Jaroslav Vaníček dolétl k osmnácti bodům

Slaný – 18. května
Klasickým předkrmem slánského Memoriálu Antonína Vildeho se staly stopětadvacítky, jichž se ke čtvrtému dílu jejich šampionátu republiky na malých tratích sešlo rovnou šestnáct. Rozhodující moment přinesla rozjížďka s číslem sedmnáct, kde se utkala doposud neporažená trojice. Jaroslav Vaníček inkasoval další zářez před Vojtěchem Šachlem a Brunem Belanem, jenž právě tady přišel o postup do finále A. V něm Jaroslav Vaníček dnes triumfoval již popáté, zatímco na druhé místo před Vojtěcha Šachla pronikl Jan Jeníček.

Jan Jeníček, Jaroslav Vaníček a Vojtěch Šachl na stupních vítězů

Ani jeden bod nesmí přijít vniveč

Jan Jeníček se stal prvním dnešním vítězem před zraky Matouše Kameníka

Sejde-li se při závodech stopětadvacítek na krátké dráze více závodníků, je jasné, že ztráta jediného bodu v základní části může přinést probuzení ze snu o stupních vítězů. Navíc za současných poměrů, kdy by účast šesti či sedmi borců ve finále A rozhodně nebyla žádným nečekaným překvapením. Los dnešního čtvrtého podniku šampionátu republiky v úvodních ze čtyřiadvaceti rozjížděk nepřinesl žádné brutální konfrontace. Pochopitelně až na jisté výjimky, jak už to chodívá.

Všechno začalo jako na drátku a vítězství stylem start – cíl byla běžným obrázkem. První vystřihnul Jan Jeníček před zraky Matouše Kameníka a Josefa Černého. Poté Jaroslav Vaníček odvedl Matěje Frýzu a Adama Nejezchlebu. Rozjížďka s číslem tři viděla vítězství Luboše Krejču. Pražan v milíkovských barvách zděděných po Michalu Bašteckém roste možná sice nenápadně, zato ovšem vytrvale.

Nyní změřil Antoni Kawczynskeho a Erica Puffera, jenž se k závodění vrátil po jisté pauze zaviněné zraněním z lesních prací. Bruno Belan zamířil v rozjížďce s číslem čtyři před Mateusze Lopuskeho a Dominika Hrbka. Prvním kaličem vody se stal Adama Bednář, nicméně Vojtěch Šachl jej v páté jízdě objel již v první zatáčce.

Adam Bednář (červená) vs. Vojtěch Šachl (modrá)

Úvodní sérii uzavřel nováčkovský duel rozjížďky s číslem šest, v němž Štěpán Ševčík rychle nabyl vrchu nad Josefem Novotným. A pak se šla hájit dobytá teritoria! Raketový start v sedmé jízdě vynesl Jaroslava Vaníčka před Luboše Krejču, jenž však nepustil ke slovu Josefa Černého. V osmé jízdě Jan Jeníček úřadoval naplno před Matějem Frýzou a Antoni Kawczynskim, aby se hned vzápětí Adam Bednář nenechal po celá čtyři kola zaskočit od Matouše Kameníka.

Vojtěch Šachl si připsal svůj druhý primát v rozjížďce s číslem deset, v níž rychle vyrazil před Mateusze Lopuskeho. A že by Josef Novotný v rámci svého učení se plochodrážnímu řemeslu dokázal ve dvanácté jízdě porazit Bruna Belana, by byl vskutku naivní předpoklad.

A tak jsme v půli základní části měli hned celou čtveřici neporažených závodníků, a sice Jana Jeníčka, Jaroslava Vaníčka, Bruna Belana a Vojtěcha Šachla. A za nimi pětibodové Adama Bednáře a Luboše Krejču. Jeho nemalé ambice však vzaly za své již v patnácté jízdě.

Štěpán Ševčík vyhrál svou první rozjížďku v životě před Josefem Novotným

V ní se ujal vedení Matouš Kameník, ale Luboš Krejča ztratil druhou příčku, když se v první zatáčce druhého okruhu roztočil jako splašené rafičky analogových hodinek. Nebyl však sám, kdo mohl litovat záporných položek na svém kontě. Jiní však získávali.

Matěj Frýza se na úkor svého kolegy Josefa Černého dočkal ve třinácté jízdě svého prvního dnešního primátu. V rozjížďce s číslem čtrnáct Jan Jeníček jako první prodloužil sérii své neporazitelnosti. Neměl však jednoduchý život s Adamem Bednářem, jenž jej honil až na cílovou metu. Jenže trio zbývajících leaderů stanulo u pásky rozjížďky s číslem sedmnáct.

 

Maximální Jaroslav Vaníček

Evidentní jarní vzestup Luboše Krejči dnes zabrdzil pád

A děly se věci!  Pakliže závěr loňské a začátek letošní sezóny nezastihly Jaroslava Vaníčka v optimální fazóně, květen v tomto ohledu přináší návrat starých časů. Obhájce všech loňských osminkových titulů v klíčové sedmnácté jízdě nezaváhal. Hned po startu se ujal vedení, přičemž nebylo síly, která by jej z něj vystrnadila.

