Nadějí ledařů není Osek nýbrž Osečná

Osečná – 1. února
Letitým handicapem českých ledařů je absence umělého oválu. Za časů reálného socialismu spatřila světlo světa celá řada projektů, ale ani jeden z nich se nedostal dál než do papírového stadia. V posledních letech svitla chabá naděje, že by se ledařské závody mohly konat v Oseku. Nicméně i kdyby se projekt zimního areálu realizoval, nikde není psané, že by plochodrážníci byli vítanými hosty. Nyní se však zdá, že se konečně blýská na lepší časy. Jan Pecina magazínu speedwayA-Z řekl, že obec Osečná již koupila pozemek na stavbu umělé dráhy a pakliže vše klapne, stavět se začne už letos.

„Obec koupila pozemek nad fotbalovým hřištěm,“ svěřuje se borec, jenž vrátil ledové závody na sever Čech a získal pro ně spoustu lidí. „Půl tribuny bude ve svahu, zbytek okolo. Projekt je hotovej‘, starosta shání investice. A zemní práce začnou na devadesát procent už letos.“

Velikost osečenského počinu pro budoucnost české ledové dráhy je nedozírná. Už v současné době se naši borci a pořadatelé mohou směle pasovat s kontinentální špičkou a umělá dráha by otevřela spoustu nových možností.

„Když by byly zemní práce hotový, už příští rok bychom na tý ploše udělaly závody, ještě na přírodním ledu,“ plánuje Jan Pecina. „Musíš sice vozit vodu, ale můžeš odklízet sníh i s velkým traktorem a nepropadneš se s ním do vody.“

A jak by areál měl vypadat? „Dráha by měla bejt‘ 350 metrů,“ líčí Jan Pecina. „Deset metrů rovinky a třináct zatáčky. Je to spočítaný na sedm tisíc diváků. Uprostřed bude hokejový kluziště a přes léto bude dráha sloužit na in-line bruslení.“

Pořadatelské počiny SK Osečná v oblasti ledové ploché dráhy:

2006 plánovaný závod mistrovství republiky ve Stráži pod Ralskem znemožnila akce místních rybářů, náhradní řešení na rybníku v Osečné padlo kvůli sněžení a dešti.
 
2007 záměr pořádat závody šampionátu republiky na rybníku Chrastná narazil na odpor ekologů, kvůli technickým problémům a mírné zimě nevznikla ani dráha na louce.
 
2008 na louce u Mlékárenského rybníka vznikl ovál, avšak všechno úsilí vzalo vniveč kvůli oblevě.
 
2009 navzdory přílivu teplého počasí se 8. února konalo druhé kolo mistrovství republiky družstev. Zahraniční závodníci ovšem kritizovali malou dráhu a blízké stromy a potok. Po zrušení mistrovství republiky nepřišel ovál vniveč, ale 22. února konala se tu show O pohár starosty.
 
2010 velký prostor jezera v Hamru na Jezeře odstranil všechny kritizované problémy. Bez problémů se tu uskutečnila dvě kola šampionátu družstev ve dnech 23. ledna a 6. února. Mistrovství republiky jednotlivců plánované na 28. února ovšem spláchla voda z nebes.
 
2011 plánované mítinky mistrovství jednotlivců 9. ledna a družstev 30. ledna se v Hamru na Jezeře uskutečnily bez větších komplikací, pomineme-li předčasný příchod jara v prvním případě. V sobotu 29. ledna se na narychlo vytyčeném třetím ovále konal bodovaný trénink. V plánu je další podnik šampionátu jednotlivců 12. února.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Milan Dvořák