Svět velkých cen prožívá výrazné změny

Londýn – 3. listopadu
Z kalendáře velkých cen pro příští rok vypadlo slovinské Krško. Nicméně o titul mistra světa se bude i tak bojovat v deseti závodech. Vůbec prvně se totiž do kalendáře dostává ruské Togliatti. Tím však příval novinek nekončí, mění se také systém bodování i styl kvalifikace, která přinese postup i mistru Evropy.


Jaký je Váš názor?

Líbí se Vám změny v kvalifikačním procesu pro SGP?

View Results

Loading ... Loading ...

Seriál bude začínat opět v půlce května ve Varšavě, aby o čtrnáct dnů později v Teterowě připomněl stý závod na stadiónu a devadesát let existence svérázného Bergringu. Pak přijde na řadu naše stověžatá matička, jejíž Markétě přivítá světová esa již počtyřiadvacáté.

Na Prahu přijde řada opět v půli června

Po měsíci pauzy dojde na jubileum také v Cardiffu, jež bude hostit britskou velkou cenu již dvacátou sezónu. Za další týden přijde na řadu Hallstavik a o sedm dnů později Wroclaw. Poté se velké ceny budou střídat zase po čtrnácti dnech.

Nejprve v půli srpna Malilla, pak zmiňované Togliatti a Vojens. Poslední Speedway Grand Prix v roce dvou dvacítek v letopočtu proběhne tradičně v Toruni. Sčítat se však nebudou body z jízd, nýbrž mistrovské body, které se budou přidělovat dle klíče 20-18-16-14-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0-0.

V seriálu se pro rok 2021 udrží pouze šest nejlepších ze závěrečné klasifikace. Doplní je trojka z challenge a také vítěz mistrovství Evropy jednotlivců. Komise SGP bude mít poté právo nejmenovat čtyři, nýbrž rovnou pět stálých divokých karet.

Kalendář Speedway Grand Prix 2020:

16.5. PZM Varšavská SGP Polska – Varšava
30.5. Německá SGP – Teterow
13.6. Česká SGP – Praha
18.7. Adrian Flux Britská SGP – Cardiff
25.7. Švédská SGP – Hallstavik
1.8. Betard Wroclawská SGP Polska – Wroclaw
15.8. Skandinávská SGP – Malilla
29.8. Ruská SGP – Togliatti
12.9. Dánská SGP sponzorovaná ECCO – Vojens
3.10. Revline Toruňská SGP Polska – Toruň

Foto: Pavel Fišer