Na finále se přijel podívat také Zdeněk Tesař

Březolupy – 12. října
Když plochodrážníci skončí kariéru, dělí se v zásadě do dvou skupin. Jedni i nadále vcelku pravidelně chodí na závody a třeba pracují jako funkcionáři nebo pomáhají v depu svým potomkům či mladším následovníkům. Po jiných jakoby se slehla zem. Zdeněk Tesař patří mezi ty druhé, proto byla jeho přítomnost při závěrečném finále šampionátu jednotlivců v Březolupech překvapením.

 

Zdeněk Tesař v březolupském depu během posledního finále minulý měsíc

V Březolupech mu před třiceti lety scházel jediný bod, aby se vůbec poprvé ve své kariéře stal mistrem republiky. Titul tehdy připadl Petru Vandírkovi, s nímž si magazín speedwayA-Z o jeho vítězství vyprávěl, takže se čtenáři magazínu speedwayA-Z mohou těšit na další polozapomenutý příběh z naší historické rubriky.

Rak na to byl Zdeněk Tesař triumfu v individuálním šampionátu Československa ještě blíže. Už se jezdilo stylem jediného finálového závodu a zlato mu sebral Antonín Kasper až v rozjezdu. Kopřivnický odchovanec poté zmizel na kanálem La Manche, aby v tamních ligách startoval ve vestě Ipswiche a Peterborough.

Na české ovály se vracel víceméně jen sporadicky, aby posílil Slaný, který jej získal z Pardubic. O to větší překvapení však Zdeněk Tesař nastrojil v pětadevadesátém. Zničehonic se objevil také v mistrovství republiky a po vítězství v pardubickém semifinále slavil ve Mšeně titul.

Foto: Pavel Fišer