Leader je mrtev, ať žije leader

Slaný – 4. září
Jakoby nestačilo, že INTERTEAM dorazil na předposlední extraligové kolo bez hvězdných posil! Navíc při tréninku upadl Michal Tomka a raději z mítinku odstoupil. Zbylá čtveřice se snažila, nicméně rozjížďku dokázal vyhrát pouze Michal Škurla. Ten však poté ve třinácté jízdě, kdy jej Ján Daniel povýšil na žolíka, dvakrát odstartoval jako střela. Jenže poprvé blikala červená světla kvůli letmáku Jakuba Jamroga a při repete chyboval, že dojel až třetí. Nadnárodnímu celku scházely body i proto, že Petr Moravec zaskakující za Lubomíra Vozára, šikovně užíval taktických prostředků a vedl Pardubice na nejnižší stupínek pódia. Domácí pochopitelně živili nejvyšší ambice, jenže druhá půle extraligy evidentně patří Markétě. Pražané, opět pod taktovkou Pavla Ondrašíka, dnes jasně směřovali k druhému letošnímu triumfu. Celá pětka se vyvarovala zbytečných bodových ztrát, až na pád Jana Kvěcha, který v poslední zatáčce rozjížďky s číslem čtrnáct přišel o vítězství. A tak za čtrnáct dnů dorazí do Svítkova na hrotu aktuální tabulky, na němž vystřídali INTERTEAM.

Stupně vítězů

Berle nebrání cestě do čela

Štěpánka Nyklová, Karel Průša a Petr Marek ve společnosti Václava Milíka

Nádherné odpoledne přímo lákalo strávit jej v ochozech slánského stadiónu. Publikum opět nezklamalo a přišlo vytvořit skvělou kulisu předposledního kola vyšší české soutěže. Většina diváků dorazila na poslední chvíli, takže se nestala bezprostředními svědky pokračování martýria INTERTEAMu. Jakoby nestačila absence Martina Vaculíka, v jehož prioritách pochopitelně převážil seriál Speedway Grand Prix. A bílý prapor v oknech kanceláře žarnovického Speedway Clubu, který se na dnešek neposílil, jakoby snad ani nevedl o dva tabulkové body.

Michal Tomka komentuje své odstoupení po tréninkovém pádu:

„Se mi to trošku zadrhlo. První kolo jsem jel po lajně dobře, pak jsem to dal na venek. Z výjezdu jsem viděl, že to nejde po té stopě a jede to na mokré. Byl jsem už blízko nafukovaček, tak jsem to pustil. Nedá se jet, bolí mě lýtko, sotva stojím na nohách.“

V tréninku totiž upadl Michal Tomka. Narazil si kotník, odřel ruku a lékařka mu doporučila, ať raději dneska nezávodí. A tak se slovenský junior převléknul z kombinézy dříve, než Ján Daniel vedl svůj tým na slavnostní nástup. Slovenský kouč nadnárodního týmu mohl pochopitelně zapomenout na rozvíjení jakýchkoliv strategií, protože náhradníka Daniela Klímu čekala plná porce pěti jízd místo svého nešťastného slovenského kolegy.

Michal Tomka – na snímku vpravo vedle Davida Pacalaje – se chystá na svoji osudovou tréninkovou jízdu

Po nástupu se jako první v depu objevil Zdeněk Holub. Sprintoval do kopečka ke svému boxu, přičemž všem ostatním závodníkům nadělil bratru padesát metrů. Nebylo divu. Pražská Markéta mu zprvu ukázala záda a s poměrně lehkým svědomím jej pustila do INTERTEAMu, ale nyní jej již podruhé v extralize vřele objala. A bodejť by ne, když jí právě Zdeněk Holub v Žarnovici pomáhal oživit její zlatý sen.

V rozjížďce s číslem jedna však Zdeňka Holuba zastavila červená světla. Pavel Kubeš jeho start vyhodnotil jako letmý a ocenil jej žlutou kartou. Nicméně sotva páska vystřelila ke žmolkově modré obloze znovu, usadil se pražský borec v čele. Ostatně jako ve většině případů svých ulitých startů. Zdeněk Simota se nechtěl smířit se svou druhou příčkou.

A vskutku se v nájezdu do druhého kola z levé strany svého pražského jmenovce mihnul do čela. Ovšem na protilehlou rovinku vyjel jako první už zase Zdeněk Holub. Markéta se ujala vedení, z něhož dnes neměla poklesnout. Pavel Ondrašík, jenž převzal vedení týmu od Tomáše Topinky, sice po operaci kolene potřeboval berle k chůzi, nicméně za triumfem vyrazil i bez nich.

