Jaroslav Vaníček si vydřel další maximální komplet

Chabařovice – 8. června
Kužely vyhaslých sopek cestou po dálnici z Prahy slibovaly báječný den. Chabařovice však byly pod vrstvou mraků jakoby se sluníčko stydělo shlížet se v zrcadlech kaluží, jež na zemi zanechal noční déšť. Zato pořadatelská parta se vůbec nemusela stydět, týden její práce dostal závodiště do ještě lepší formy. Dopolední šestý díl šampionátu kolibříků na malých oválech charakterizovala smůla favoritů. Z oválu nejprve vyjel Matěj Frýza, jenž tak přišel o triumf v rozjížďce s číslem tři. Ob jízdu později jej následoval i Vojtěch Šachl, jehož posléze trápila spojka. Divišovský závodník se tím pádem propadnul až do finále D, kde jej ke všemu udolal stále dravější Adam Nejezchleba. V áčku vyrazil do čela Jan Jeníček, jehož otec Jiří ještě nad ránem dával dohromady motor, jemuž se minulý týden v Divišově ulomilo vahadlo. Jenže zezadu se na něj rychtoval Jaroslav Vaníček, který musel nejprve zpacifikovat Bruna Belana. Na vedoucího Pardubičana udeřil ve třetím okruhu. V jeho druhé zatáčce se spodem dostal do čela a ve výjezdu vezl Jana Jeníčka až na trávník.

Bruno Belan, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček stojí na stupních vítězů

Nevídané se stalo smutnou realitou favoritů

Před závodem pořadatelé dopřáli dráze velkorysou úpravu

Mírný větřík foukal do mraků, z nich však už na rozdíl od noci nemělo ani kápnout. Pořadatelé své malé dráze dopřáli po tréninku ještě velkorysou úpravu. A pak již šestý podnik šampionátu stopětadvacítek na malé dráze mohl začít.

Na poslední chvíli se kvůli nemoci omluvil Bruno Thomas, ale startovní listina zůstala v původní podobně a nebyla přelosována. V rozjížďce s číslem jedna se z prvního triumfu v životě radoval Josef Černý, když odvedl ještě méně zkušeného Josefa Novotného.

Nicméně na konečné pořadí měly zásadnější dopad další rozjížďky úvodní série. Bruno Belan zažil poměrně divoký počátek června. Na soustředění SCM v Plzni před týdnem zvingloval motocykl, který hned na druhý den při mistrovském klání v Divišově se svým otcem Rudolfem srovnal pomocí dřevěné fošny.

Adam Nejezchleba (4) dnes zaskočil mnohé svou dravostí, Jaroslav Vaníček (5) nepoznal soupeře

Dnes se ve druhé jízdě musel vypořádat se stále dravějším Adamem Nejezchlebem, zatímco Jaroslav Vaníček mu mezitím poodjel. Hned vzápětí Matěj Frýza vystřihnul start jako z partesu, avšak ve druhé zatáčce vyjel oběma koly ven a mohl se loučit s vidinou finále A.

Třech bodů se ochotně zmocnil Jan Jeníček. Stejnou cifrou ve čtvrté jízdě dnešní podnik rozehrál také Adam Bednář, jenž odvedl Luboše Krejču s Matoušem Kameníkem. A pak přišel další šok! Vojtěch Šachl v rozjížďce s číslem pět snadno změřil Dominika Hrbka. Jenže ve druhém oblouku také on vyjel ven z trati a v depu si stěžoval na malou sílu svého motocyklu.

Aby dva favorité rozehrávali závod s nulou, se už na českých malých oválech dlouho nestalo! Nicméně bitva o nejdůležitější rozjížďku dopoledne nikterak neztratila na intenzitě. V šesté jízdě zvýšil své šance Bruno Belan, když odstartoval na Luboše Krejču a Josefa Novotného. Matěj Frýza v rozjížďce s číslem osm hravě předčil Vojtěcha Šachla.

