Pohár svými triumfy ukončili Jaroslav Vaníček a Adam Nejezchleba

Divišov – 28. října
Meteorologové se svou dnešní předpovědí pořádně sekli. Sice se ochladilo, ale déšť z Divišova odešel již někdy v průběhu noci a sluníčko z oblohy významně přispívalo k vylepšení pocitové teploty. Vyvrcholení letošního seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup, jímž se uzavřela letošní plochodrážní sezóna v Čechách, nestálo nic v cestě. Jaroslav Vaníček se sice v rozjížďce s číslem patnáct musel dívat na záda Adama Bednáře, jenž skončil základní část bez porážky stejně jako Vojtěch Šachl. Ve finále A ovšem pražský závodník řídil opět onen dobře známý bodový buldozer a triumfoval stylem start – cíl. Další vítězství a pohár s tisícikorunou inkasoval ještě v nesmírně dramatickém vyvrcholení Ceny speedwayA-Z. Pohárek Toničky Škachové pro nejmladší účastníky vyhrál Adam Nejezchleba.

Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček a Adam Bednář, nejlepší z posledního letošního pohárového závodu

Triumvirát neporažených

V sedmé jízdě zatím vede Adam Nejezchleba úřed Brunem Belanem (vlevo) a Vojtěchem Šachlem (vpravo)

Sezóna 2019 jakoby se nechtěla smířit, že se přesunuje do minulosti. A její poslední závody připomínaly opravdové maratóny s více jízdami, než by bylo obvyklé. Minulý víkend v Pardubicích a Divišově toho byl výmluvným důkazem. Ostatně dnešní pohár jakbysmet.

V depu se totiž objevilo osmnáct závodníků, takže bylo jasné, že ke slovu musí přijít rozpis na čtyřiadvacet základních a šest finálových rozjížděk. K nim však přibyly další, protože na rozpravě se nenašla jediná ruka, která by vylétla vzhůru na znamení, že její majitel nechce jet o pohárek Toničky Škachové či o cenu speedwayA-Z. Protože se v klubovně již chystalo vyhlášení celého seriálu, nešlo se loudat.

Sotva se utáhla nejmenší z trojice divišovských drah, šlo se rovnou do ostré akce. Jako první vítěz se do depa vrátil Adam Bednář, když v rozjížďce s číslem dvě triumfoval stylem start – cíl. Los se s favority vůbec nemazlil, o čemž se mohl přesvědčit Vojtěch Šachl hned ve druhé jízdě.

Jaroslav Vaníček vede před Janem Jeníčkem

Zatímco Adam Nejezchleba vedl, on měl před sebou ještě Bruna Belana, který se však v nájezdu do druhého oblouku ujal vedení. Vojtěch Šachl jej následoval, přičemž si Slaňákův manévr uložil do paměti. Okamžitě jej zopakoval ve druhém okruhu a teprve pak se probil do čela.

Jaroslav Vaníček musel ve třetí jízdě odstartovat na Jana Jeníčka. S trojkou se posléze vrátili i Dominik Hrbek a Matěj Frýza, kteří o svém výsledku rozhodli povedeným startem. Avšak Karel Průša to v rozjížďce s číslem šest měl nepoměrně těžší. Na startu mu zhasnul motocykl. Problém nedokázal vyřešit ani startmaršál Zdeněk Schneiderwind, ani závodníkův otec Karel, který rychle přispěchal z depa.

Matěj Frýza se ujímá vedení před Jakubem Exlerem a Josefem Černým

Až Jaroslav Vaníček starší, jenž se zjevil na ovále v sedle náhradního stroje svého syna. Karel Průša s ním vyhrál, avšak nezvyklý velký motocykl mu měl být později na překážku. Druhá série žádná výrazná překvapení na úkor favoritů neservírovala.  Jaroslav Vaníček změřil Adama Nejezchlebu již s letem pásky v sedmé jízdě. Ob rozjížďku později stejný kousek provedl Adam Bednář Janu Jeníčkovi. Do třetice v jedenácté jízdě nebyli nováčci Antonín Pták a Štěpánka Nyklová žádnou překážkou pro Vojtěcha Šachla.

