Kraloval Adam Bednář

Praha – 23. června
Sluníčko na obloze se snažilo ze všech svých hřejivých sil, aby vynahradilo předchozí deštivé dny a konečně zaplašilo jakékoliv pochybnosti, jestli se bude vůbec závodit na ploché dráze. Pražské úterý třech kubatur odstartovali kolibříci úvodním dílem svého mistrovství republiky na krátkých tratích. Hned v úvodním výjezdu první jízdy se k zemi poroučel Jaroslav Vaníček. Obhájce všech možných stopětadvacítkových titulů byl sice diskvalifikován, nakonec však v prestižním finále A nescházel. Musel se ovšem v rozjezdu vypořádat s Adamem Nejezchlebem, jehož ambice rovněž ochladil let vzduchem. Jenže dnes malá Markéta patřila Adamu Bednářovi. Domácí závodník konečně prolomil svou letošní smůlu a na své čtyři triumfy v základní části navázal bezchybným triumfem v áčku. Jaroslav Vaníček v něm uhlídal za svými zády Matěje Frýzu, jenž i na prahu léta potvrzuje velkou formu.

Adam Bednář neztratil ani jeden bod

Problémy šampióna

Štěpán Ševčík vede před Josefem Černým a Dominikem Hrbkem

Něco takového rozhodně nečekal vůbec nikdo! Jaroslav Vaníček na ouverturu šampionátu českých stopětadvacítek na krátké dráze netrénoval. Když však páska vůbec poprvé vystřelila vstříc prosluněnému pražskému nebi, vyrazil dopředu jako šipka. Dobře tušil nebezpečí v osobě Matěje Frýzy. Že se ale bude zvedat ze země již v úvodním výjezdu, bylo asi tak pravděpodobné jako, že na malé Markétě přistane létající talíř zelenkavých mimozemšťanů.

A přece! „Vůbec nevím, fakt nevím,“ krčil rameny nad všemi otázkami, co vlastně vyváděl, že za obhajobou titulu vyrazil pádem. Pochopitelně byl diskvalifikován a první trojka dnešního dne přistála na kontě Matěje Frýzy. Stejnou číslicí se v rychlém sledu mohli chlubit také Adam Nejezchleba, Adam Bednář a Štěpán Ševčík.

Josef Novotný (modrá) a Petr Marek (červená) si nedarovali ani centimetr zadarmo

Upřímně řečeno, velkou námahu je to nestálo. Boj o vítězství nabídla až rozjížďka s číslem pět. V ní se vedení ujal Petr Marek. Ale stejně ambiciózní plány živil rovněž Josef Novotný. Dostal se dopředu v první zatáčce a udržel se na něm drobné krizovce navzdory.

Jaroslav Vaníček dorazil do cíle jako vítěz až v šesté jízdě. Nezbylo mu nic jiného, než neustále vítězit, přičemž mu bylo jasné, že devět bodů na finále A stačit nemusí. Navíc jeho nejbližší soupeři nehodlávali vyznávat kompromis. Matěj Frýza triumfoval v sedmé jízdě stylem start – cíl. Adam Bednář hned vzápětí objel Petra Marka, jenž se opět mohl pochlubit skvělým postřehem na let pásky, již v první zatáčce.

Jaroslav Vaníček musel dohánět velké zpoždění

Adam Nejezchleba si nenechal na vítězství sáhnout ani v deváté jízdě. A aby těch neporažených nebylo málo, v rozjížďce s číslem deset si svou druhou trojku přivezl také Štěpán Ševčík. V půli základní části tak hořkost porážky nepoznali rovnou čtyři závodníci.

 

Expres Vaníček dohání zpoždění

Plzeňský gang v akci: Matěj Frýza má za sebou Olivera Schmida a Josefa Černého

Jenže rozpis začal jejich ambice drtit. Kvůli pádu Josefa Novotného se musela opakovat jedenáctá jízda. Jaroslav Vaníček byl v obou případech vpředu. Sebral bod Štěpánu Ševčíkovi a zvýšil naději, že jeho rychlík navzdory zpoždění přece jen dojede na konečnou áčka.

Matěj Frýza se udržel na čele výhrou ve dvanácté jízdě, v níž nadchnul Oliver Schmid svým soubojem s Josefem Černým. Další dva neporažení na sebe narazili ve čtrnácté jízdě. Adam Bednář vystřihl dokonalý start, avšak svého jmenovce Nejezchlebu měl stále za sebou.