Bruno Belan vede před Lubošem Krejčou a Josefem Černým

Ovšem na hrotu klasifikace se stále hřáli dva suveréni. Jan Jeníček odrazil smělý útok Adama Nejezchleby ve druhé zatáčce, aby si i v deváté jízdě připsal tři body. Vzápětí sice lépe odstartoval Adam Bednář, avšak Jaroslav Vaníček si ve druhém kole neomylně proklestil cestu před něho spodem úvodního výjezdu.

Adam Bednář na ztrátu svého prvního bodu reagoval triumfem ve stylu start – cíl v rozjížďce s číslem jedenáct. Jeho osmibodový krok vyrovnal Bruno Belan, který ve dvanácté jízdě odvedl Luboše Krejču. A pak explodovala další bomba! Rozjížďce s číslem čtrnáct kraloval Matěj Frýza. Vojtěch Šachl přitom celá čtyři kola marně dotíral na druhého Adama Nejezchleba a v depu svému otci Petrovi vyčetl, že motorka vůbec nestartuje!

Mezitím se na ovále rozhodlo, kdo zůstane před poslední sérií základní části jediným poraženým. V rozjížďce s číslem patnáct Jaroslav Vaníček po skvělém startu vyvezl v první zatáčce Jana Jeníčka a s devíti body osaměl na čele aktuální klasifikace.

 

Druhé housle nejsou pro Jaroslava Vaníčka

Zasvěcené publikum: zleva Petr Bednář, Jiří Jeníček, Jan Jeníček a Adam Bednář

Třetí triumf Jaroslava Vaníčka byl pochopitelně ten nejpádnější argument v boji o finále A. Jeden bod doposud neztratil pouze Jan Jeníček, nýbrž také Adam Bednář, Bruno Belan a dokonce Štěpán Ševčík. Obrýlený Plzeňan těžil z výhodné losu. Z vyjetí Matěje Frýzy i z poruchy Matouše Kameníka. Josefa Černého ale ve třinácté jízdě s přehledem porazil. A osm bodů je holt osm bodů!

Nic nebylo jasné ani v otázce béčka. Matěj Frýza měl šest bodů stejně jako Luboš Krejča, jemuž však zatím vítězství unikalo. Již dlouho nám kolibří scéna nenabídla takový vyrovnaný mítink jako dnes v Chabařovicích.

V šestnácté jízdě si Jaroslav Vaníček otevřel bránu finále A, když po skvělém startu vyrazil do čela před Matěje Frýzu a Dominika Hrbka. Čtvrtým triumfem v řadě se mu nemohl rovnat vůbec nikdo. Další vodítko obsazení stupňů vítězů nabídla rozjížďka s číslem sedmnáct. Jan Jeníček v ní odstartoval nejlépe.

Adam Benář má za sebou Jaroslava Vaníčka

V prvním oblouku odrazil nájezd Adama Nejezchleby, který však neměl slitování se svým jmenovcem Bednářem. Nepustil jej před sebe, navíc pražský Jihočech v úvodním oblouku třetího okruhu upadl. Dokázal se posbírat nazpět do sedla a zachránit svůj bod, nicméně ve správné předtuše, že na finále A tohle bude málo.

V osmnácté jízdě si postup do finále B pojistil Luboš Krejča, když porazil Josefa Černého. A pak Bruno Belan nemohl roztrhat pozvánku na startovní rošt áčka, v čemž mu Štěpán Ševčík nikterak nebránil. Závěrečný triumf Vojtěcha Šachla byl z nouze ctnost, avšak závodníkův otec Petr již věděl, kde leží zakopaný pes.

Petr Šachl přišel na příčinu patálií svého syna:

„Spojka. Pošteloval jsem to, ale lamely jsou stejně v prdeli. Proto ta motorka neměla v první jízdě sílu!“

Dvojice dnešních smolařů Matěj Frýza (8) a Vojtěch Šachl (13)

Osamělý triumf Matouše Kameníka ve finále E byl snad určitou náplastí na jeho závodnickou dušičku nakřáplou technickými patáliemi. Zato Vojtěchu Šachlovi nebylo dopřáno vyhrát finále D navzdory nejlepšímu startu. Adam Nejezchleba se nenechal zlomit neúspěchem z první zatáčky, kde si divišovský borec uhlídal vnitřek a zmařil jeho pokus o objetí zvenčí.