Vojtěch Šachl tlačil spodem na Bruna Belana, aby domácího borce ve druhé zatáčce podjel. Nebylo příliš složité vytušit, že jsme se právě stali svědky klíčového momentu v boji o finále A. Vojtěch Šachl rozrazil jeho brány jako první. V rozjížďce s číslem dvacet držel lajnu stejně jako cikán složenku ze sociálky.

Jan Jeníček se ale nemusel hnát zbrkle dopředu. I druhé místo mu v součtu základní části garantovalo stejný bodový zisk jako jeho prvnímu dnešnímu přemožiteli.  Bruno Belan sice řádil jako černá ruka ve dvaadvacáté jízdě, avšak i s třetí trojkou na kontě byl o bod pozadu. Poslední slovo před finálovým programem pronesl Jaroslav Vaníček, který v rozjížďce s číslem třiadvacet poměrně hravě zkompletoval své dvanáctibodové maximum.

Josef Novotný vyjel kvůli pádu Erica Puffera na trávník, ale finále E pokračovalo dál

Černý Petr stát se jediný borcem ve finále F zůstal v rukou Josefa Černého. Plzeňský nováček sice ve druhém okruhu upadl ve druhé zatáčce. Stačil se ovšem posbírat a dojet do cíle. Svými osmi body přitom předčil kupříkladu svého souputníka Štěpána Ševčíka. A přitom ten jel finále D!

Přestože Luboš Krejča mířil nepochybně výš, musel vzít zavděk finále E, které však suverénně vyhrál.Slabší moment přišel již v první zatáčce. Erik Puffer upadl, Josef Novotný se mu vyhýbal a vyjel na trávu. Rozhodčí Adam Jaksch však pro červený praporek nesáhnul. Zato Adam Nejezchleba musel v déčku připravit o vedení Štěpána Ševčíka, jehož objel v první zatáčce. Plzeňan však naneštěstí přišel i o dva body, protože zkraje třetího okruhu upadl.

Finále C se muselo opakovat. Antoni Kawczynski totiž spadnul ve druhém oblouku a vytvořil nepřekonatelnou překážku Matouši Kameníkovi. I když se objevila sanitka, oba borci nedoznali vážnější újmy. A divišovský blonďák posléze v repete inkasoval dva body za zády Mateusze Lopuskeho.

Jaroslav Vaníček jde do čela finále A před Jana Jeníčka a Vojtěcha Šachla

Bruno Belan hodně smutnil, že se na domácím stadiónu nedostal mezi nejlepší trio. Svou náladu si částečně vylepšil hladkým prvenstvím ve finále B. Adam Bednář musel celá čtyři kola odrážet Matěje Frýzu, který navzdory své snaze nenašel cestu dopředu. A pak nás před odpoledním Memoriálem Antonína Vildeho čekalo již jen áčko. Až příliš jednoznačné áčko, v němž Jaroslav Vaníček záhy změřil Jana Jeníčka a Vojtěcha Šachla.

Jaroslav Vaníček nepoznal hořkost porážky
 Cena www.OMA.cz: F E D C B A TOT
1. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Jan Jeníček, Pardubice 3 3 3 2 4 15
3. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 2 3 2 13
4. Bruno Belan, Slaný 3 3 1 3 3 13
5. Adam Bednář, Praha 2 3 2 3 2 12
6. Matěj Frýza, Plzeň 2 2 3 3 1 11
7. Mateusz Lopuski, PL 2 2 3 2 3 12
8. Matouš Kameník, Divišov 2 2 3 2 2 11
9. Antoni Kawczynski, PL 2 1 3 3 X 9
10. Adam Nejezchleba, Ch. 1 3 2 2 3 11
11. Dominik Hrbek, Pardubice 1 2 2 2 2 9
12. Štěpán Ševčík, Plzeň 3 1 2 1 F 7
13. Luboš Krejča, Praha 3 2 F 1 3 9
14. Josef Novotný, Pardubice 2 2 1 1 L 6
15. Eric Puffer, D 1 1 1 2 F 5
16. Josef Černý, Plzeň 1 1 2 1 3 8
Jan Jeníček vede před Matějem Frýzou

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA SLA PHA SLA TOT
6.4. 20.4. 14.5. 18.5.
1. Jaroslav Vaníček, Praha 17 16 17 18 68
2. Vojtěch Šachl, Divišov 15 18 13 13 59
3. Bruno Belan, Slaný 11 13 15 13 52
4. Jan Jeníček, Pardubice 9 13 12 15 49
5. Matouš Kameník, DIvišov 13 9 11 11 44
6. Adam Bednář, Praha 13 6 11 12 42
7. Matěj Frýza, Plzeň 9 11 10 11 41
8. Dominik Hrbek, Pardubice 6 10 7 9 32
9. Adam Nejezchleba, Ch. NS 10 9 11 30
10. Mateusz Lopuski, PL NS 13 NS 12 25
11. Josef Černý, Plzeň 8 8 NS 8 24
12. Luboš Krejča, Praha 6 NS 8 9 23
13. Štěpán Ševčík, Plzeň 4 6 6 7 23
14. Eric Puffer, D 10 NS NS 5 15
15. Antoni Kawczynski, PL NS 4 NS 9 13
16.Josef Novotný, Pardubice NS NS 3 6 9
Adam Bednář odráží Matouše Kameníka

Foto: Mirek Horáček