Modrá přilba speedwayA-Z je tady potřetí

Česká Třebová – 12. července
Plochodrážní nadšenci z Motoklubu Úhřetická Lhota jsou svým naturelem hodně blízcí redakčnímu týmu magazínu speedwayA-Z. My jezdíme závod od závodu za zpravodajstvím, oni si pronajali kousek pole u Kostěnic, kde si vybudovali oválky, na nichž pořádají své neopakovatelné Srandamače. Předloni Karla Hermana napadlo uspořádat zvláštní rozjížďku a vítěze dekorovat netradiční trofejí. Letos se mu podařilo sehnat další obdobný kousek, takže třetímu ročníku Ceny speedwayA-Z v sobotu 26. července nestojí nic v cestě.

 

První modrou přilbu ukořistil Michal Škurla
První modrou přilbu ukořistil Michal Škurla

Modrá přilba z trofeje by se svým designem hodila spíše automobilovému závodníkovi, nicméně oslovila i plochodrážníky natolik, že se o ní pokaždé strhnul tuhý boj. První kousek získal předloni Michal Škurla, který se po operaci ramene vyhojil zrovna v momentě, kdy mu domácí termínový kalendář nedával žádnou šanci závodit.

A tak se objevil v Kostěnicích. Na startovní čáře Ceny speedwayA-Z stanul společně s Josefem Novákem, Františkem Klierem a Pavlem Pučkem. Ten tu závodil v kategorii Flattrack, avšak nabídce na chvilku se vrátit k ploché dráze neodolal.

Michal Škurla opanoval jízdu stylem start – cíl. Loni trofej budila zaslouženou pozornost již před závodem, sotva ji Karel Herman vytáhnul z kufru své Fabie. Jelo se o ni pouze ve třech a ve svých rukou ji užuž měl Milan Moravec. Jenže upadnul, startovalo se znovu a Jan Jeníček se svou stopětadvacítkou udolal pětistovku řízenou Františkem Klierem.

Loňská Cena speedwayA-Z: František Klier, Jan Jeníček a Milan Moravec

Až takovou touhu v něm modrá přilba vzbudila! Michal Škurla se nikdy nešířil, kam si tu svou vystavil, ale každopádně Jan Jeníček jí má ve vitríně v obýváku jejich domku úplně vpředu. Třetí trofej v pořadí získá vítěz během Srandamače přespříští sobotu.

Půjde opět o zvláštní jízdu na závěr hlavního programu. Výběr závodníků provedeme ve spolupráci s pořadateli přímo na místě a jedinou podmínkou je plochodrážní motocykl jakékoliv kubatury. Ostatně Srandamače se může zúčastnit jakýkoliv závodník.

Novinkou se stane další zvláštní jízda o Pohárek Toničky Škachové. Ta bude vypsána pro startující plochodrážníky v kubatuře 125 ccm.

Historie Ceny speedwayA-Z v Kostěnicích:

19.8.2017 Michal Škurla, Josef Novák, Pavol Pučko, František Klier
7.7.2018 Jan Jeníček, František Klier; Milan Moravec X
Letošní modrá přilba má zase jiný tvar

Foto: Karel Herman