Bude pokračovat generační čistka i při SGP na Markétě?

Praha – 25. června
Kde je respekt mládeže před staršími? Kam se poděly zkušenosti protřelých závodníků, nasbírané v desítkách těžkých soubojů? To opravdu jen fenomenální Tony Rickardsson dokáže vzdorovat mladým rozhněvaným, deroucím se strmě a nekompromisně do výšin světové ploché dráhy? Jsme svědky konce – či minimálně začátku konce – takových závodníků jako Tomasz Gollob, Ryan Sullivan, Leigh Adams či Greg Hancock? A jak mohou tak dokonale a totálně vyhořet ostřílení matadoři jako Nicki Pedersen či Jason Crump?


Dravé mládí
Takové a podobné otázky se honily hlavou mnohému, kdo sledoval poslední závod Grand Prix na stadionu tisíciletí ve velšském Cardiffu nebo aspoň jeho výsledky. Čtvrté měření sil letošního ročníku mistrovství světa jednotlivců totiž přineslo ve Velké ceně Velké Británie senzační výsledky. Už potřetí letos zvítězil fantastickým finálovým výkonem, kdy objel soupeře doslova po bariéře, pětinásobný mistr světa Tony Rickardsson a našlápl si k vyrovnání rekordu Novozélanďana Ivana Maugera v počtu získaných titulů. Ale za ním se to hemžilo jmény nastupující jezdecké generace: Jaroslaw Hampel, Bjarne Pedersen a Hans Andersen, Andreas Jonsson či Antonio Lindbäck…

Jsme svědky střídání stráží? A potvrdí se tento trend i na Markétě? Už vloni zde senzačně zazářil coby novic mezi elitou Jaroslaw Hampel a letos ukazuje, že to nebyla náhoda. Jako uragán se mezi světovou špičku vřítil Švéd brazilského původu a první jezdec černé pleti mezi elitou Antonio Lindbäck a nyní figuruje na skvělém sedmém místě průběžného pořadí! A v GP Slovinska se až na třetí místo prosadil s divokou kartou startující Matej Žagar.


Zavedení jezdci, patřící léta mezi inventář velkých cen, to mají čím dál tím těžší. Jen zkušenosti na nezměrnou bojovnost a ekvilibristické ovládání motocyklu nestačí: polští fanoušci sice s oblibou skandují „Jeszcze tego lata, Tomek Gollob mistrzem šwiata“, ale prozatím devátá příčka tomu nenasvědčuje. A Greg Hancock, který se na rozdíl od svého polského soupeře titulu opravdu v roce 1997 dočkal, figuruje jen o příčku výš. A kam se propadl bronzový z roku 2002 Ryan Sullivan? Až třinácté místo je rozhodně mnohem méně, než se od něj čekalo. Těžké to bude mít i Leigh Adams, jemuž po dobrém úvodu sezóny na krk dýchají dva stále se lepšící Dánové nového pokolení Bjarne Pedersen a Hans N. Andersen.

Praha se blíží
Z devítidílného seriálu Grand Prix o titul mistra světa na ploché dráze jsou prozatím odjety čtyři závody – ve Wroclawi, švédské Eskilstuně, slovinském Kršku a britském Cardiffu. O nadcházejícím víkendu bude světová elita bojovat v dalším závodě na jednorázové dráze na stadioně Parken v dánském hlavním městě Kodani.


Seriál doznal v letošním roce několika novinek, když mezi nejvýznamnější patří změna systému. Z předešlého schématu pro 24 jezdců se závody vrátily ke klasickém rozpisu pro šestnáct jednotlivců. V něm ve dvaceti jízdách a v pěti startech pro všechny jezdce změří síly každý s každým. Pak se podle průběžného pořadí 8 nejlepších jezdců zúčastní 2 semifinálových jízd, z které vždy 1. a 2. postupují do finále. Finalisté inkasují 25 – 20 – 18 a 16 bodů, zatímco všichni ostatní ten počet, který si vyjeli v základní části.

Grand Prix jako jeden z nejvýznamnějších motoristických podniků v republice pořádá AK Markéta společně s hlavním městem Prahou, městskou částí Praha 6 a odborem sportu ministerstva vnitra. O významu a vysokém kreditu svědčí i fakt, že prezidentem organizačního výboru je už poněkolikáté primátor MUDr. Pavel Bém a viceprezidenty náměstek ministra vnitra ing. Vladimír Zeman a starosta městské části Praha 6 Mgr. Tomáš Chalupa.

V současnosti jsou v plném proudu přípravy a také předprodej vstupenek. Ty je možno zakoupit buď na sekretariátu stadionu na Markétě (po – pá 8 – 16) nebo prostřednictvím internetu www.speedway-prague.cznebo v síti Ticketstream.


Na divokou kartu pro Prahu nominován Aleš Dryml
Patnáctka závodníků pro celý seriál je dána postupovým klíčem, šestnáctý je nominován CCP FIM (neboli komisí pro plochou dráhu mezinárodní motocyklové federace) po dohodě s mateřskou federací.

Pro pražský závod Grand Prix tak divokou kartu obdrží šestadvacetiletý Aleš Dryml, který je v současnosti nejlepším českým jezdcem. Svou vysokou formu prokazuje jak v mistrovství Evropy (v jednotlivcích postoupil do semifinále, ve dvojicích s bratrem Lukášem a Bohumilem Brhelem ve finále skončil na druhém místě), tak v ligových závodech ve Velké Británii (Peterborough Panters – v současnosti na devátém místě žebříčku podle bodového průměru) a ve Švédsku (VMS Elit Vetlanda).

Náhradníky budou Bohumil Brhel a Lukáš Dryml.

Foto: Pavel Fišer (aparát Canon D Mark II)

Zdroj: Tisková informace AK Markéta Praha, Vladimír Kovář