Jedině Jan Kvěch nemusel uznávat žádné kompromisy

Chabařovice – 8. června
Před polednem sluníčko konečně rozhrnulo záclony šedivých mraků a usmálo se na chabařovický areál. Není divu, vždyť plochodrážní pětistovky zde závodí pouze jednou do roka! Letošní Memoriál Jiřího Hurycha se opět uskutečnil v kontextu českého přeboru, jehož seriálu poskytl třetí díl. O tréninku upadl Daniel Šilhán, ale v nemocnici si jej nechali jen na pozorování a nasadili mu nekompromisní dietu. Z hrozivé kolize v šestnácté jízdy vyvázli bez vážnější újmy zaplaťpánbůh i Jaroslav Petrák a Martin Gavenda. Potíže se nevyhnuly ani ostatním favoritům. Daniel Klíma se nevyhnul pádu, Patrik Mikel svůj sběratelský zájem specializoval jen na dvojky a Petr Chlupáč zadřel motor v rozjížďce s číslem patnáct. Pražský junior přitom mířil vysoko, což potvrdil ve druhé jízdě, v níž nechal Zdeňka Simotu a Michala Škurlu hrát pouze roli bezprostředních diváků svého vítězství. A než se zastavil na čele s fatální poruchou, prohrál jen s Janem Kvěchem. Jeho jediným problém dnes bylo napomenutí za jízdu po zadním kole, jež ho ovšem nemohlo sestřelit z nejvyššího stupínku pódia. Ve dvanácté jízdě odvedl Zdeňka Simotu, v devatenácté i Michala Škurlu a zvítězil s plnou parádou. Zdeněk Simota stačil druhé místo a zůstal i na čele aktuální klasifikace přeboru. Michal Škurla byl nakonec třetí, jelikož dal dohromady o bod víc než Daniel Klíma a Petr Chlupáč.

Zdeněk Simota, Jan Kvěch a Michal Škurla stojí na stupních vítězů

Na památku Jiřího Hurycha

Pavel Kuchař (bílá) míří druhým vítězstvím k triumfu v celé kvalifikaci před zraky Milana Dobiáše (žlutá) a Václava Kvěcha (červená)

Trénink byl v plném proudu, když upadl Daniel Šilhán. Severočeský borec v pardubické vestě si roztrhnul oční víčko a stěžoval si na bolesti v noze. Byl převezen do nemocnice, kde se však žádná vážnější zranění nepotvrdila a on zde zůstal na pozorování.

Kvalifikace, jež se rozběhla hned vzápětí, tím pádem nabídla další místo v hlavním závodě. Nikdo z jejich osmi účastníků neměl být vyřazen, jelikož i na dva poslední zbyla místa náhradníků. První kvalifikační jízda viděla hned dva ostré debuty bývalých stopětadvacítkářů v sedle pětistovek.

Jakub Exler vyšel naprázdno, zatímco Pavel Kuchař sebral spodní stranou druhé zatáčky vedení Sindy Weber. A jeho příkladu promptně následoval také Václav Kvěch.

Druhým vítězem se stal Milan Dobiáš, který vyhrál rozjížďku s číslem dvě ve stylu start – cíl. Třetí jízda přinesla velké sólo Pavla Kuchaře, jenž vyhrál s maximem šesti bodů. Václav Kvěch si tentokrát vylámal zuby na Milanu Dobiášovi. Na závěr se prosadila Sindy Weber.

Skupinová fotografie všech účastníků včetně Petra Marka a Adama Nejezchleby, kteří předváděli ukázkové jzdy na malé dráze

Za smolaře se mohl pokládat Jakub Exler, když vinou technických potíží přišel o druhé místo s dvojicí na dvěstěpadesátkách Michalem Bašteckým a Danielem Schroderem. Při zranění Daniela Šilhána se do hlavní šestnáctky dostali oba, zatímco Jakub Exler se stal jediným náhradníkem.

Sotva byla startovní čísla potvrzena, šlo se na nástup. A pak přišel na řadu jeden z nejemotivnějších momentů české plochodrážní sezóny. Na červené startovní pole byl umístěn velký portrét Jiřího Hurycha. Vedle se postavili Milan Dobiáš, Pavel Kuchař, kteří svým symbolickým startem uctili památku chabařovického odchovance, který se před osmadvaceti lety nevrátil z travnatého pouťáku v Miramontu.

