Liberec je opět ve hře polských amatérů

Liberec – 24. listopadu
Po úspěšném závodě polských amatérů je Liberec opět zařazen na jejich závodní pořad v sezónu 2021. Sice není znám termín, ale podle plánu by se měl Liberec stát třetím pořadatelem seriálu GROPEX AMATEUR SPEEDWAY CUP hned po Gnieznu a Lesznu. Další dva závody se uskuteční v Rawiczi a v Ostrowě.

 

Co je vlastně na těchto závodech zajímavého?

Slovo amatér může vzbuzovat posměch neumělů, a tak jít se podívat na tento typ závodů nemusí lákat. I u nás v Liberci jsme se tomu zpočátku bránili.

To, co člověk vtažený do tohoto typu závodu zažívá, je opravdu trochu něco jiného. Nepadají rekordy dráhy, jezdí se pouze na dvě kola a jezdci jsou rozděleni nikoliv podle věku, ale podle výkonnosti.

Závod se jezdí na tři výkonnostní skupiny, běžný počet závodníku většinou přesahuje možnost propustnosti startovní listiny a tak se dbá na chování, vystupování a dodržování pravidel.

Není vůbec výjimkou, že se na někoho prostě nedostane a musí si počkat na volné místo.

Co to vlastně je za lidi, kteří jezdí?

Sjoerd Rozenberg, Maciej Fajfer a Martin Švestka na stupních vítězů loňského závodu v Gniezně

První skupina zlatá se skládá z bývalých jezdců, kteří minimálně pět a více let již nezávodí. To znamená, nemají licenci.

Druhá skupina stříbrná je již pouze z lidí, co milují plochou dráhu a tak se ji trochu naučili, ale nikdy nezávodili.

Třetí skupina bronzová jsou ti, kteří vlastní plochodrážní speciál, a opravdu se chodí bavit. Nejdůležitější je, že ploché dráze všichni dávají celé své srdce.

V sezoně 2020 tyto závody přilákaly i jezdce z Holandska, Německa, Maďarska, Ukrajiny a nescházeli ani zástupci Čech.
Takové malé SGP Amatérů. Všechny pořadatelé mají za povinnost zajistit vše potřebné, jako by šlo o normální závod.

Co to vlastně přináší?

Na konci sezóny se kromě jezdců také vyhodnocuje pořadí pořadatelů. Budu se jako Liberečák chlubit, ale kluci z tohoto města byli dvakrát po sobě vyhodnocení jako nejlepší pořadatel seriálu.

Letos se konalo finále v Gniezně, města, které miloval Tonda Kasper a vekou část své závodní kariéry právě tady závodil a pracoval pro klub.

Jeho jméno je v tomto městě tak ceněné, že u stadionu má pomník. A dokonce po Antonínu Kasperovi pojmenovali jednu hlavní ulici ve městě.

Co bude roku 2021?

Příští rok přijde zase nová výzva. Schválně kolik Čechu se přihlásí… Určitě to nemusí být mistr světa, ani
závodník, stačí se jít pobavit.

Ti co budou mít zájem, napište nám do klubu. Rádi poradíme a zařídíme vše potřebné k vaší zábavě na ploché dráze.

Jiří Mizera, Jan Pospíšil, Roman Doleček, Robert Ráliš a Věroslav Kollert se radují z ceny za nejlepšího pořadatele série roku 2019

Foto: GRS Liberec a Ondřej Smetana