 

Los o áčko

Štěpán Ševčík jede před Karlem Průšou a Štěpánkou Nyklovou

Vládu třech mužů ukončila rozjížďka s číslem patnáct. Adam Bednář měl opět dokonalý start a dal za vyučenou Jaroslavu Vaníčkovi. S devíti body byl na nejlepší cestě k finále A. V šestnácté jízdě s ním srovnal krok Vojtěch Šachl. V té době jiskřička naděje na stupně vítězů svítila i Bruno Belanovi a Janu Jeníčkovi.

Slánský blonďák v osmé jízdě vyzrál na Matouše Kameníka a druhé vítězství zaznamenal v třinácté jízdě na úkor Štěpána Ševčíka a Petra Marka. Stejně jako Jaroslav Vaníček disponoval osmi body, zatímco Jan Jeníček , měl o jeden méně. Po výše zmiňovaných pohrách a Jaroslavem Vaníčkem a Adamem Bednářem se první trojky na svém účtě dočkal ve čtrnácté jízdě.

Bruno Belan odráží zvenku útočícího Matouše Kameníka

Když se dostal před Matouše Kameníka, dostal ránu zezadu a poroučel se k zemi. Opakovalo se ve třech a Matouš Kameník najel do pásky. Bez větších protestů se posunul dozadu na trestnou čáru, z níž dokázal ve druhém okruhu sebrat druhou příčku Matěji Frýzovi. Sápal se také po vedoucím Janu Jeníčkovi, ale ten svůj primát o kousíček uhájil.

Jan Jeníček posléze kraloval devatenácté jízdě a s deseti body u svého jména mohl jen čekat, kterak si povedou další pretendenti finále A. Jaroslav Vaníček po přesvědčivém vítězství v rozjížďce s číslem dvacet musel čekat celou sérii, jak dopadne Bruno Belan.

Jan Jeníček padá před zraky Matouše Kameníka a Matěje Frýzy

Adam Bednář a Vojtěch Šachl však v rychlém sledu získali naprostou jistotu, když vyhráli rozjížďky s čísly jednadvacet a dvaadvacet. Bruno Belan ve čtyřiadvacáté jízdě nezaváhal a srovnal bodový krok s Jaroslavem Vaníčkem. Při losování o áčko na tom byli nejprve oba nerozhodně, při druhém pokusu však Jaroslav Vaníček přikryl Slaňákův kámen svým papírem.

 

Dvanáct jízd nad rámec pohárového programu

Adam Bednář v základní části porazil Jaroslava Vaníčka

Mnohem větší starosti však Bruno Belan měl se svým motorem. Sotva totiž projížděl cílem čtyřiadvacáté jízdě, slyšel z motoru zlověstné bouchání. Jeho otec Rudolf v depu jen otočil kolem a měl jistotu, že má s pohonným agregátem vymalováno.

Závěrečný program začal finále F. Štěpánka Nyklová skvěle odstartovala, zatímco Petr Marek s Tony Katrem za jejími zády bojovali na tělo. Nakonec měl slánský borec vrch a v posledním výjezdu podjel i nakrátko ostříhanou blonďatou dívčinu. Se světem stopětadvacítek se Jakub Exler rozloučil vítězstvím ve finále E, Matěj Frýza poté opanoval déčko.

Dominik Hrbek venkem útočí na Štěpánku Nyklovou

Ve stejně suverénním duchu si Jan Jeníček počínal ve finále B. Adam Nejezchleba se nerozpakoval namířit si to rovnou pod Bruna Belana, jenž si musel vypůjčit motocykl Vojtěcha Šachla. K němu honem pádil Vojtěch Šachl, ale v áčku nedohnal ani Adama Bednáře, ani Jaroslava Vaníčka, který triumfoval stylem start – cíl.

Jak již bylo řečeno, dnešní program v Divišově ještě nekončil. Nejprve se sedmička nejmladších závodníků utkala o Pohárek Toničky Škachové. První semifinále se stalo jednoznačnou kořistí Adama Nejezchleby. Ve druhém motocykl od Jaroslava Vaníčka dovezl k postupu Karla Průšu, jenž tuto cenu vyhrál loni.