Když se posléze rozjížďka s číslem jedna startovala naostro i se Sindy Weber, byl pekelně rychlý Milan Dobiáš. Ovšem po venku první zatáčky se řítil Martin Gavenda převzít vedení. Ve druhém oblouku místního juniora podjel také Pavel Kuchař.

Michal Škurla protahuje obličej nad třetím místem v rozjížďce s číslem dvě:

„Nevyšel mi start a pak nešlo předjet, dneska ti tady musí start vyjít.“

Ve druhé jízdě zaskočil favority Petr Chlupáč. Pražský junior jezdil první od startu až do cíle, zatímco Zdeněk Simota stačil v první zatáčce objet pouze Michala Škurlu. Ve třetí jízdě se Jaroslav Petrák v úvodním oblouku prosadil na úkor Patrika Mikela, který dnes do Chabařovic přijel s pětistovkou vůbec poprvé. Seznam úvodních vítězů uzavřel Jan Kvěch triumfující stylem start – cíl před Danielem Klímou, Filipem Hájkem a Františkem Klierem.

 

Bezkonkurenční Jan Kvěch

Jan Kvěch za sebou vodí Petra Chlupáče

Hned po první přestávce Jan Kvěch zopakoval své úvodní velké sólo a připravil tak Petra Chlupáče o první bod. Další uzlík na svou vítěznou šňůru přivázal v rozjížďce s číslem dvanáct. V ní opět profitoval ze svého skvělého startu, zatímco Patrik Mikel za jeho zády pouze v prvním oblouku objel Martina Gavendu.

Petr Chlupáč předtím opanoval desátou jízdu a ve třech pětinách mítinku se s osmi body dělil o druhou příčku se Zdeňkem Simotou. Plzeňan narozený na jihu Čech neměl sobě rovného v osmé, ani v jedenácté jízdě. Po svém úvodním zaváhání mířil nahoru rovněž Michal Škurla inkasující přesvědčivé triumfy v rozjížďkách s čísly šest a devět.

Pavel Kuchař vysvětluje svůj pád v rozjížďce s číslem sedm:

„Je tam obrovská díra.“

Daniel Schroder zaskakoval pravidelně za Daniela Šilhána, ale do akce se brzy dostal i Jakub Exler. Pavel Kuchař totiž suverénně vedl sedmou jízdu před Václavem Kvěchem, Františkem Klierem a Michalem Bašteckým, když ve třetím okruhu upadl ve výjezdu z první zatáčky.

Po zdravotní stránce byl v pořádku, nicméně jeho motocykl měl ohnutou spojkovou páčku a jeho přední kolo připomínalo osmičku. Protože na přívěsný vozík rodinného mercedesu se druhý stroj nevešel, musel se Pavel Kuchař s mítinkem rozloučit.

Pavel Kuchař ještě vede před Václavem Kvěchem

Závod nedokončili ani zkušenější závodníci. Zatímco Michal Škurla v šestnácté jízdě vedl, Martin Gavenda v nájezdu do druhé zatáčky spodem udeřil na druhého Jaroslava Petráka. Výsledkem se bohužel stala kolize, z níž vyvázl lépe březolupský závodník. Odešel do depa po svých a stěžoval si na bolest kolen. Jaroslav Petrák skončil v nemocnici, nicméně hospitalizován nebyl.

Michal Škurla posléze neměl žádný problém s výhrou repete, kde mu společnost dělal nejen František Klier, ale i oba náhradníci, z nichž každý stál dohromady na startovním roštu šestkrát. V té chvíli měl Michal Škurla na své kontě deset bodů a mířil na pódium.

Jan Kvěch totiž předtím v rozjížďce s číslem čtrnáct odvedl Zdeňka Simotu, jenž stejně jako Michal Škurla ztratil druhý bod. Poté v patnácté jízdě Petr Chlupáč předjel vedoucího Daniela Klímu vnějškem první zatáčky, jenže na konci druhého okruhu zůstal stát se zadřeným motorem.