Eduard Krčmář (červená) v zápalu boje s Josefem Francem

Nicméně velké ambice živil také Milan Mach. Po žarnovickém ručníku v ringu navíc živil ty nejvyšší ambice a vzpomněl si na své zlaté medaile z let 2005 a 2006. Všem soudným bylo zřejmé, že Martin Málek je v sestavě domácích jen proto, aby Jakub Jamrog mohl být náhradníkem, a s tím že jej příliš výjezdů na ovál nečeká.

Polský závodník jej prvně nahradil již v rozjížďce s číslem dvě, v níž slavil triumf ve stylu start – cíl. Zprvu měl za sebou Daniela Klímu. Nicméně Ondřej Smetana prahnul po postupu ze své třetí příčky. A vskutku se jej dočkal ve třetím okruhu, kdy spodní stranou druhé zatáčky svého klubového kolegu oblečeného do vesty nadnárodního celku překonal.

Vedoucí pozici Pražanů posílil Petr Chlupáč. V juniorské jízdě změřil své pronásledovatele o půl rovinky. Opakovalo se kvůli letmému startu Patrika Mikela, což se však stalo osudným Jakubu Valkovičovi. Junior slánského celku si totiž neotevřel kohoutky s přívodem paliva a ještě během úvodního kola zůstal stát. Naproti tomu pardubický Moravan po celou dobu vzdoroval náporu Davida Pacalaje.

Jan Macek (modrá), který na snímku podléhá Ondřeji Smetanovi (bílá), jel druhou extraligu své kariéry

V samém závěru úvodní pětiny udeřil Petr Moravec. Nechal v boxu sedět Martina Gavendu a na ovál vyslal Václava Milíka. A jeho náhradník se mu odvděčil brilantním triumfem před Eduardem Krčmářem, jenž v úvodním oblouku zmařil nájezd Josefa France.

 

Pražané drží v šachu Slaný, Pardubice zase INTERTEAM

Pavel Ondrašík hovoří s Václavem Milíkem

Michal Škurla ve čtvrté jízdě jen přihlížel, avšak hned po přestávce se objevil zcela v jiné roli. Osmatřicetistupňové horečky, které jej sužovaly ještě během nedělního žarnovického poháru, odezněly. A on zpacifikoval bojovného Zdeňka Simotu, takže jeho INTERTEAM o jediný bod přeskočil Pardubice.

Něco takového si však Petr Moravec nechtěl nechat líbit. Takže v šesté jízdě seděl v boxu Jaroslav Petrák, zatímco na ovál mířil opět Václav Milík. Pardubický závodník ovšem dnes nedisponoval svým nejlepším motorem, aby se mohl důstojně prezentovat v nedělním play-off polské extraligy. Triumf mu vyfoukl jeho wroclawský kolega Jakub Jamrog. A co víc, v úvodním výjezdu jej podjel Josef Franc, který dokonce posléze ohrožoval i vedoucího Jakuba Jamroga.

A tak Pardubice zůstaly na stejném skóre s INTERTEAMem, jehož závodníky ještě neopustila touha po extraligovém titulu. V sedmé jízdě Zdeněk Holub svým hladkým prvenstvím zvýšil pražské vedení před Slaným, jemuž Jakub Valkovič nebodoval na tři body. Nicméně mezinárodní družstvo podržel Daniel Klíma druhým místem. V úvodním oblouku se před něho sápal Martina Gavenda, nicméně pražský junior jej před sebou nenechal jezdit příliš dlouho.

Michal Škurla (žlutá) na cestě za vítězstvím před Zdeňkem Simotou (červená), Petrem Chlupáčem (bílá) a Janem Mackem (črvená)

V rozjížďce s číslem osm řádil Eduard Krčmář. Ani on to ale neměl jednoduché, protože po evropském finále dvojic v Balakovu mu motorky dorazily až dnes, kdy včerejší noc začala ustupovat novému ránu. Ondřej Smetana dvěma body nechal Markétu na čele, zatímco Patrik Mikel porážkou Filipa Hájka dotáhnul INTERTEAM.

Žádného střídání na čele jsme nebyli svědky ani v rozjížďce s číslem devět. Josef Franc v úvodním oblouku zprava minul Patrika Mikela, jenž se ve druhém kole stal obětí Zdeňka Simoty. Pavel Ondrašík vedl před Slaným o tři body, ale nikterak se nerozpakoval vytáhnout své eso, které si doposud držel v rukávu jako ostřílený karetní hráč.

