Sportovní centrum mládeže trénovalo ve Slaném

Slaný – 24. a 25. dubna
Slunečný víkend přivítal jezdce zařazené ve Sportovním centru mládeže při AK v AČR Slaný při dalším plánovaném soustředění. Na startu se sešly obě kategorie ve velice slušném počtu. Z důvodu reprezentace na závodech v zahraničí se tentokráte nemohli zúčastnit plzeňští Jan Holub a Michael Hádek a domácí Roman Čejka. Pro zranění nemohl startovat rovněž Ondřej Smetana ze Mšena. René Vidner si v sobotu přivodil těžký otřes mozku, který bude znamenat zhruba desetidenní závodní přestávku. V neděli se stopětadvacítkáři představili při testovacím závodě, jenž napověděl v otázce nominace na evropský pohár.

Obě skupiny byly navíc doplněny začínající jezdeckou školou z Autoklubu Chabařovice. Na dráhu nastoupili Václav a Lukáš Vondráčkovi, Jakub Ondroušek, Filip Šifalda a první motoristické krůčky zkoušel i maličký Roman Hrzina. Mladíci sice prozatím osedlávají malé motokrosové motocykly, ale na dráze to rozjížděli také velice zdatně.

Sobotní dvoufázový trénink představoval veliké množství jízd a tak měli organizátoři v čele s trenérem Františkem Kalinou plné ruce práce. Nakonec se vše zvládlo ku spokojenosti všech. Největší smutek ale zavládl ve tváři domácího Michala Průchy, pro kterého sobotní starty představovaly zadřené motory u obou motocyklů. Zároveň tak vyvstala otázka, na čem že pojede nedělní kvalifikační test o účast v evropské soutěži stopětadvacítkářů. Vše nakonec s přehledem pomohli vyřešit Chabařovičtí, kteří Michalovi do nedělního závodu ochotně zapůjčili svůj klubový motocykl.

Sobota ale znamenala rovněž poněkud tvrdé seznamování se s povrchem dráhy. Na zemi postupně skončili plzeňský Jiří Lang, domácí Eduard Krčmář, pražský Zdeněk Scheidervind. Nejhůře ze všech však dopadl René Vidner z Pardubic, když absolvoval pád přes hák přímo na ochrannou přilbu. Po kontrole ve slánské nemocnici konstatoval lékař těžký otřes mozku a Renda musel zůstat v nemocnici na pozorování. Vše ale nakonec dopadlo velice dobře a v nedělních dopoledních hodinách již opět přihlížel na probíhající trénink jeho vrstevníků a kvalifikační rozjezdy stopětadvacítek.

Sobotní náročný den byl pak zakončen pod vedením trenéra Františka Kaliny školením ze sportovních řádů a následným testem znalostí . Ten nakonec zvládli tu a tam s malou pomocí všichni.

Nedělní dopoledne se neslo ve znamení dalšího tréninku pětistovek a kvalifikačního test závodu stopětadvacítek. K němu přijeli přímo ze sobotních závodů v Míšni jejich vítězka Michaela Krupičková a Michal Škurla, jemuž se naopak v Míšni moc nedařilo.

Na start kvalifikačního závodu se tak postavila pouhá šestice jezdců. Nemohl nastoupit domácí Zdeněk Vitman, kterému v sobotním tréninku vypověděl službu motocykl, v závodě samotném nakonec potkala smůla i Davida Štěrovského z Pardubic, jenž přidřel motor a technické problémy se nevyhnuly ani pražskému Dominiku Hinerovi. Do závodu prozatím nebyl zařazen začínající Lukáš Kovařík z Prahy.

S nástrahami již dosti poznamenané dráhy z předchozích tréninků si tak nejlépe ze všech poradil Michal Škurla, který na dráze opakovaně s přehledem porazil Zdeňka Vrbu a vynahradil si tak smolný den z Míšně. Na třetím místě skončil Michal Průcha. Výsledky závodu jsou prvním pomocným kriteriem pro výběr jezdců na závody evropského poháru. Konečné rozhodnutí o složení reprezentační dvojice pak padne ve čtvrtek po mistrovském závodě v Praze na Markétě.

Výsledky testovacího závodu:

1. Michal Škurla, Praha 1 2 2 2 7
2. Zdeněk Vrba, Praha 2 2 1 1 6
3. Michal Průcha, Slaný 0 1 1 2 4
4. Michaela Krupičková, Liberec 2 1 0 1 4
5. Dominik Hinner, Praha 1 – 2 – 3
6. David Štěrovský, Pardubice – – 0 – 0

Foto: Václav Buřič