První liga za zavřenou bránou Markéty startuje letošní sezónu

Praha – 20. dubna
Jason Doyle projel čtvrtý říjnový den cílem velkého finále Zlaté přilby města Pardubice. Následovalo čestné kolo v sedle cestovní Jawy, vyhlášení, oslavy… A pro českého fanouška dlouhé vakuum, jelikož ostatní podzimní závody padly na vrub drsných vládních opatření. Co horšího, stejný osud čekal i první klání nové sezóny. Nyní je čekání u konce, zítra na Markétě startuje první liga a ve startovní listině najdeme jména, která bychom v nižší divizi nečekali.


Tipujte:

Kdo v úterý vyhraje první ligu na Markétě?

View Results

Loading ... Loading ...

Již celé tři roky pražská Markéta v první lize neprohrála jediný závod

Důvod přítomnosti nejlepšího trojlístku českého šampionátu je nabíledni. Jinde se závodit nedá. A tak ouvertura první ligy láká atraktivní startovní listinou. Bohužel diváci si musí kvůli platným opatřením nechat zajít chuť. Do ochozů pražské Markéty nesmí, avšak klub slibuje zorganizovat internetový stream.

Fanoušci však nejsou jediní, kteří v letošní sezóně zatím mohou strouhat mrkvičku. Ministerstvo zdravotnictví se pořadatelům stále nevyjádřilo v otázce způsobu práce žurnalistů. Ostatně ani amatérské soutěže nesmí být pořádány, takže původně plánovaná mistrovská klání stopětadvacítek a dvěstěpadesátek musí najít nové termíny.

Určujícím faktorem ambicí zítřejšího závodu je porce absolvovaných tréninků. V tomto ohledu drží nesporný vrch domácí. Tomáš Topinka má v sestavě trojici svých juniorských es, tedy Jana Kvěcha, Petra Chlupáče a Daniela Klímu. Ke všemu další talent, Pavel Kuchař se stane náhradníkem.

Snaha taktizovat je patrná ze sestavy Tomáše Wankeho. Kouč ambiciózní Kopřivnice poslal Josefa France na náhradnickou čtrnáctku. V základní trojce má nováčka Radka Bambucha, ostříleného Martina Málka a nadějného Jana Macka, který letos pilně na Markétě trénoval.

Zbývající celky nastoupí jen ve třech. Lubomír Vozár se bude opírat o Václava Milíka, Hynka Štichauera a Jaroslava Petráka, takže není nutné příliš spekulovat o aspiracích pardubické části depa. Avšak Východočeši si nikterak nezadají s Žarnovicou.

Slováci mají účast v českém závodě přece jenom složitější. Ad jedna, ještě ani jeden z nich letos nevyjel na ovál, a také výlet k nám znamená pobyt v karanténě při návratu. Družstva se tudíž ujme Vladimír Vopat. Vedle kmenových zástupců žarnovické soupisky Eduarda Krčmáře a Ondřeje Smetany bude mít pod palcem Michala Bašteckého, jehož pražská Markéta zapůjčila na hostování.

Oficiálně nahlášené sestavy:

AK Markéta Praha: 1 Jan Kvěch, 2 Petr Chlupáč, 3 Daniel Klíma, 13 Pavel Kuchař
AK PD Kopřivnice: 4 Radek Bambuch, 5 Martin Málek, 6 Jan Macek, 14 Josef Franc
AMK ZP Pardubice: 7 Václav Milík, 8 Hynek Štichauer, 9 Jaroslav Petrák, 15 neobsazeno
SC Žarnovica: 10 Eduard Krčmář, 11 Ondřej Smetana, 12 Michal Baštecký (Praha), 16 neobsazeno

Foto: Eva Palánová