Jenže spanilou jízdu Jana Kvěcha v rozjížďce s číslem deset přibrzdili Martin Gavenda a Filip Hájek, kteří se po vylétnutí pásky do sebe zapletli jako nadržení hadi. Pád k zemi byl nevyhnutný. Moravan mířil do depa po svých, zatímco Petr Moravec pomáhal jeho bratru Alešovi s motocyklem. Jaroslav Gavenda přitom už v depu ohříval svému synovi rezervní stroj. Filip Hájek dorazil do boxů v sanitce, ale rychle z ní vyskočil, aby stihnul repete.

Jak Martin Gavenda (modrá), tak Filip Hájek vyvázli ze své kolize v desáté jízdě nezraněni

První na oválu byl Jakub Jamrog. Vyjel z vrat, pohledem zkontroloval motocykl, pokřižoval se a pak už si jen hledal ideální kolej na startovním roštu. Reakci na let pásky měl lepší Jan Kvěch, nicméně slánský Polák šel dopředu ještě v úvodním nájezdu. Vyhráno ale neměl ani zdaleka. Na konci protilehlé rovinky pražský náhradník zlomil svůj stroj dovnitř.

Posunul se do čela, v němž zůstal, byť v úvodním oblouku druhého okruhu musel špičkou pravé boty takřka olizovat nafukovací mantinely. Praha zase upevnila svůj post leadera, zatímco Martin Gavenda porážkou Filipa Hájka sunul Pardubice ještě dále před INTERTEAM. A Petr Moravec troubil k další ofenzívě, protože do jedenácté jízdy mířil Václav Milík jako žolík.

Plán pardubického kouče klapnul dokonale. Kapitán týmu triumfoval stylem start cíl, zatímco Michal Škurla v první zatáčce nestihnul druhého Ondřeje Smetanu. A Jakub Valkovič vyšel naprázdno. Hned vzápětí Zdeněk Holub slavil vítězný hattrick, když uhlídal Eduarda Krčmáře. Patrik Mikel startující jako taktická rezerva místo Jana Macka přijel do boxů s jedním bodem na úkor Davida Pacalaje.

Jan Kvěch (bílá) útočí na Jakuba Jamroga (červená)

Třetí série skončila za stavu Praha 28, Slaný 21, Pardubice 17 a INTERTEAM 9 a bylo jen otázkou času, kdy s žolíkem vyrukuje rovněž Ján Daniel. „Přemýšlel jsem, jestli Davida nebo Michala, ale je to asi jedno,“ svěřoval se slovenský kouč, než ve třinácté jízdě poslal pro dvojnásobné body Michala Škurlu.  Nicméně Pražan odmítl podceňovat sám sebe.

Michal Škurla komentuje ztrátu vedoucí pozice v rozjížďce s číslem třináct:

„Na tom mokrým jsem se strašně přetočil…“

Nezadržitelně vyrazil do čela, ale záhy se rozblikala červené světla, protože start Jakuba Jamroga byl v rozporu s literou řádů. I na podruhé se Michal Škurla ujal vedení, zatímco Jakub Jamrog v první zatáčce stačil podjet pouze Zdeňka Holuba. Jenže interteamovský zázrak trval jen necelé kolo, než se jeho žolík propadl na třetí příčku. Bylo jasné, že se INTERTEAM právě řítí dolů z mistrovského trůnu.

 

Rozhodnutým závodem drama nekončí

Jan Kvěch právě ztrácí vítězství v rozjížďce s číslem třináct

Propad nadnárodního celku pochopitelně hnal živou vodu na pražský mlýn. Pavel Ondrašík v rozjížďce s číslem čtrnáct vystřídal Ondřeje Smetanu Janem Kvěchem. Ten, jakoby se nechumelilo, v první zatáčce objel vedoucího Zdeňka Simotu. Ten zrovna usedl za řidítka svého druhého motocyklu a neubránil se Davidu Pacalajovi.

Zdeno Vaculík pochopitelně svému vnukovi držel palce přímo u mantinelu a dal průchod své radosti, když se nakonec David Pacalaj prohnal pod šachovnicovou vlajkou jako vítěz. V poslední zatáčce se totiž suverénně vedoucí Jan Kvěch přetočil a místo triumfálního průjezdu cílem ležel v prachu dráhy.

Jan Kvěch se sarkastickým úsměvem na rtech komentuje svůj pád v rozjížďce s číslem čtrnáct:

„Chytal jsem zajíce. Ale on mi utek‘, byl jsem moc pomalej‘…“

Eduard Krčmář (červená) vede před Ondřejem Smetanou (bílá) a Václavem Milíkem (modrá)

V patnácté jízdě ovšem Jan Kvěch svou chybu odčinil triumfem ve stylu start – cíl před Václavem Milíkem, který v první zatáčce stihnul podjet pouze Jakuba Valkoviče. Hned vzápětí kraloval Eduard Krčmář. Petr Chlupáč se po úvodním útoku na čelo propadnul na třetí příčku, avšak zkraje druhého kola předčil alespoň Daniela Klímu.

