Vojtěcha Šachla na nejvyšším stupínku vystřídali Dánové

Slaný – 19. září
Jelikož Vojtěch Šachl startoval i v mezinárodním závodě dvěstěpadesátek, pokračoval sobotní program slánského víkendu nižších kubatur prakticky bez přestávky. Chabařovický borec opanoval předposlední podnik klasického mistrovství republiky stopětadvacítek a je již bez ohledu na říjnový závěr v Březolupech mistrem republiky. Odpolední mezinárodní závod dvěstěpadesátek se nesl v režii Dánů a Poláků. Po hrozivé kolizi Adama Bednáře s Oskarem Huryszem v sedmnácté jízdě zůstal nedokončen. Český závodník byl převezen do nemocnice, ale z ošemetné situace naštěstí vyvázl jen hodně potlučený.

Matěj Frýza, Vojtěch Šachl a Matouš Kameník na stupních vítězů

Vítězstvím za definitivní jistotou titulu

Vojtěch Šachl (bílá) vede Josefa Černého (červená) a Štěpána Ševčíka (modrá)

Dopoledne si Adam Bednář definitivně pojistil stopětadvacítkářský titul českého šampióna na malé dráze. V klasickém mistrovství nejnižší kubatury živil stejné ambice Vojtěch Šachl. A protože startoval i s dvěstěpadesátkou v mezinárodním test matchi, dnešní slánský program pokračoval prakticky bez přestávky.

A v rozjížďce s číslem jedna Vojtěch Šachl vykročil za splněním své mise. Vzápětí jej triumfem ve stylu start – cíl napodobil Matěj Frýza. Druhý v cíli, Matouš Kameník, se sám zapsal na seznam pretendentů stupňů vítězů. Ve třetí jízdě odvedl Josefa Černého, jenž doposud podlehl pouze Vojtěchu Šachlovi.

Matěj Frýza (červená) bojuje o vedení s Vojtěchem Šachlem (žlutá) před zraky Matouše Kameníka (bílá)

Ten svou vítěznou šňůru prodloužil v rozjížďce s číslem čtyři. Lepší start měl přitom Matěj Frýza, avšak závodník s velkým písmenem CH je podjel v úvodním nájezdu. Jejich duel se opakoval hned v páté jízdě.

Tentokrát po vylétnutí pásky začal úřadovat Vojtěch Šachl. Matěj Frýza mu ale nehodlal vítězství věnovat. Zprava první zatáčky mu sebral vedení. Avšak Vojtěch Šachl mu objetí oplatil hned v dalším oblouku. Plzeňan jej sice vyvážel, ale za sebou jej udržet nedokázal.

Aktéři tuhé bitvy o bronz: Matouš Kameník (modrá), Josef Černý (bílá) a Štěpán Ševčík (žlutá)

Za jejich zády protnul metu Josef Černý. Matouš Kameník ve druhém okruhu odpadl s technickou poruchou. Zatímco boj o vítězství byl vlastně u konce, bitva o třetí místo teprve vlastně začínala. Navíc se k pětibodovým Josefu Černému a Matouši Kameníkovi přidal Štěpán Ševčík, když ovládl rozjížďku s číslem šest

Záhy však z triumvirátu zase vypadl. Vojtěch Šachl svým dalším suverénním sólem v sedmé jízdě potvrdil dnešní vítězství i titul. Matouš Kameník si však druhé místo od Štěpána Ševčíka nedal sebrat. Nakonec Matěj Frýza vyhrál osmou jízdu a mohl se těšit na druhý stupínek pódia.

Druhý Josef Černý však vyrovnal skóre Matouše Kameníka. O jejich pořadím musel rozhodovat rozjezd. Už na jeho začátku se prosadil divišovský závodník.

 

Třetí housle

Zleva Bruno Belan, Wiliam Drejer, Vojtěch Šachl krotící wheelie a Bastian Pedersen

Nedávno uběhlo deset let od chvíle, kdy Eduard Krčmář na slánském stadiónu vyhrál vůbec první zlatý pohár dvěstěpadesátek. Od té doby však ve čtvrtlitrové řece uplynulo mnoho vody. A čeští závodníci na světové špičce kubatury už prostě nejsou. Dnešní trojmatch dle rozpisu, jímž se poprvé minulý měsíc jelo pardubické semifinále mistrovství světa juniorů, mohl posloužit jako pádný důkaz.

Polští Oskarové Paluch a Hurysz v první jízdě odvedli Jaroslava Vaníčka a Jana Hlačinu. Hned poté Bastian Pedersen, synovec slavného Nickiho, a William Drejer provedli to samé Bruno Belanovi. Vojtěch Šachl se na startu převrátil v ukázkové svíci.