Hned na startu finálové jízdy však bylo jasné, že se dočkáme nového vítěze. Karel Průša totiž přidal mnoho plynu a se zhaslým motorem a slzami v očích mohl jen sledovat, kterak si Adam Nejezchleba naložil na lopatu Tonyho Katru, jenž byl coby nejmladší nasazen rovnou.

Semifinálový duel Bruna Belana v sedle motocyklu Jaroslava Vaníčka (vlevo) a Jana Jeníčka

Celá osmnáctka závodníků se rovnou pustila do dalšího závodu o Cenu speedwayA-Z. Z šesti kvalifikačních rozjížděk vedla cesta do semifinále pouze pro vítěze. Svou roli favoritů splnili beze zbytku Jaroslav Vaníček a Adam Bednář. Vojtěchu Šachlovi zatrnulo, když se v první zatáčce třetí jízdy přetočil, avšak Tonyho Katru a Karla Průšu za svými zády ustrážil.

Jenže Zdeněk Schneiderwind jej odmávnul již po třech okruzích. A tak do semifinále probili Jan Jeníček a Adam Nejezchleba, a pak se opakovala rozjížďka s číslem tři ještě jednou. Nyní v ní Vojtěch Šachl nezaváhal stejně jako hned nato Bruno Belan, jímž se seznam semifinalistů uzavřel.

Čtyři kohouti ve finále Ceny speedwayA-Z: zleva Jan Jeníček, Adam Bednář, padající Vojtěch Šachl a Jaroslav Vaníček

Slaňák si pro první semifinále vypůjčil motocykl od Jaroslava Vaníčka. Avšak zatímco Jaroslav Vaníček mířil dopředu, Jan Jeníček jej vyvezl ven, že v prvním výjezdu vyjel mimo trať. Druhé semifinále přineslo jednoznačný triumf Vojtěchu Šachlovi. Adam Bednář ve druhé zatáčce podjel svého jmenovce Nejezchlebu, který nechtěl pustit šanci na finále. Ale nakonec musel.

Čtyři ambiciózní kohouti na malém smetišti finále si nedopřáli ani kousek místečka navíc. A tak se Vojtěch Šachl musel dvakrát sbírat v první zatáčce ze země. Napotřetí všechno klaplo. Jaroslav Vaníček odrazil nápor Adama Bednáře a dojel si pro pohár s obligátní tisícovkou.

Speedway Mini Cup vyvrcholil v Divišově
nejmenší dráha: F E D C B A TOT
1. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 2 3 3 14
2. Adam Bednář, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 3 1 13
4. Jan Jeníček, Pardubice 2 2 3 3 3 13
5. Adam Nejezchleba, Ch. 1 2 3 3 2 11
6. Bruno Belan, Slaný 2 3 3 3 1 12
7. Matouš Kameník, Divišov 2 2 2 2 3 11
8. Štěpán Ševčík, Plzeň 2 3 2 2 2 11
9. Karel Průša, Slaný 3 E 3 2 1 9
10. Matěj Frýza, Plzeň 3 1 1 2 3 10
11. Dominik Hrbek, Pardubice 3 2 2 U 2 9
12. Antonín Pták, Plzeň 2 2 2 1 1 8
13. Jakub Exler, Praha 2 L 2 1 3 8
14. Josef Černý, Plzeň 1 3 1 L 2 7
15. Josef Novotný, Pardubice 1 2 1 1 1 6
16. Tony Katra, Slaný 1 1 1 2 3 8
17. Štěpánka Nyklová 1 1 1 2 2 7
18. Petr Marek, Chabařovice 1 1 1 1 1 5
Cena speedwayA-Z: Jan Jeníček, Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček a Adam Bednář