Praha díky jeho manévru vedl o pět bodů před Slaným, zatímco se ztrátou pěti dalších bodů byly třetí Pardubice, jež měly také pět bodů k dobru na INTERTEAM. Milan Mach pojal začátek závěrečné série přece jen volněji, když obě svá esa nechal až na samotný závěr. Jenže v sedmnácté jízdě, jíž kraloval Petr Chlupáč, jej příjemně překvapil Jakub Valkovič.

Slovenský junior totiž vzdoroval Michalu Škurlovi i Patriku Mikelovi a do boxů se vrátil se dvěma body. Václav Milík se po Jakubu Jamrogovi stal dnes teprve druhým mužem, který dokázal porazit Zdeňka Holuba. Nicméně Pražan si svého jmenovce Simotu uhlídal a Markéta mohla slavit vítězství a s ním spojený skok na hrot aktuální extraligové tabulky.

Eduard Krčmář (červená) útočí na Zdeňka Holuba (bílá)

Také o dalším pořadí bylo rozhodnuto. Pardubice již byly příliš krátké na útok na druhý Slaný a INTERTEAM už mohl zapomenout nejen na titul, ale i dnešní pódiu. Přesto úroveň podívané v žádném případě nepoklesla. Eduard Krčmář vypálil do čela jako střela, v čemž však Ondřej Smetana nechtěl zůstat pozadu.

Vnějškem první zatáčky šel před Václava Milíka a vedení se neujal jen proto, že Eduard Krčmář měl oči snad i vzadu. Jenže pardubický kapitán také nechtěl ztrácet body. V nájezdu do druhého oblouku se vskutku natáhnul pro druhou příčku.

„Dal jsem to na lajnu, vůbec jsem nevěděl, co tam je a co tam není, viděl jsem, že Eda jede venek,“ zpytoval Ondřej Smetana své svědomí, zatímco Pardubičan ve finiši zaostal za vítězným Eduardem Krčmářem jen o pár centimetrů.

Jan Kvěch (bílá) si na závěr střihnul porážku Václava Milíka (modrá)

Dvacáté jízdě posléze vládnul Jan Kvěch, který odvedl Jakuba Jamroga. Patrik Mikel, jenž dnes konečně nemusel zklamáním vraštit čelo, držel třetí příčku. Jenže bod nakonec inkasoval Filip Hájek. Pardubickému juniorovi totiž ve druhém kole prasknul sekundární řetěz.

 

Hlasy z depa

Zdeněk Holub dnes prohrál jen dva jízdy

„Dneska hezký,“ nemohl si Zdeněk Holub rozhodně stěžovat. „Moh‘ jsem mít kompletku, ale to je speedway. Porazil mě Jamrog, porazil mě Venca. O tom to je, že si navzájem bereme body.“

„Mejch sedm bodů je příspěvek do týmu,“ nechal se slyšet Ondřej Smetana. „Dvoucifra to není, spokojenej‘ nejsem, chtěl bych aspoň deset. Hlavně že jsme vyhráli. Mrzí mě ta poslední jízda, tam jsem se našel já i motorka. Dal jsem to ve druhým nájezdu na lajnu a Venca mě obkroužil.“

„Dobrý, byly to pěkný závody,“ liboval si Jan Kvěch. „Mohlo ale bejt‘ o tři body víc. V tý nejlehčí jízdě jsem je ztratil, když jsem chytal zajíce. Přetočil jsem se a spadnul. Jsme ale na dobrý cestě k titulu. Ještě ať to v Pardubicích dotáhneme!“

Josef Franc a Ondřej Smetana si prohlíží ovál

„Jelo se mi špičkově,“ vyprávěl Josef Franc. „Jako doplněk a maskot týmu.“

„Snažil jsem se, co to dalo,“ svěřoval se Eduard Krčmář. „Jel jsem na jiným motoru. Byl dobrej‘, ale spasoval jsem se s ním až ke konci. Motorky z Balakova mi přijely až v pět ráno. Chtěli jsme vyhrát, druhý místo je dobrý, ale první by bylo lepší. Budeme dělat sto procent, ať je titul náš.“

