Jan Kvěch je stálým náhradníkem SGP 2021

Londýn – 5. října
Londýnská společnost BSI dostála svému slibu, že seznam stálých náhradníků seriálu Speedway Grand Prix zveřejní brzy. Stalo se tak před pár minutami a z našeho úhlu pohledu je důležité, že v něm figuruje české jméno. Jan Kvěch se k nominaci dostal evidentně díky svému výkonu v pátečním světovém šampionátu juniorů. A pakliže by ve svém semifinálovém duelu s Olegem Michajlovsem uspěl, nejenže by se mu dost možná na krku houpala medaile. Každopádně by měl vyšší číslo než současných S7.

 

Jan Kvěch a Evžen Erban při vyhlašování Zlaté přilby

Promotér nemohl nezohlednit výkon Aleksandera Loktajeva, který v challenge v Goričanu mířil za postupem, o nějž ovšem přišel díky pádu ve své poslední jízdy. Skončil s jedenácti body čtvrtý, přičemž Václav Milík dosáhl stejné skóre a jen pomocná kritéria jej poslala na páté místo.

Na pardubického závodníka už společnost BSI vůbec nemyslela a tak je Aleksander Loktajev jediným závodníkem, který v Goričanu neprošel do postupující trojky a dostal šanci alespoň jako náhradník. Tisková zpráva BSI ji komentuje doslova jako cenu útěchy. Ovšem české jméno mezi náhradníky přesto figuruje.

Angličané se shlédli ve světovém juniorském šampionátu. Jan Kvěch měl v Pardubicích po základní části třináct bodů stejně jako Daniel Bewley, přičemž větším ziskem disponoval jen Jaimon Lidsey. Pád v semifinále jej však srazil až na osmou příčku závěrečné klasifikace.

Jan Kvěch si včera získal spoustu nových fanoušků

Přesto je ranking list náhradníků prazvláštní. Ano, Jaimon Lidsey, Dominik Kubera, Oleg Michajlovs a Daniel Bewley, dostali vesty podle pořadí, v němž je Jaroslav Kocek odmávnul v cíli finálové jízdy. Proč je však Jan Kvěch sedmička, zatímco Lukas Fienhage šestka, může být  záhadou. Tiskové komuniké BSI nabízí náznak řešení. Němce zmiňuje jako mistra světa na dlouhé dráze, zatímco o našem mladíkovi uvádí pouze, že je z České republiky.

Seznam stálých náhradníků:

S1 Aleksandr Loktajev, UA
S2 Jaimon Lidsey, AUS
S3. Dominik Kubera, PL
S4 Olegs Michaijovs, LAT
S5 Daniel Bewley, GB
S6 Lukas Fienhage, D
S7 Jan Kvěch, CZ

Foto: Pavel Fišer