Andrej Šišegov dokonale využil přízně osudu

Ufa – 23. a 24. ledna
Ruská Ufa byla dějištěm letošního ročníku mistrovství Evropy na ledové ploché dráze. Devět jezdců ze sobotního semifinále doplnilo v neděli sedmičku nasazených jezdců v přímém boji o titul. Česká reprezentace nasadila do semifinále našeho nejzkušenějšího jezdce Antonína Klatovského spolu s mladíkem Andrejem Divišem. Přímo do nedělního závodu pak byl nasazen loňský mistr České publiky Jan Klatovský.

Jeden z nejzkušenějších jezdců této disciplíny Antonín Klatovský v semifinále nezklamal. Jako jediný se dokázal mezi pětici domácích jezdců a dokázal vybojovat třetí místo, když o druhé přišel ve své předposlední jízdě, kdy upadl v souboji s Bogdanovem. Hned svoji následující jízdu však vyhrál a i následnou dodatkovou jízdu s Drozdovem o místo na stupních vítězů.

Závod ovládl domácí Bazejev, ten ztratil jediný bod v souboji s Bogdanovem. Druhý český jezdec Andrej Diviš obsadil v závodě jedenácté místo a o finále přišel jen díky taktice ruských jezdců. Původně čtyři startující Rusové totiž mimo jiné pouštěli do jízd dva své kolegy mající statut náhradníka. Oba dva jak Akimenko, tak především Šišegov toho využil. Šišegovovi tři vítězné jízdy stačily na přímý postup, Akimenko se kvalifikoval jako první náhradník, náš Andrej Diviš byl ve finále druhým rezervovým jezdcem.

Andrej Šišegov pak i v neděli pokračoval ve své spanilé jízdě a dokonale využil přízně osudu. Původně druhý náhradník, kterému dokonce jury sobotního závodu umožnila samostatný trénink, aby mohl vzhledem k pravidlům vůbec startovat, ani v neděli žádnou z jízd neprohrál a stal se letošním mistrem Evropy.

Druhé místo obsadil jeho krajan Karačincev, třetí pak Rakušan Simon, který v dodatkové jízdě o toto umístění nemusel bojovat až do konce, protože jeho soupeř Junir Bazejev v souboji dvou jezdců, kteří získali shodný počet dvanáct bodů upadl.

Náš Antonín Klatovský skvěle začal a po dvou jízdách měl na svém kontě pět bodů a, i když také nadále výborně startoval, připsal si v dalším průběhu závodu pouhé tři body a obsadil celkově sedmé místo.

Jeho mladší bratr Jan získal o bod méně a skončil desátý. Svému otci závody popsal takto: „V sobotu to byla ruská komedie, nechávali se vylučovat za dvě minuty, rozhodčí jim to toleroval a tak bez problémů dostali do finále Šišegova. Brácha jel s přehledem a třetí místo byl bonus na jasném postupu. Dnes mně mrzí především jízda kdy jsem startoval s pozdějšími medailisty. Vodil jsem je a nebýt toho, že do mě vletěl Simon a rozpáral mně botu, mohl jsem to trochu zkomplikovat a hlavně se dostat do první osmičky. Tam je brácha a škoda té druhé poloviny kdy to mohlo být lepší.“

Zdroj: Petr Moravec