„Mohlo to bejt‘ lepší,“ nechal se slyšet Zdeněk Simota. „Pořád mi něco chybělo. Po tréninku se mi nezdála motorka. Jel jsem na ní, po třetí jízdě jsem skočil na druhou a teď na konci jsme ji doladili. Škoda, kdybychom vyhráli, v Pardubicích by to bylo lepší. Ale třeba se to ještě zamotá…“

Václav Milík (modrá) gratukuje Eduardu Krčmářovi (červená)

„Dobře,“ reagoval Václav Milík na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jak se mu dnes jelo. „Jelo se mi krásně, je to o tom, co jsem jel. V neděli mám polskou ligu, Kowalski nestihne udělat motor. V Polsku se musím ukázat, na rok 2020 nemám zatím nic. Proto jsem dnes nejel na nejlepším motoru. Ale dobrej‘ výsledek, jednička byla nejlepší, z ostatních se startovala hůř. Dráha byla super, zlepšuje se, jezdí po lajně i venek. Škoda poslední jízdy, rozjížděl jsem se pěkně, ale chybělo jedno kolo.“

„To je speedway,“ filozofoval Patrik Mikel na téma svého prasklého sekundárního řetězu v rozjížďce s číslem dvacet. „Škoda bodu, jinak super. Měl jsem dobré starty, bojovnost byla, konečně jsem přispěl klubu ke třetímu místu. Dobrý. Jen tak dál, ale bez toho prasklýho řetězu (smích).“

Jaroslav Petrák nebyl spokojen sám se sebou

„Závody pěkný, ale já na hovno,“ bručel Jaroslav Petrák. „Pro mě nejhorší extraliga! Ani bod, dřív jsem bodoval! V první jízdě jsem to zkazil, to byla moje chyba. Pak jsem se nechyt‘, minule mi to jelo daleko líp.“

„Super,“ usmíval se Michal Škurla. „Dneska mě to bavilo, byly to uvolněnější závody než pohár přátelství v Žarnovici, bez stresu. Suprový. Pár bodíků jsem ale ztratil vlastní vinou. Při žolíkovi jsem měl dvakrát super start, jednou mi to zastavili, pak to bylo mokrý a přetočil jsem se.“

„Docela dobrý,“ odtušil komentář Daniel Klíma, jenž se po zranění vrátil na ovály v neděli v Žarnovici. „Dlouho jsem na tom neseděl. Super, ale mohlo bejt‘ víc bodů.“

„Po měsíci na motorce,“ připomínal Filip Hájek svou dlouhou závodní pauzu. „Předchozí závody byly pohár přátelství na Ukrajině. S Gávošem jsme se zahákli a nemohli se odháknout a tak jsem potlučenej‘. Škoda, že nebyla bedna, Pardubice rozhodnou.“

Jan Kvěch (bílá) vede před Jakubem Jamrogem (červená) a Martinem Gavendou (modrá)
1. AK Markéta Praha 44
Petr Chlupáč 3 1 – 2 3 9
Josef Franc 1 2 3 – 6
Ondřej Smetana 2 2 2 – 1 7
Zdeněk Holub 3 3 3 2 2 13
Jan Kvěch 3 F 3 3 9
2. AK 3ton Slaný 31
Eduard Krčmář 2 3 2 3 3 13
Jakub Valkovič E 0 0 1 2 3
Martin Málek – – – – DNR
Zdeněk Simota 2 2 2 2 1 9
Jakub Jamrog, PL 3 3 2 3 2 13
3. AMK ZP Pardubice 25
Jaroslav Petrák 0 – – 0 0
Jan Macek, Kopřivnice 0 0 – – 0
Martin Gavenda – 1 1 1 3
Patrik Mikel 2 1 1 1 0 0 E 5
Václav Milík 3 1 6* 2 3 2 17
4. SC INTERTEAM 17
Michal Tomka – – – – DNR
Filip Hájek 1 0 0 0 1 2
David Pacalaj 1 0 0 3 0 4
Michal Škurla 0 3 1 2* 1 7
Daniel Klíma 1 2 0 1 0 4

Poznámka: Michal Tomka odstoupil po tréninkovém pádu; žluté karty za startovní přestupky Zdeněk Holub v první, Patrik Mikel ve třetí a Zdeněk Simota ve třinácté jízdě

Kolize Martina Gavendy (modrá) a Filipa Hájka (žlutá)

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 2-3-1-1 227 20
2. INTERTEAM 3-1-1-2 206 19
3. Slaný 1-3-2-1 222 18
4. Pardubice 1-0-3-3 201 13
Eduard Krčmář (červená) bojuje s Josefem Francem (bílá)

Foto. Pavel Fišer, Kiril Ianatchkov a Petr Čunek

Po tréninkovém pádu svého syna se Vladimír Tomka stal divákem