Švédská skupina je napřed před ruskou

Strömsund a Slobodskoje – 14. prosince
Čeští ledaři trénující ve švédském Strömsundu si ve čtvrtek dopřáli volný den s nákupem dárků, aby si včera střihli vzájemný závod a k večeru zamířili do Čech. Skupina ve Slobodskoje naproti tomu po odpočinkové středě opět kroužila tréninková kolečka. Stejný program ji čeká i dnes, zatímco po zítřejším závodě si na hotelu jen zlehka odpočne před návratem domů. S největší pravděpodobností právě čtyři z účastníků obou kempů čeká reprezentační vesta v mistrovství světa.

Závody zítra i včera

Na motocyklu Lukáše Hutly bylo potřeba vyměnit přední vidlici

Nejvíce očekávanou novinkou se stala zkouška nového motoru v motocyklu Lukáše Hutly. „Jezdil jsem ho ve čtvrtek a za tři roky je nejlepší, co jsem měl,“ říká přeloučský závodník, že jej pohonný agregát vskutku nezklamal. „Upgradoval jsem ho a včera jsem ho zase vyndal. Jinak je všechno v cajku, nikdo tady nepadá. Žádná zabijačka.“

Přesto však se svým otcem Radkem musel řešit patálie technického charakteru. „Vidlice za tři tisíce euro se trošku robily,“ posteskne si. „Jel jsem první, ve třetím kole začalo něco tlouct a lomcovat jako kladivem. Vidle byly měkký, vymontovali jsme je a dáme asi ruský.“

Češi včera večer odjeli ze Strömsundu: zleva Robert Růžička, Martin Málek, Martin Běhal a Martin Lizák

Spolu s Jiřím Wildtem a Andrejem Divišem jej čekají poslední dva dny ve Slobodskoje. „Dneska budeme je jezdit a v neděli budou závody,“ přibližuje Lukáš Hutla nejbližší program. „Začalo mrznout, dráha je lepší, už to není tak rozbitý. Je nás tady už jen pár, včera odjel Charly Ebner. Snad dneska a zejtra bude startovací zařízení. Ta páska je dobrá kvůli reakci.“

Trojice ve Švédsku si dnes dala svůj vlastní závod. Martin Běhal v jeho první jízdě dojel třetí, ale pak jen vítězil a Roberta Růžičku a Davida Lizáka přivedl za sebou také do cíle finálové jízdy. Pak již jej ovšem čekaly prozaičtější starosti, jelikož se s celou výpravou musí vrátit domů, protože již v pondělí ráno jej očekává kabina jeho bagru.

Soukromý závod českých ledařů ve Strömsundu:

 13. prosince: TOT FIN
1. Martin Běhal, Osečná 1 3 3 3 10 1.
2. Robert Růžička, Praha 3 2 1 2 8 2.
3. David Lizák, Divišov 2 1 2 1 6 3.

Světové problémy

Andrej Diviš šel včera na kutě brzy, aby byl na dnešní program odpočatý

Kuloární informace prozrazují, že čtyři česká místa v lednových kvalifikacích o finále ledařského světa obsadí Lukáš Hutla, Jiří Wildt, Robert Růžička a Martin Běhal. Na reprezentaci rezignovali Jan Klatovský a Andrej Diviš a o start ve světovém šampionátu neprojevili zájem ani Jan Klauz a Lukáš Volejník.

Příčiny jsou v zásadě dvojí. Předně finanční, protože po zranění Jana Klatovského nikdo nedokázal na jeho výsledky navázat, takže sportovní komise AČR může nabídnout maximálně úhradu licence pro mistrovství světa a Evropy.

Druhý problém je s logistikou. Finalisty čeká setsakramentsky dlouhá cesta autem do Kazachstánu, odkud se přemístí do Togliatti. Místo dalšího postupu do centrální Evropy se však budou muset otočit na východ do Šadrinsku a před berlínským Ice Speedway of Nations jim zůstanou jen dva týdny.

Foto: laskavostí Lukáše Hutly a Martina Málka