Domácí borec si to před Vojtěcha Šachla namířil ve druhém kole spodní stranou druhé zatáčky. Matěj Frýza opanoval céčko před zraky Dominika Hrbka a Josefa Černého. Finále B se stalo kořistí Adama Bednáře, který rovnou po startu vypálil před Luboše Krejču a Štěpána Ševčíka.

Finále A vede Jan Jeníček (modrá) před Jaroslavem Vaníčkem (červená) a Brunem Belanem (bílá)

Áčko přineslo to správné drama na závěr. Vedení se ujal Jan Jeníček, jenže Jaroslav Vaníček se dnes nechtěl smířit s úlohou hráče druhých houslí. Útočil na vedoucího Pardubičana ze všech sil. Ve třetím kole udeřil spodní stranou druhé zatáčky. Dostal dopředu, ale Jan Janíček se nechal vyhnat až na zelený trávník mezi malou a velkou dráhou. Místo oslavy vítězství spadl na nejnižší stupínek pódia, když se po druhé pozici natáhnul Bruno Belan.

Drama finále A graduje: Jaroslav Vaníček (červená) se dostává pod Jana Jeníčka (modrá)
E D C B A TOT
1. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Bruno Belan, Slaný 2 3 3 3 4 15
3. Jan Jeníček, Pardubice 3 3 2 3 L 11
4. Adam Bednář, Praha 3 2 3 1 3 12
5. Luboš Krejča, Praha 2 2 2 3 2 11
6. Štěpán Ševčík, Plzeň 2 3 3 2 1 11
7. Matěj Frýza, Plzeň L 3 3 2 3 11
8. Dominik Hrbek, Pardubice 3 1 2 1 2 9
9. Josef Černý, Plzeň 3 1 2 2 1 9
10. Adam Nejezchleba, Ch. 1 2 2 2 3 10
11. Vojtěch Šachl, Plzeň L 2 1 3 2 8
12. Josef Novotný, Pardubice 2 1 1 1 1 6
13. Matouš Kameník, Divišov 1 E 1 2 3 7

Poznámka: Bruno Thomas se omluvil kvůli nemoci

Adam Bednář vede finále B před Lubošem Krejčou a Josefem Černým

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA SLA PHA SLA DIV CHA TOT
6.4. 20.4. 14.5. 18.5. 2.6. 8.6.
1. Jaroslav Vaníček, Praha 17 16 17 18 18 18 104
2. Vojtěch Šachl, Divišov 15 18 13 13 12 8 79
3. Bruno Belan, Slaný 11 13 15 13 11 15 78
4. Jan Jeníček, Pardubice 9 13 12 15 13 11 73
5. Adam Bednář, Praha 13 6 11 12 15 12 69
6. Matěj Frýza, Plzeň 9 11 10 11 11 11 63
7. Matouš Kameník, Divišov 13 9 11 11 10 7 61
8. Dominik Hrbek, Pardubice 6 10 7 9 10 9 51
9. Adam Nejezchleba, Ch. NS 10 9 11 9 10 49
10. Štěpán Ševčík, Plzeň 4 6 6 7 8 11 42
11. Josef Černý, Plzeň 8 8 NS 8 8 9 41
12. Luboš Krejča, Praha 6 NS 8 9 0 11 34
13. Mateusz Lopuski, PL NS 13 NS 12 NS NS 25
14.Josef Novotný, Pardubice NS NS 3 6 5 6 20
15. Eric Puffer, D 10 NS NS 5 NS NS 15
16. Antoni Kawczynski, PL NS 4 NS 9 NS NS 13
Všichni účastníci všichni pohromadě

Foto: Antonín Škach

Adam Nejezchleba (čerená) v souboji s Bruem Belanem (bílá)