Létající Adam Bednář

Do jejich duelu se však nerozpakoval promluvit Petr Marek. A když se Adam Nejezchleba pokoušel zlepšit své třetí místo, na začátku druhého okruhu spadl a dočkal se vyloučení. Během repete Adam Bednář odvedl Petra Marka. A když vzápětí nenašel sobě rovného v šestnácté jízdě, stal se prvním účastníkem finále A.

Druhým byl Matěj Frýza. Devatenácté jízda se opakovala pro pád Olivera Schmida a on byl pokaždé vpředu. Ani drobné zakolísání v poslední zatáčce jej nemohlo připravit o dvanáctibodové maximum. Zato s třetím borcem na startovním roštu o pořadí na stupních vítězů to nebylo jednoduchá.

Jaroslav Vaníček vede v rozjezdu s Adamem Nejezchlebou

Adam Nejezchleba s dokonalou rutinou dojel první do cíle sedmnácté jízdy. A když šachovnicová vlajka v rozjížďce s číslem dvacet jako první pozdravila Jaroslava Vaníčka, neměli si oba co vyčítat. Devět bodů, tři trojky, jedna diskvalifikace, ve společné jízdě se neutkali.

Jediné východisko z patové situace proto přinesl rozjezd. A tady už Jaroslav Vaníček nezaváhal a Adama Nejezchlebu odvedl. Být barokním šlechticem, do velkolepého chrámu pro anděle strážné by se musel pořádně vysypat.

 

Adam Bednář nepíše laciné slaďáky

Karel Průša (7) se ujímá vedení ve finále C před Josefem Novotným (14) a Josefem Černým (11)

Ve finále A Štěpánka Nyklová prokázala, že má velké srdce, když si po vylétnutí pásky nekompromisně vyšlápla na Olivera Schmida. Inu, rok zkušeností navíc je znát. A plzeňský nováček se dnes podruhé ocitnul na zemi.

Petr Marek mohl zase plným právem litovat dvacáté jízdy, kde trčel nejen za létajícím Jaroslavem Vaníčkem, nýbrž i za druhým Dominikem Hrbkem. Mít bod navíc, jel by céčko. Za daných okolností však musel vzít zavděk triumfem ve finále D. Marián Jirout v něm profitoval z trablů Antonína Ptáka a na sklonku druhého kola mu sebral druhou příčku.

Adam Nejezchleba (červená) jezdí první ve finále B před Dominikem Hrbkem (bílá) a Štěpánem Ševčíkem (modrá)

Karel Průša se výtečně prezentoval v céčku, kde nedal ani náznak šance Josefu Novotnému a Josefu Černému. Adam Bednář vzápětí projel čtyři kola na čele finále B. V jeho úvodním výjezdu Dominik Hrbek objel Štěpána Ševčíka. Mohl přitom hovořit o štěstí, že mu matka napínáku řetězu upadla až po průjezdu cílem.

Být dnes na malé Markétě hollywoodský filmový štáb, smůla Jaroslava Vaníčka by skončila vítězstvím. Jenže Adam Bednář není scénáristou laciných příběhů a vzal všechno do svých rukou. Hned po startu se usadil ve vedení. Jaroslav Vaníček skončil druhý před Matějem Frýzou, který má však na něho v aktuální klasifikaci náskok jednoho bodu.

Pád Jaroslava Vaníčka v rozjížďce s číslem jedna byl jedním z klíčových momentů dnešního závodu
E D C B A TOT
1. Adam Bednář, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Jaroslav Vaníček, Praha X 3 3 3 4 13
3. Matěj Frýza, Praha 3 3 3 3 2 14
4. Adam Nejezchleba, Ch. 3 3 X 3 3 12
5. Dominik Hrbek, Pardubice 2 2 3 2 2 11
6. Štěpán Ševčík, Plzeň 3 3 2 1 1 10
7. Karel Průša, Slaný 2 1 3 2 3 11
8. Josef Novotný, Pardubice 3 2 X 2 2 9
9. Josef Černý, Plzeň 1 2 1 3 1 8
10. Petr Marek, Chabařovice 2 2 2 1 3 10
11. Marián Jirout, Pardubice 2 1 2 2 2 9
12. Antonín Pták, Plzeň F 1 2 2 1 6
13. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 2 1 1 3 8
14. Oliver Schmid, Plzeň 2 E 2 X F 4

Poznámka: při bodové rovnosti rozhodl o finále A rozjezd s pořadím Jaroslav Vaníček, Adam Nejezchleba

Adam Bednář vede finále A před Jaroslavem Vaníčkem a Matějem Frýzou

Foto: Antonín Škach

Josef Novotný odráží Petra Marka