá)

Průběžné pořadí seriálu:

PLZ PHA TOT
12.6. 15.6.
1. Matěj Frýza, Plzeň 18 16 34
2. Adam Nejezchleba, Chabařovice 12 18 30
3. Karel Průša, Slaný 16 8 24
4. Petr Marek, Chabařovice 10 13 23
5. Oliver Schmid, Plzeň 11 10 21
6. Josef Černý, Plzeň 9 10 19
7. Dominik Hrbek, Pardubice 7 11 18
8. Štěpán Ševčík, Chabařovice 9 9 18
9. Tony Katra, Slaný 9 8 17
10. Luboš Hromádka, Pardubice 7 6 13
11. Štěpánka Nyklová, Slaný 5 7 12
12. David Hofman, Pardubice 10 1 11
NC Antonín Pták, Plzeň DNR
Luboš Hromádka (bílá) se snaží vyhnout Tony Katrovi (červená)

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer

Petr Marek (červená) brání vedení před Karlem Průšou (bílá) a Tony Katrou (modrá)