Evžen Erban je čestným občanem Pardubic

Pardubice – 1. prosince
Ten seznam je dlouhý a obsáhlý. Začíná rokem 1861 a jménem skvělého historika Františka Palackého. Najdete v něm všeobecně známé osobnosti jako třeba básníka Jaroslava Vrchlického, spisovatele Aloise Jiráska či ekonoma Aloise Rašína, jenž drží smutný primát jediného českého politika, na něhož byl spáchán atentát. Nechybí v něm ani prezident osvoboditel Tomáš Garrigue Masaryk, jeho nástupce Edvard Beneš či první a zatím poslední český kosmonaut Vladimír Remek nebo slavný hokejista Dominik Hašek. Jsou tam i osobnosti, které se navzdory menší slávě mimořádně zasloužily o město Pardubice. Po čtvrtečním zasedání zastupitelstva je mezi nimi jako osmapadesátý v pořadí Evžen Erban.

„Čestné občanství je nejvyšší poctou, jakou může město Pardubice občanovi udělit. Oceňuje jím zcela mimořádné zásluhy nositele. Evžen Erban je bezesporu osobností, která si toto ocenění zaslouží. Patřil k předním plochodrážním jezdcům a ani po svém zranění na tento sport nezanevřel. Naopak, zejména díky němu, jeho obětavosti a kontaktům se můžeme stále chlubit Zlatou přilbou, díky níž zná Pardubice a Českou republiku celý motoristický svět,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Evžen Erban si čestné občanství svého města vysloužil díky své péči o Zlatou přilbu, po jejímž letošním ročníku gratuluje Jasonu Doylemu před zraky Jana Kvěcha

Foto: Karel Herman