Zdeněk Simota za sebou vodí Patrika Mikela

V sedmnácté jízdě nesebral vítězství Zdeňku Simotovi ani Patrik Mikel, ani vzduch unikající urvaným ventilkem. Třináct bodů mu mělo pohodlně stačit na druhý stupínek pódia. Michal Škurla sice v rozjížďce s číslem devatenáct po vylétnutí pásky trápil Jan Kvěch, nicméně pražský junior si našel rychle cestičku dopředu.

Pátý triumf v řadě jej neomylně postavil na nejvyšší piedestal. Přemožený Michal Škurla byl třetí, protože přesvědčivý závěrečný triumf už mezi top trojku nemohl dostat Petra Chlupáče. Stejný osud sdílel i Daniel Klíma. Vyhrál dvě poslední jízdy, avšak dva body ztracené pádem ve druhé zatáčce rozjížďky s číslem devět přece jen chyběly.

 

Hlasy z depa

„Pěkný závody,“ vysekl Jan Kvěch pořadatelům poklonu. „Docela se dařilo, všechno fungovalo. Dráha pěkná, jsem tu podruhý, ale jel jsem úplně jiný nastavením. Jak jsem loni začínal, měl jsem úplně jiný převody. A dneska se to povedlo. Akorát ta poslední jízda. Neodjel jsem, ale podařilo se mi ho předjet.“

Jan Kvěch porážkou Michala Škurly v devatenácté jízdě celý závod rozhodl

„Trénink to byl pěknej‘, zkoušel jsem motor, co jsem měl udělanej‘,“ svěřoval se Zdeněk Simota. „Ale bylo to moc. V poslední jízdě jsem píchnul, motor je tak brutálně silnej‘, že to urvalo všechno i s ventilkem. Čtrnáct dnů jsem na tom neseděl, počasí bylo na prd. Je to znát, když na motorce nejsi. Teď mi volali z Birminghamu. Chtěli mě, vyhodili Ostegaarda, ale ještě tady budu jezdit tady.“

„Dneska pěkný závody, akorát dráha byla rozbitější, jinak super závody,“ říkal Michal Škurla. „S napomenutím za jízdu po zadním kole, co jsme s Honzou dostali, nesouhlasím. Přijde mi to jako blbost. Lidí chodí málo, mělo by se to dělat pro ně a nebrat, co je hezký. Ale to je každýho názor.“

„Pěkný závody,“ začínal superlativy také Petr Chlupáč. „Škoda, že jsme zadřeli, naštěstí je to jen přebor, kdyby se to stalo při důležitějších závodech, bylo by to horší. Dráha pěkná, ale pár lidí se s tím nepopasovalo, ale mně se to líbilo.“

Daniel Klíma vede osmou jízdu před Zdeňkem Simotou a Martinem Gavendou

„Nedařilo se,“ odtušil Daniel Klíma. „Nesedla mi dráha, bylo to mokrý, vylítnul jsem a byl pád.“

„Samá dvojka, ve škole by to bylo dobrý,“ usmíval se Patrik Mikel. „Ale spíš to bylo takový všelijaký. Nikdy jsem tu nebyl, možná ve dvanácti na stopětadváce, byl to pro mě trošku nezvyk. Motokros jako kráva, trošku jsem to dolaďoval. Ale dobrý, dalo se to, ale není to, co bych chtěl.“

„Dobrý to bylo,“ byl Filip Hájek konečně spokojený. „Po dlouhý době těžší dráha. Bral jsem to na pohodu, abych se vrátil zase do normálu. Body jsem dělal, žádnej‘ pád jsem neměl. Celkem to šlo na to, že byla dráha takováhle.“

Šampaňská bitva třech nejlepších

Kvalifikace:

1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 6
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 3 2 5
3. Sindy Weber, D – Kopřivnice (ACCR) 1 3 4
4. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) 2 2 4
5. Václav Kvěch, Plzeň 2 1 3
6. František Klier, Divišov 1 0 1
7. Daniel Schroder, D (250 ccm) 0 1 1
8. Jakub Exler, Praha 0 0 0

Poznámka: po odstoupení Daniela Šilhána z hlavního závodu se o poslední šesté postupové místo nekonal rozjezd, ale pořadí bylo stanoveno dle lepšího výsledku ve vzájemné jízdě