Cena speedwayA-Z:

kvalifikace: I Jaroslav Vaníček, Matouš Kameník, Petr Marek
II Adam Bednář, Štěpán Ševčík, Štěpánka Nyklová
III Vojtěch Šachl, Karel Průša, Tony Katra
IV Jan Jeníček, Matěj Frýza, Josef Novotný
V Adam Nejezchleba, Dominik Hrbek, Josef Černý
VI Bruno Belan, Antonín Pták; Jakub Exler F
semifinále: I Jaroslav Vaníček, Jan Jeníček; Bruno Belan L
II Vojtěch Šachl, Adam Bednář, Adam Nejezchleba
finále: Jaroslav Vaníček, Adam Bednář, Vojtěch Šachl, Jan Jeníček
Pohárek Toničky Škachové si vybojoval Adam Nejezchleba

Pohárek Toničky Škachové:

semifinále: I Adam Nejezchleba, Antonín Pták, Dominik Hrbek
II Karel Průša, Petr Marek, Štěpánka Nyklová
finále: Adam Nejezchleba, Tony Katra; Karel Průša E

Poznámka: závod pro nejmladší účastníky; Tony Katra coby nejmladší byl nasazen rovnou do finálové jízdy

Vítěz seriálu Jaroslav Vaníček spolu s Tomášem Uhrem z fy. Stuha, jednoho ze sponzorů seriálu

Konečné pořadí seriálu:

PHA CHA SLA MaL SLA CHA MaL DIV PHA PHA PHA PHA PHA CHA SLA DIV TOT
26.3. 13.4. 14.4. 24.4. 4.5. 19.5. 26.5. 9.6. 25.6. 9.7. 13.8. 27.8. 29.8. 14.9. 20.9. 28.10.  
1. Jaroslav Vaníček 13 13 14 15 15 15 15 13 15 15 15 13 15 NS 15 14 215
2. Vojtěch Šachl 15 15 12 13 12 11 14 15 11 NS NS 15 14 14 12 13 186
3. Adam Bednář 12 12 12 11 12 10 13 7 13 13 NS 14 14 NS 14 14 171
4. Adam Nejezchleba 9 10 6 10 12 8 7 11 13 9 13 10 13 12 11 11 165
5. Matouš Kameník 7 11 9 11 12 8 8 6 9 12 13 12 7 11 10 11 157
6. Jan Jeníček 11 10 13 NS 13 13 13 12 12 NS NS 12 11 NS NS 13 133
7. Karel Průša NS 9 6 NS 7 7 12 8 7 11 12 12 11 13 9 9 133
8. Matěj Frýza 11 13 10 NS 6 11 11 NS NS 9 14 10 12 14 NS 10 131
9. Dominik Hrbek 8 5 6 8 4 8 10 8 11 8 10 8 7 11 8 9 120
10. Petr Marek NS 9 9 8 8 10 7 7 6 5 6 8 10 9 8 5 115
11. Bruno Belan 12 12 12 12 14 13 13 13 NS NS NS NS NS NS NS 12 113
12. Jakub Exler 10 10 12 8 8 9 9 NS 10 9 9 NS NS NS 7 8 109
13. Luboš Krejča 1 NS 10 11 10 11 11 9 11 12 NS NS NS NS 12 NS 98
14. Štěpán Ševčík 3 7 6 NS 6 5 8 NS 8 6 NS 7 7 8 10 11 92
15. Tony Katra NS 8 8 NS 9 6 8 7 6 NS 6 NS NS 4 9 8 79
16. Josef Černý NS 5 NS NS 6 NS 7 NS NS NS NS 6 8 8 NS 7 47
17. Josef Novotný NS NS NS NS solo 5 NS NS NS 7 5 7 3 NS NS 6 33
18. Štěpánka Nyklová NS NS NS NS NS solo NS solo solo NS NS 6 7 6 6 7 33
19. Antonín Pták NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 6 6 8 20
20. Mateusz Lopuski NS NS NS NS NS 13 NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 13
21. Antoni Kawczynski NS NS NS NS NS 11 NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 11
22. Bruno Thomas NS NS NS NS 11 NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 11
23. Frieda Thomas NS NS NS NS 9 NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 9
24. Maxmilian Gammel NS NS NS NS NS NS NS NS NS NS 7 NS NS NS NS NS 7
Adam Bednář (vpředu) odráží Matouše Kameníka

Foto: Karel Herman