Extraliga má namířeno pod Ještěd

Praha – 28. listopadu
Svým spojenectvím s SC Žarnovica zachránil letošní extraligu, která se mohla jet v tradičním aranžmá. Jenže Slováci již v létě avizovali, že se prioritou jejich sezóny s dvojicí dvacítek v letopočtu stane challenge o Speedway Grand Prix 2021, což je závod, jaký Žarnovica doposud nezažila. Na druhou stranu nikdy nebyla tak blízko mistrovskému titulu jako během školních prázdnin. Nicméně INTERTEAM pokračuje a Vladimír Vopat jedná o soupisce i domácím stadiónu, jímž se zřejmě stane Liberec.

 

Liberec by po pětačtyřiceti letech mohl hostit extraligu
Liberec by po pětačtyřiceti letech mohl hostit extraligu

Vladimír Vopat cílí na pražské závodníky a určitá jednání s vedením Markéty má tento týden za sebou. Kromě toho má připraveno i několik zahraničních borců, přičemž naznačuje slibná překvapení., aby byl důstojným rivalem pro soupeře jako letos. S největší pravděpodobností mu domácí prostřední nabídne Liberec.

Věroslav Kollert by kvůli dvojici extraligových podniků přizpůsobil plánovanou rekonstrukci stadiónu. Jenže nyní se ozývají signály, že by extraliga měla probíhat pouze jednokolově. Údajně ani soupeři nejsou jednotní v otázce reglementů, kde je se změnami vyžadován stoprocentní souhlas.

Jasnější situace bude tuto sobotu, kdy se od deseti hodin na stadiónu ve Svítkově bude konat rozšířené jednání sportovní komise alias kalendářní porada.

 


Možný comeback po pětačtyřiceti letech:

Josef Kalous a za ním sedící Josef Minařík pamatují libereckou účast v extralize
Josef Kalous a za ním sedící Josef Minařík pamatují libereckou účast v extralize

Pakliže by projekt INTERTEAMu s libereckým oválem klapnul, pod Ještěd by se extraliga vrátila poprvé od roku 1975. Tehdy se vyšší československá soutěž rozšiřovala na pět týmů a počasí předchozího podzimu rozlomilo tradiční kvalifikaci vejpůl.

Její první část se konala jako obvykle v září, ale říjnové mítinky v Kopřivnici a v Pardubicích musely být odsunuty až na půlku března pětasedmdesátého. Zatímco Slaný a, Pardubice uhájily svou extraligovou příslušnost, Liberec vyřadil ambiciózní Kopřivnici, jež se postupu měla dočkat až napřesrok.

O takový výkon se zasloužili Josef Minařík, Petr Šafařík, Jaroslav Špinka. Josef Kalous, Miroslav Vacek, Josef Rybář a Zdeněk Šilhánek.  V pětasedmdesátém však Liberec v extralize skončil vždy poslední, z vyšší ligy vypadl a již se do ní nikdy nevrátil.


Foto: Eva Palánová a laskavostí Josefa Kalouse

1 komentář u „Extraliga má namířeno pod Ještěd“

Komentáře nejsou povoleny.