Jakub Exler si povídá se svým bývalým soupeřem ze stopětadvacítek Lubošem Krejčou a jeho otcem Ladislavem

Hlavní závod:

28. Memoriál Jiřího Hurycha:  
1. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Zdeněk Simota, Plzeň 2 3 3 2 3 13
3. Michal Škurla, Praha 1 3 3 3 2 12
4. Petr Chlupáč, Praha 3 2 3 E 3 11
5. Daniel Klíma, Praha 2 2 F 3 3 10
6. Patrik Mikel, Pardubice 2 2 2 2 2 10
7. Filip Hájek, Praha 1 1 1 3 2 8
8. Václav Kvěch, Plzeň 1 3 2 0 1 7
9. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 1 2 F/R – 6
10. Milan Dobiáš, Chabařovice 1 F 2 1 2 6
11. Martin Gavenda, Březolupy 3 1 1 F/R – 5
12. František Klier, Divišov 0 2 1 2 0 5
13. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) E 1 0 2 1 4
14. Jakub Exler, Praha (res) 0 1 1 0 1 0 3
15. Sindy Weber, D – Kopřivnice (ACCR) 0 E 1 1 1 3
16. Pavel Kuchař, Praha 2 X – – – 2
17. Daniel Schroder, D (250 ccm) 0 0 0 0 0 ex 0
18. Daniel Šilhán, Pardubice – – – – – DNR

Poznámka: Daniel Šilhán nestartoval po pádu v tréninku; Daniel Schroder byl v devatenácté jízdě předjet o kolo

Startmaršál David Gacksch právě odstartoval symbolickou jízdu pro Jiřího Hurycha s Martinem Gavendou, Pavlem Kuchařem a Milanem Dobiášem

Průběžné pořadí seriálu:

SLA BŘE CHA TOT
20.4. 27.4. 8.6.
1. Zdeněk Simota, Plzeň 15 12 13 40
2. Jan Kvěch, Praha 13 9 15 37
3. Petr Chlupáč, Praha 12 13 11 36
4. Martin Gavenda, Březolupy 10 14 5 29
5. Michal Škurla, Praha 9 7 12 28
6. Daniel Klíma, Praha 9 5 10 24
7. Patrik Mikel, Pardubice o 10* 10 20
8. Jaroslav Petrák, Pardubice 9 5 6 20
9. Filip Hájek, Praha 4 4 8 16
10. Michal Dudek, Slaný 8 7 NS 15
11. Hynek Štichauer, Pardubice 13 NS NS 13
12. Václav Kvěch, Plzeň 3* 2* 7* 12
13. Martin Málek, Březolupy NS 12* NS 12
14. Ondřej Smetana, Praha NS 11* NS 11
15. Milan Dobiáš, Chabařovice 3* 0* 6* 9
16. Jan Macek, Kopřivnice 4* 5 NS 9
17. Daniel Šilhán, Pardubice 6 1 INJ 7
18. František Klier, Divišov DNR* o-Q 5* 5
19. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) 0* NQ 4* 4
20. Pavel Kuchař, Praha (250 ccm)+ 2 NS 2* 4
21. Jakub Exler, Praha NS NS 3* 3
22. Sindy Weber, D – Kopřivnice (ACCR) NS NS 3* 3
23. Michal Danko, SK – Žarnovica NS 3* NS 3
24. Daniel Schroder, D (250 ccm) NS NS 0* 0
25. Lukáš Hromádka, Kopřivnice NS 0* NS 0
26. Roman Marek, Kopřivnice INJ* NS NS 0
NC Pavel Čermák, Praha o-Q NS NS

Poznámka: prvních dvanáct má zajištěnou účast v dalším závodě přeboru; o = přihlášen k závodu, ale omluven, o-Q = dtto v kvalifikaci; NQ = nekvalifikoval se; * účastník kvalifikace; INJ = zraněn v tréninku; + Pavel Kuchař od třetího závodu v Chabařovicích startoval se strojem 500 ccm

V Chabařovicích dnes vyhrávali nejen závodníci – na snímku si šťastný divák užívá první cenu v loterii vstupenek

Foto: Antonín Škach