Český juniorský nároďák má před sebou další výzvu

Lodž – 28. srpna
Navzdory statečnému boji s Lotyšskem český juniorský národní tým nepostoupil do světového finále v Outrupu. Nicméně pouhý den po nešťastném pardubickém semifinále tři z jeho členů skončili mezi pěti nejlepšími žarnovického evropského poháru devatenáctiletých. V sobotu čeká naše mladíky nová výzva v podobě mistrovství Evropy a jejich kouč Filip Šitera stále zůstává optimistou.


Tipujte:

Vrátí se zítra český juniorský nároďák s evropskou medailí?

View Results

Loading ... Loading ...

Český juniorský národní tým čeká zítra evropský šampionát

„Viděl jsem to stejně jako ty,“ vrací se Filip Šitera ke světovému semifinále v Pardubicích. „Škoda, chyběl kousek k postupu. Kdybychom Lotyšům dali o čtyři body víc, oni by měli o čtyři míň a postoupili jsme my. Ale bylo pět nul a to je moc. Kluci neměli svůj den, nemyslím si, že by Lotyši bylo zas až o tolik lepší.“

Ovšem v mládí naších reprezentantů je třeba hledat potenciál. „Nejstarší je Honza Kvěch a Honzou Mackem,“ souhlasí český reprezentační kouč. „Těm je devatenáct, ale přesto s nimi máš základ reprezentace na další dva roky.“

Zítra mají čeští junioři před sebou další výzvu. Šampionát Evropy v Lodži se koná stejným systémem jako polský šampionát. Představí se v něm sedm týmů se třemi členy základní sestavy a jedním náhradníkem. Filip Šitera nominoval čerstvé mistry republiky, tedy Jana Kvěcha, Daniela Klímu a Petra Chlupáče, jimž coby náhradník bude sekundovat Jan Macek.

„Když budeme mít den, může to být dobrý,“ přemítá Filip Šitera, který se nemůže vyhnout komentáři žarnovického finále evropského poháru do devatenácti let.  „To byla pecka. Dráha byla mokrá, kluci tam nikdy na takové nejeli. A na bedně jsme měli dva a Chlupíkovi chyběl bod na rozjezd. To je skvělý. Ale mít tři Čechy na bedně, to bychom asi chtěli hodně. Ale snad zejtra budou mít formu a bude to dobrý.“

 

Slovensko na scénu

Slováci dostávají další příležitosti na mezinárodní scéně

Ze situace způsobené chaosem okolo koronaviru, těží slovenská plochá dráha. Naši východní sousedé poprvé zasáhli do světového šampionátu juniorských družstev v Pardubicích a nyní je čeká debut i na evropské scéně. Na ní nahrazují Rusko, které ze soutěže odstoupilo. Slovenská sestava zůstává stejná jako v Pardubicích, tedy Jakub Valkovič, David Pacalaj, Ján Mihálik a Rastislav Ciferský.

Slovenská vlajka zavlaje rovněž ve finále mistrovství Evropy dvojic. Jeho víkendové semifinále v Maconu bylo zrušeno. Jelikož kromě domácích chtěli startovat už jen Slováci, jsou oba týmy nasazeny do finále.

V kuloárech se šušká o diplomatické snaze SMF, aby slovenští závodníci nahradili Švédy ve finále juniorského mistrovství světa v Pardubicích, když už za ně zaskočili v semifinále soutěže juniorských družstev. Nicméně zpřísněná pravidla v boji s covidem přinášejí také otazníky, jak bude podzimní plochodrážní scéna vlastně vypadat.

Startovní listina ME juniorských družstev – Lodž, sobota:

Švédsko: 1 Alexander Woentin, 2 Philip Hellström-Bängs, 3 Anton Karlsson, 22 Jonatan Grahn
Youth Europe: 4 Denis Fazekas (H), 5 Drew Kemp (GB), 6 Mika Meijer (NL), 23 neobsazeno
Slovensko: 7 Jakub Valkovič, 8 Ján Mihálik, 9 David Pacalaj, 24 Rastislav Ciferský
Dánsko: 10 Mads Hansen, 11 Jonas Seifert-Salk, 12 Marcus Birkemose, 25 Matias Nielsen
Česká republika: 13 Jan Kvěch, 14 Daniel Klíma, 15 Petr Chlupáč, 26 Jan Macek
Polsko: 16 Norbert Krakowiak, 17 Dominik Kubera, 18 Jakub Miskowiak, 27 Mateusz Cierniak
Lotyšsko: 19 Ričards Ansviesulis, 20 Francis Gusts, 21 Ernest Matjušonoks, 28 Oleg Michajlovs

Foto: Karel Herman