Žarnovica opět určí nejlepšího evropského plochodrážníka do devatenácti let

Žarnovica – 15. srpna
Tři roky po sobě bude Žarnovica svědkem vyvrcholení evropského poháru devatenáctiletých plochodrážníků. Po předloňských dvojicích již podruhé Slovensko korunuje nejlepšího v individuální soutěži. Formule soutěže byla v posledních dnech změněna zrušením druhého semifinále. Navíc z deseti přímo nasazených zbylo jen devět, takže ze včerejších Pardubic postupovalo nejlepších sedm plus dva náhradníci.


Tipujte:

Označte trojici, která bude v Žarnovici na pódiu evropského poháru:

View Results

Loading ... Loading ...

Petr Chlupáč si vyjel postup přes semifinálové pódium

Škatulata se začala hejbat ve středu, když se z pardubického semifinále omluvil Estonec Markus Maximus Lill. Mezitím se zranil Tom Brennan, jenž byl přímo nasazen do žarnovického finále. Proto estonského reprezentanta v pardubické startovní listině nahradil Jordan Palin, zatímco Jan Macek zůstal prvním náhradníkem.

„Za omluveného Fina jsme dostali místo my, za Estonce Britové,“ vysvětluje Petr Moravec. „Stále to bylo čtyři Češi a čtyři Britové v celé soutěži. Poláci to místo nechtěli a Němci reagovali až ve čtvrtek odpoledne.“

Jan Kvěch jede obhajovat svůj loňský primát

Jordan Palin nakonec zraněného Toma Brennana nahradí i v Žarnovici. Díky jeho triumfu ve včerejší rozjížďce s číslem sedmnáct skončil sedmý. A přesně tolik borců totiž po omluvě přímo nasazeného Angličana do finále na Slovensku postoupilo.

Startovní listina je hodně natřískaná. A zkušenosti dvou dnů v pardubickém Svítkově napovídají, že překvapení rozhodně nejsou vyloučena. Každopádně Filip Šitera dnes poháněl své svěřence ze svítkovského depa k co nejrychlejšímu odjezdu na Tekov. A Jan Kvěch sliboval, že v autě rychle usne.

Daniel Klíma pojede první finále evropského poháru ve své kariéře

Žarnovicu rozhodně čeká skvělá podívaná. Slovenské fanoušky do ochozů bude hnát i skutečnost, že v srpnu jinou plochou dráhu ve své zemi neuvidí. Zlatá přilba SNP, vlajková loď staršího z obou místních klubů, totiž definitivně zůstává přeložena na srpen příštího roku. A to i přesto, že do hry vstoupila sama slovenská federace, respektive spíše nabídka eur z jejich dotací.

Vezměte si roušky:

David Pacalaj byl do finále nasazen přímo

Zatímco v České republice se roušky zakrývající nos a ústa staly spíše výjimkou, na Slovensku platí jiná opatření. Dle nařízení jejich hlavního hygienika si každý účastník hromadných akcí musí i nadále chránit horní cesty dýchací, dezinfikovat ruce a udržovat bezpečnostní odstup.

Pakliže budete zítra cestovat do Žarnovice, mějte tato doporučení na paměti. Na tribunách navíc bude možné sedět jen v každé druhé řadě, když jedna zůstane volná. Koronavirus snad již brzy definitivně prohraje a zdravý rozum opět oslaví svůj triumf.

Startovní listina nedělního evropského poháru v Žarnovici (15:00):

1 Ernest Matjušonoks, LAT vítěz Pardubic
2 Daniel Klíma, CZ 5. v Pardubicích
3 Aleksander Kajbušev, RUS nasazen
4 Marcus Birkemose, DK nasazen
5 Mateusz Cierniak, PL nasazen
6 Petr Chlupáč, CZ 2. v Pardubicích
7 Francis Gusts, LAT nasazen
8 Norick Blödörn, D nasazen
9 David Pacalaj, SK nasazen
10 Jan Kvěch, CZ nasazen
11 Jordan Palin, GB 7. v Pardubicích
12 Ričards Ansviesulis, LAT 6. v Pardubicích
13 Drew Kemp, GB 4. v Pardubicích
14 Benjamin Basso, DK nasazen
15 Esben Hjerrild, DK 3. v Pardubicích
16 Krzystof Sadurski, PL nasazen
17 Steven Goret, F 8. v Pardubicích
18 Ben Ernst, D 9. v Pardubicích

Foto: Karel Herman