V Kostěnicích budou letos naposledy závodit plochodrážní pětistovky

Kostěnice – 23. října
Blíží se to, blíží. Letošní průběh počasí, když babí léto na konci října chytilo druhou mízu, sice klame tělem, nicméně je to tak. Máme tu podzim a s ním v našich zeměpisných šířkách končí i závodní sezóna s devatenáctkou na konci letopočtu. Pokud se týká pětistovek, tuto sobotu odpoledne ji uzavře Rozlučka v Kostěnicích. Na svérázném oválku blízko drážního tělesa prvního železničního koridoru není startovní listina nikdy jasná, dokud všichni účastníci nezabrzdí své automobily uprostřed travnaté plochy. Za pevnou konstantu však lze mít fakt, že se na závěr pojede speciální rozjížďka o pohár od redakce magazínu speedwayA-Z.

 

Každý je zván

V Kostěnicích v sobotu odmávají letošní sezónu pětistovek v Čechách

Moto Klub Úhřetická Lhota, jenž kostěnické závody pořádá, dbá především o zábavu všech přítomných. Platí to o jeho Srandamačích a v případě Rozlučky dvojnásob. Na druhou stranu není radno podceňovat bezpečí závodníků. V tomto ohledu byste nenašli lepšího apoštola než Michala Krejčího.

Ostatně není nikdo povolanější, kdo by dosvědčil, že kostěnická trať může být také nebezpečná. Ze svých zranění se vyhojil a byť se již nepustil do bojů na oválku, jako ředitel závodů zastává formuli jízd ve dvou účastnících.

Vojtěch Šachl v sobotu v Kostěnicích letos nepověsí přilbu na hřebík, protože na sváteční pondělí ja plánován závěr Mini Cupu v Divišově

Tato myšlenka bude hlavním motivem sobotního klání, kdy se bez ohledu na kategorii bude utkávat každý s každým. Nebude se vybírat žádné startovné a všichni do třetího místa budou odměnění věncem. Od čtrnácti hodin proběhne prezentace, o půl hodiny později začne trénink a závodit se začne úderem třetí.

Jak už to v Kostěnicích chodí, změna časového harmonogramu je vyhrazena. Po skončení závodu se uskuteční volné jízdy zájemců, kteří si domluví s konkrétním závodníkem svezení na tandemu nebo dokonce vypůjčení motocyklu.

 

Pohár navíc

Tento pohár od magazínu speedwayA-Z si z Kostěnic odveze vítěz zvláštní rozjížďky

Občerstvení je samozřejmostí, vždyť nikde jinde si na závodech neopečete buřt na ohníčku uvnitř oválu. V tomto směru přispěje i magazín speedwayA-Z. A vzhledem k jeho výročí patnácti let na mediální scéně, bude uspořádána zvláštní jízda o pohár.

Podrobností budou dohodnuty na místě, ale záměrem je vypsat zvláštní rozjížďku v kategorii Speedway. A protože o účasti v Kostěnicích vážně uvažují nejen místní hobíci, ale také třeba Martin Málek, Hynek Štichauer, Daniel Šilhán, Martin Švestka i další, sobota bude dozajista zajímavá.

Foto: Karel Herman a Eva Palánová