Vojtěch Šachl a Shupa se dohodli na spolupráci

Praha – 7. prosince
Nadějný plochodrážní závodník a mistr republiky 2019 na klasické dráze v kubatuře 125 ccm Vojtěch Šachl a výrobce juniorských motocyklů Shupa se dohodli na spolupráci pro příští rok. Divišovský borec bude pro Shupu především testovat nový dvouventilový motor a to nejvíce na krátkých drahách při mistrovství republiky a pohárovém Speedway Mini Cupu. Předpokládá se i podpora na klasických drahách a to především na reprezentační úrovni, tedy pokud bude Vojta samozřejmě nominován. A čím je vlastně zajímavý nový dvouventil Shupa?

Duralová vahadla

Novým dílem je především hlava motoru a podle hlavy upravená vrchní část kovaného pístu, dále  je k dispozici také několik vaček s vlivem na maximální výkon a průběh krouticího momentu. Variabilně je možné motor vybavit titanovými talířky ventilů a duralovými vahadly.

Není to z technického pohledu žádná převratná novinka, ale přínosem by měla být podstatně příznivější cena a to jak u celého motoru, tak u náhradních dílů. Cílem testování by mělo být podrobné sledování  provozních hodin a současně opotřebení motoru, abychom dokázali informovat přesněji o životnosti dílů, tak jak je to v motoristickém sportu běžné.

Titanové talířky

Motor je koncepčně shodný s dříve používanými dvouventily. Těm se právě na krátkých drahách daří a Dawid Piestrzynski s takovým motorem vybojoval letos mistrovský titul v Polsku. Tady jezdci na krátkých drahách používají motory s demontovanou řadičkou a jezdí s trvale zařazeným třetím rychlostním stupněm, tedy používají motorku jako pětistovku.

Karburátory používají především s difuzérem 24 mm, které mají nejlepší vlastnosti při startu a zlepšují průběh krouticího momentu v nižších otáčkách. Stejně osazený bude tedy i testovaný motor. Tak se těšíme, že se nám bude  společně dařit. Vojtěch Šachl bude od příští sezóny sedla také motocykl Jawa 250, samozřejmě pouze v závodech, jichž se ve svých dvanácti letech bude moci účastnit.

Foto: Shupa Team