Bohumil Brhel se dělí o rekord s Ivanem Maugerem

Česká Třebová – 20. srpna
Každý závod má logicky své rekordmany a Memoriál Luboše Tomíčka nemůže být v tomto směru výjimkou. Největším počtem vítězstvím se dlouho mohl chlubit Ivan Mauger. Legendární Novozélanďan po hattricku z let 1971 – 1973 přidal čtvrtý triumf v sezóně 1979. Jeho rekord odolával bezmála celé čtvrtstoletí. Až 29. září 2003 ho vyrovnal Bohumil Brhel. A pakliže se chcete v pondělí 6. září podívat na letošní ročník Tomíčkova memoriálu zadarmo, nenechejte si ujít tento článek. Na jeho konci je zadání druhého kola soutěže AK Markéta Praha a magazínu speedwayA-Z.

Bohumil Brhel začínal s plochodrážní kariérou v Březolupech pod vlivem svého staršího bratra Petra počátkem osmdesátých let. Po intermezzu v pardubickém SVS natrvalo zakotvil v pražském klubu. Jeho jméno figuruje bezpočtukrát v tabulce medailistů mistrovství republiky a k jeho primátům patří i největší počet absolvovaných velkých cen ze všech českých závodníků.

Mezi vítěze Tomíčkova memoriálu se poprvé zapsal roku 1992. Druhé vítězství přišlo o tři roky později, třetí v sezóně 2002. Za nejtěžší však Bohumil Brhel označil první místo v roce 2003, jímž dostihl Ivana Maugera.

V rozjížďce s číslem pět totiž skončil až třetí, když triumfoval Matej Ferjan před Lubošem Tomíčkem. Ve všech ostatních případech však projížděl Bohumil Brhel vítězně cílem, by mu ve třetím kole dvacáté jízdy pomohla porucha Sebastiana Ulamka.

Třináct bodů by za normálních okolností přineslo rozjezd o druhé místo s Matejem Žagarem, zatímco Matej Ferjan by triumfoval s jedním bodem navíc. Jenže právě v sezóně 2003 se pražští organizátoři rozhodli oprášit myšlenku finálové jízdy.

Vedle Bohumila Brhela a obou Slovinců na jejím roštu stanuli ještě Grzegorz Walasek a Sebastian Ulamek. Scházel jediný bod a startoval by v ní i Richard Wolff. Ten na poslední chvíli nahradil Hanse N. Andersena. V rekordní době prokličkoval Prahou, kde na každém rohu stál policista při prvním ročníku bezpečnostní akce Kryštof, a protože ho ochranka nechtěla pustit do areálu, skákal přes plot. Ale to by byla jiná story.

Finále se stalo jednoznačnou záležitostí Bohumila Brhela. Dokonale vystihl let pásky a bezpečně se usadil na čele. Ostatním nezbylo než se seřadit za jeho zády jako poslušné stádo za svým vůdcem. Po smolné Zlaté přilbě si mohl vychutnat triumf a svou radostí se netajil ani na tiskové konferenci.

„Tahle čtyři vítězství bych vyměnil jedině za vítězství ve Zlaté přilbě,“ nechal se slyšet. To mu bohužel osud nedopřál. Stejně jako pokračování jeho vítězné šňůry při Tomíčkově memoriálu. O rok později mu po pěti triumfech v základní části ujel ve finále Matej Ferjan. V sezóně 2005 se léčil po úraze z šampionátu dvojic a v dalším roce se po komplikovaných fraktuře nohy z ruské ligy jeho kariéra předčasně uzavřela.

Soutěžní otázka:
Ve kterém roce vyhrál Bohumil Brhel naposledy Memoriál Luboše Tomíčka a čím se jeho triumf zapsal do historie závodu?

Pravidla:
Své tipy včetně adresy a telefonního čísla zasílejte od této chvíle na e-mailovou adresu vydavatelstvi@speedwayA-Z.cz.

Na odpovědi máte čas až do středy 25. srpna, kdy přesně ve 23:59 proběhne uzávěrka vašich odpovědí. Losování třech šastných výherců se bude konat okamžitě po skončení prvního kola. Jména vítězů, kteří získají po dvou vstupenkách, budou zveřejněna na stránkách magazínu speedwayA-Z.

Odpovědi bez jména a příjmení, kontaktní adresy, e-mailu a telefonního spojení jsou neplatné.

Z účasti na soutěži jsou vyloučeni redaktoři a spolupracovníci magazínu speedwayA-Z, zaměstnanci firmy Antonín Škach – Angličtina v České Třebové a členové AK Markéta Praha.