Jaroslav Vaníček (bílá) vpdí Wiktora Rafalskeho (modrá)

Ačkoliv se o vedení přetahovali Dánové s Poláky, Češi rozhodně nebyli obětními beránky hnanými na popravu. V páté jízdě Vojtěch Šachl dostal Wiktora Rafalski. Hubert Jablonski se v první zatáčce rozjížďky s číslem sedm přetočil a vzdal, zatímco Jaroslav Vaníček triumfoval stylem start – cíl. Podobně si počínal hned vzápětí Adam Bednář. Jaroslav Vaníček si pak vydřel dva body desáté jízdy.

Přesto však české skóre nestačilo ani na Poláky, ani na Dány, kteří se na konci třetí třírozjížďkové série usadili ve vedení. V šestnácté jízdě Bruno Belan upadl v první zatáčce a nakonec neprojel cílem. Jaroslav Vaníček útočil na vedoucího Wiliama Drejera. A když Dán v posledním oblouku udělal chybu, nemohl ji ponechat bez trestu. Spodní stranou proklouznul pro druhé vítězství. Po třech bodech dychtil také Adam Bednář.

Adam Bednář (červená) se pere s Oskarem Huryszem (bílá) a Franciszkem Karczewskim (žlutá)

V úvodním nájezdu šel nekompromisně do čela před Franciszka Karczewskeho, který ale byl ve druhém výjezdu rychlejší. O Čechův skalp usiloval také Oskar Hurysz. Ovšem ten do něho na začátku posledního okruhu tvrdě vrazil.

Adam Bednář letěl rovnou do nafukovací bariéry, která s ohlušujícím rachotem praskla jako balónek z pouti. Motocykl byl prakticky kompletně zdemolován, ale s jeho závodníkem vše dopadlo zaplaťpánbůh lépe. V nemocnici mu nezjistili žádné vážnější zranění. Závod skončil, přičemž za konečné výsledky byl vzat v potaz stav po patnácti jízdách, po nichž všechny tři týmy měly shodný počet startů.

Vojtěch Šachl vede před Matoušem Kameníkem a Štěpánem Ševčíkem

OMA.CZ MR 125 ccm:

1. Vojtěch Šachl, Chabařovice 3 3 3 3 12
2. Matěj Frýza, Plzeň 3 2 2 3 10
3. Matouš Kameník, Divišov 2 3 E 2 7+3
4. Josef Černý, Plzeň 2 2 1 2 7+2
5. Štěpán Ševčík, Plzeň 1 1 3 1 6
6. Oliver Schmid, Plzeň 1 0 2 1 4
7. Dominik Hrbek, Pardubice 0 1 1 0 2

Průběžné pořadí seriálu:

PLZ LIB PLZ PCE SLA TOT
14.6. 11.7. 25.7. 26.8. 19.9.
1. Vojtěch Šachl, Chabařovice 11 12 12 12 12 59
2. Matěj Frýza, Plzeň 10 9 10 10 39
3. Štěpán Ševčík, Plzeň 7 8 7 4 6 32
4. Josef Černý, Praha 7 4 2 5 7 25
5. Adam Bednář, Praha 9 9 18
6. Matouš Kameník, Divišov 10 7 17
7. Dominik Hrbek, Pardubice 4 3 4 2 2 15
8. Oliver Schmid, Plzeň 0 0 1 5 4 10
9. Maksymilian Pawelczak, PL 7 7
10. Antoni Kawczynski, PL 7 7
11. Michal Duchinski, PL 7 7
12. Alina Sassenhagen, D 4 4
13. Antonín Pták, Plzeň 0 0
Poláci, Dánové a Češi na stupních vítězů

Youth Development Series 250 ccm:

1. Dánsko 39
Bastian Pedersen 3 3 3 3 3 15
Wiliam Drejer 2 2 2 2 2 (2) 10(4)
Victor Nielsen 1 1 2 1 1 (1) 6(2)
Emil Eis 0 2 1 3 2 8(2)
2. Polsko 34
Oskar Hurysz 2 U 0 – X (F) 2(1)
Oskar Paluch 3 3 1 3 3 13
Hubert Jablonski 2 – R 1 2 5(2)
Franciszek Karczewski 3 3 – 0 3 (.) 9
Wiktor Rafalski 1 2 2 5
3. Česká republika 17
Jaroslav Vaníček 1 0 3 2 – (3) 6
Jan Hlačina 0 – 1 0 0 (-) 1
Vojtěch Šachl F 2 – 1 1 (.) 4
Bruno Belan 1 0 0 – 0 (R) 1
Adam Bednář 1 3 F 1 (F) 5

Poznámka: po pádu Adama Bednáře a Oskara Hurysze v rozjížďce s číslem sedmnáct, byl závod na osmnáct jízd předčasně ukončen – pro určení konečného pořadí byla za bernou minci vzata situace po patnácté jízdě, kdy všechny celky měly stejný počet startů.

Kolize Adama Bednáře (červená) a Oskara Hurysze (bílá) v sedmnácté jízdě

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček