Jan Kvěch se ujal vedení v české juniorce

Praha – 14. května
Bonifác se dnes při oslavách svých jmenin ukázal jako pořádný škrt, jelikož se věrný své reputaci s topením příliš neobtěžoval. Druhý mítink letošní české juniorky v zásadě rozhodla již rozjížďka s číslem jedna. Petr Chlupáč vedl skoro celá tři kola, když po útoku Jana Kvěcha upadl ve druhé zatáčky. Oba pražští teenageři měli na incident pochopitelně diametrálně odlišný názor, nicméně konečné slovo pronesl pochopitelně Pavel Kubeš, jenž diskvalifikoval Petra Chlupáče. Při repete vletěl Jakub Valkovič do pásky a poté Jan Kvěch odvedl Davida Pacalaje. A jelikož od té doby ani jeden z nich neztratil ani bod, sešli se na dvou prvních místech závěrečné klasifikace. V sedmnácté jízdě si Patrik Mikel vítězstvím nad Petrem Chlupáčem řekl o rozjezd o třetí místo, avšak v něm podlehl Danielu Klímovi, jehož čekala první cesta na pódium v individuálním závodě klasické plochodrážní kubatury.

David Pacalaj, Jan Kvěch a Daniel Klíma na stupních vítězů

Verdikt první jízdy

František Klier (bílá) v kvalifikačním duelu s Michalem Bašteckým (modrá)

Stejně jako před třemi týdny při extralize, i dnešní závod na pražské Markétě doprovázela zima jako v psírně. Hrstka diváků využívala každé přestávky, aby si u bufetu dopřála něco teplého do svých útrob. Nicméně celý program měl slušný spád, ačkoliv do tréninku byla vložena kvalifikace.

V její první jízdě se setkala trojice cizinců, která by sem dle svých kvalit rozhodně nepatřila. Jenže David Pacalaj musel kvůli zápalu plic vynechat úvodní kolo šampionátu na Borech. Ani dnes by neměl startovat, kdyby nepřemluvil svou lékařku, aby jej pustila do čela. Romano Hummel se v naší juniorce objevil poprvé na rozdíl od svého krajana Jarno de Vriese. Ovšem automatický start v dalším kole má zajištěný jen nejlepší dvanáctka držitelů licencí AČR a SMF.

Jarno de Vries se ocitnul polapený v pásce a po restartu se rychle ujal vedení David Pacalaj. Romano Hummel jej nedokázal objet v první zatáčce. A ostatně ani v dalším průběhu první kvalifikační jízdy, byť se ze všech sil snažil o opak. Davida Pacalaje hned vzápětí do hlavního závodu doprovodil Pavel Kuchař.

První jízda měla dnes dost zásadní vliv na výsledek: Petr Chlupáč (červená) ještě jede před Janem Kvěchem (bílá), Davidem Pacalajem (žlutá) a Jakubem Valkovičem (modrá)

A tím vlastně dospěla kvalifikace ke svému konci. V její rozjížďce s číslem tři nestačil Jarno de Vries vyměnit porouchaný motocykl během dvouminutového limitu. Potom Michal Baštecký najel do pásky. Romano Hummel a František Klier už ani nemuseli startovat, aby se dostali do hlavního závodu.

Nestává se příliš často, že by celkové pořadí závodu významně ovlivnila již rozjížďka s číslem jedna, jak se tomu stalo dnes. Jan Kvěch se nechtěl smířit s vedoucím postavením, které Petr Chlupáč získal svým skvělým startem. Stupňoval svůj tlak a v úvodní zatáčce třetího kola udeřil spodem. Na protilehlé rovince jejich duel pokračoval lehkým ťukancem.

V nájezdu vedl Jan Kvěch svůj motocykl opět pod vedoucího Petra Chlupáče, který se však ocitnul na zemi. „Kontakt tam byl, ale už jsem byl před Petrem,“ líčil Jan Kvěch. Petr Chlupáč nebyl o své vině přesvědčený. „Kontakt od Honzy tam byl, ale s rozhodčím se hádat nebudu,“ svěřoval se.

Špatní konec závodu pro Romano Hummela

Ať tak či onak, pro dnešní závod i celý šampionát měl největší váhu názor Pavla Kubeše. A ten rozsvítil červené vylučovací světlo, jež svou barvou odpovídalo povlaku Petra Chlupáče. Diskvalifikací domácího závodníka, který na Markétu přijel v roli leadera, však výřad favoritů v rozjížďce s číslem jedna ještě nekončil.

Jakub Valkovič prve jezdil poslední a při restartu místo zlepšení skončil polapený v pásce. „Tentokrát to byla moje chyba,“ odmítal slovenský závodník paralely s obdobným incidentem předminulý víkend v Plzni. „Neudržel jsem to a pustil to, než šla páska nahoru.“

Zatímco Petr Chlupáč a Jakub Valkovič stáli na prahu hlavního závodu s prázdnýma rukama Jan Kvěch odvedl Davida Pacalaje, který se dle svých slov po nemoci na pražském ovále teprve ještě hledal. Výpadku favoritů však neváhali využít další plochodrážníci. Jako první Patrik Mikel, který do cíle druhé jízdy dorazil před zraky svého klubového kolegy Daniela Šilhána, jenž se vůbec ve druhém oblouku nepáral s Michalem Dankem.

David Pacalaj (červená) na cestě ke stěžejnímu vítězství před Danielem Klímou (žlutá) a Patrikem Mikelem (modrá) v osmé jízdě

Ke třem bodům mířil i Romano Hummel. Jenže v úvodním výjezdu rozjížďky s číslem tři šel rovnou do nafukovacích vaků. Skončil nezraněn, ale ze závodu odstoupil, což Sjoerd Rozenberg, který svého krajana doprovázel, komentoval lehkým pokrčením ramen. Při repete triumfoval Ján Mihálik stylem start – cíl, když mařil jeden útok Jana Macka za druhým. Seznam úvodních vítězů se vzápětí rozšířil o Daniela Klímu.

Ján Mihálik vysvětluje příčiny svého zastavení v rozjížďce s číslem pět:

„Urval se jazýček u sedla.“

Patrik Mikel (bílá) jde spodní stranou před Jakuba Valkoviče (červená)

První vyhrání však mnohdy z kapsy vyhání. Své o tom mohl vyprávět právě Ján Mihálik. V rozjížďce s číslem pět jezdil druhý za Petrem Chlupáčem, když ve druhém kole zůstal stát s utrženým sedlem. V cíli však měli oba stejně. Na pouhé tři body se posléze dostal také Jakub Valkovič triumfující stylem start – cíl v rozjížďce s číslem šest.

Sedmou jízdu vyhrál Jan Kvěch o půl roviny před Jarno de Vriesem a upevnil si své vedoucí postavení. O pořadí jeho pronásledovatelů hodně rozhodla rozjížďka s číslem osm. Patrik Mikel si díky svému letmému startu vykoledoval žlutou kartu. Repete vyneslo do vedení Davida Pacalaje, zatímco před Moravana se vnějškem úvodního oblouku přenesl Daniel Klíma.

 

Patrik Mikel zamotaný mezi neustále vítězící čtyřku

Daniel Šilhán (modrá) v souboji s Václavem Kvěchem

Zatímco první jízda naznačila dnešní osud favoritů, druhá série s aktuální klasifikací pořádně zamíchala. Za neporaženým Janem Kvěchem stáli pětibodoví David Pacalaj a Daniel Klíma. Čtyřmi body disponovali Daniel Šilhán, Patrik Mikel a Jan Macek. Petr Chlupáč s Jakubem Valkovičem mítink teprve nyní rozjížděli trojkami a na stejné hodnotě zamrzlo rovněž skóre Jána Mihálika.

Petr Chlupáč udeřil naplno skvělým sólem v rozjížďce s číslem devět před zraky Daniela Klímy. V tomto směru se Jakub Valkovič nenechal hned v další jízdě zahanbit. Diváky však rozehřál spíše duel o druhé místo, v němž Václav Kvěch na metě jen velice těsně zaostal za Danielem Šilhánem.

Šance obou nešťastných osobností rozjížďky s číslem jedna paradoxně navýšila jedenáctá jízda. Pravda, Jan Kvěch dal najevo, že dnes jej budou soupeři lovit marně a na pažbu své pomyslné pušky udělal třetí zářez. Porazil ovšem Patrika Mikela, zatímco Ján Mihálik ve třetím okruhu spadl. „Myslel jsem si, že to vyberu, ale jel jsem moc rychle,“ vysvětloval slovenský junior svou druhou bodovou absenci dnešního večera.

Prasklý řetěz Michala Danka

Z vítězné cesty neslevil ani David Pacalaj v rozjížďce s číslem dvanáct. Když jej Stanislav Klenovec jako prvního pozdravil šachovnicovou vlajkou, nabídl se jasný důkaz, jak natřískaná tolik omílaná rozjížďka s číslem jedna vlastně byla. Ve druhé a třetí sérii totiž nevyhrál nikdo jiný než Petr Chlupáč, Jakub Valkovič, Jan Kvěch a David Pacalaj, kteří se na jejím roštu sešli.

Zajímavý úkaz však dostal trhlinu ve čtvrté pětině. Petr Chlupáč sice neměl sobě rovného během rozjížďky s číslem třináct. A Jan Kvěch porazil oba Daniely ve startovním poli, Klímu i Šilhána, v patnácté jízdě, v níž Jan Macek prošvihnul na startovní pásce dvouminutový limit o jedinou sekundu. A konečně David Pacalaj odrazil nápor svého krajana Jána Mihálika v rozjížďce s číslem šestnáct, v níž se opět blýsknul Václav Kvěch, když se ve druhé zatáčce nikterak nemazlil s Jarno de Vriesem.

Jenže ve čtrnácté jízdě monopol stále triumfující čtyřky narušil Patrik Mikel. Start sice vyšel lépe Jakubovi Valkovičovi, jenže březolupský odchovanec ve vestě s bílým koníkem si už ujasnil správné nastavení. Jeho nájezd po spodní straně úvodního výjezdu byl úspěšný. Přinesl mu správný proud vody na pódiový mlýn, zatímco Slovákovo postavení se zkomplikovalo.

Jan Kvěch (modrá) vede před Danielem Klímou (červená) a Danielem Šilhánem (žlutá)

Na prahu poslední série byla aktuální klasifikace zamotaná jako uzel, jímž bájný Gordius přivázal v Diově chrámu svůj vůz. Vedl neporažený Jan Kvěch, který jako jediný porazil Davida Pacalaje. Až dva body za nimi byla trojice Petr Chlupáč, Patrik Mikel a Daniel Klíma, na něž další bod ztrácel Jakub Valkovič.

Patrik Mikel byl za hrdinu rovněž v sedmnácté jízdě. Odvedl jej Petr Chlupáč. Jenže Pražan vyjel ve druhé zatáčce moc daleko na venek a on jej ve výjezdu podjel. Dvanáct bodů mu dávalo slušnou naději vyrazit na pódium. Jenže naprosto stejná vidina vynesla Daniela Klímu do čela rozjížďky s číslem osmnáct. V ní se pohár hořkosti Jakuba Valkoviče naplnil až po okraj.

Jakub Valkovič popisuje svůj pád v osmnácté jízdě:

„Jelo to po zadním a najednou mantinel! Mišo povídal, že mi bouchnul do zadního kola. A byl jsem vyloučený já, škoda těch bodů.“

Patrik Mikel (modrá) jde přes Petra Chlupáče (červená)

Žarnovický závodník prošel v prvním oblouku kolizí s Michalem Dankem, za níž pykal diskvalifikací. Pořadatelé museli nastoupit k výměně poškozené vzduchové bariéry. Při repete byl Daniel Klíma opět stejně rychlý jako blesk. Současně s letem pásky odvedl Jána Mihálika a po čtyřech kolech srovnal krok s Patrikem Mikelem.

Jan Kvěch v devatenácté jízdě upaloval tak, že už před druhým nájezdem vedlo skoro o půl roviny. Dal dohromady patnáct bodů, jež jej poslaly nejen na nejvyšší stupínek vítězů, ale i do čela šampionátu, jenž vyvrcholí na svátek všech Václavů v Divišově.  David Pacalaj si na potvrzení druhé příčky musel chvilku počkat, když se rozjížďka s číslem dvacet opakovala vinou pádu Františka Kliera. Stejně jako prve se i v opakovačce rychle ujal vedení.

Poté nezbývalo již nic jiného, než vyřešit otázku třetího místa. Své první pódium v juniorce si už nenechal vzít Daniel Klíma. Vystřihnul start jako z děla, v prvním nájezdu zavřel Patrika Mikela na vnitřní čáru. V ten moment bylo vymalováno.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch se uajl vedení v šampionátu

„Pěkný závody,“ svěřoval se Jan Kvěch. „První jízdu jsem se zahrabal na startu, nevyšel mi start. Když jsem ho předjížděl na protilehlý rovince, zkoušel tam dát lokty. Ve druhý zatáčce kontakt byl, ale už jsem jel před ním, tak vyloučili Petra. Z mý strany to bylo čistý, byl jsem před ním, pak jsem i startoval a nebyl tam nikdo těžkej‘.  Ještě se jeden juniorák jede, tak se to může změnit, ještě to nemám úplně vyhraný.“

„Ještě až do středy jsem měl brát antibiotika,“ vyprávěl David Pacalaj. „Měl jsem zápal průdušek, ale přemluvil jsem doktorku. První jízdy to bylo takové, že jsem moc nejel a nebojoval, ale teď už to bylo lepší. Potřeboval jsem se rozjezdit a jsme rád, že se to povedlo.“

Daniel Klíma prvně zamířil na pódium české juniorky

„Super,“ komentoval Daniel Klíma své první pódium v české juniorce. „Jsem spokojenej‘, ale nějaký body se ztratily. Měl jsem blbej‘ převod, těžší jsem tam dal pozdě. V rozjezdu jsem tam šel od startu, zavřel jsem ho a dobrý.“

„Horská dráha,“ přirovnal Patrik Mikel svůj dnešní výkon k oblíbené pouťové atrakci. „Jedna jízda super, dvě na hovno a zase dvě super. Jako na horské dráze. Nevím, co jsem dělal, první tři jízdy rozčarování, poslední dvě jsem bojoval. Úplně bomba, akorát starty byly horší.  V rozjezdu Dan odpálil, já měl dát o zub dolů. Ale jemu bedna pomůže, mně je to jedno, bodově jsme na tom stejně.“

Trojice slovenských smolařů, aneb kolize Jakuba Valkoviče (modrá) s Michalem Dankem (bílá) za zády Jána Mihálika (červená)

„Jsou to závody,“ posteskl si Petr Chlupáč nad ztrátou bodů v rozjížďce s číslem jedna. „Byl tam kontakt, ale s rozhodčím se hádat nebudu. Je to zbytečný, on to viděl jinak. Patrik byl potom lepší. Já jsem se snažil, ale pak mi Patrik ujel, nestíhal jsem. Ale karty ještě nejsou dohraný.“

„Udělal jsem chybu,“ zpytoval Jakub Valkovič své svědomí. „V první jízdě jsem to neudržel a pustil to, než šla páska nahoru. Stejně jako v Plzni byl špatný začátek, ale dnes byl i špatný konec s pádem. Naštěstí se nic nestalo kromě zničené motorky.“

„Kdybych ty dvě jízdy neposral, měl jsem jedenáct bodů,“ uvědomoval si Ján Mihálik. „Měl bych čtyři body navíc. Ale Divišov nás ještě čeká!“

David Pacalaj v kvalifikaci za sebou vodí Romano Hummela

Kvalifikace:

I. II. III.
1. David Pacalaj, SK – Žarnovica 1.
2. Pavel Kuchař, Praha (250 ccm) 1.
3. Romano Hummel, NL – Plzeň 2. .
4. František Klier, Divišov 2. .
5. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) E T
6. Jarno de Vries, NL – Plzeň T M

Poznámka: po vyloučeních Jarno de Vriese a Michala Bašteckého se třetí jízda neopakovala a pořadí na 3. – 4. místě bylo stanoveno ex aequo.

Klíčový okamžik závodu – Petr Chlupáč (červená) padá před Janem Kvěchem

Hlavní závod:

1. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 3 3 15
2. David Pacalaj, SK – Žarnovica 2 3 3 3 3 14
3. Daniel Klíma, Praha 3 2 2 2 3 12+3
4. Patrik Mikel, Pardubice 3 1 2 3 3 12+2
5. Petr Chlupáč, Praha X 3 3 3 2 11
6. Daniel Šilhán, Pardubice 2 2 2 1 2 9
7. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica T 3 3 2 X 8
8. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 3 E F 2 2 7
9. Jan Macek, Kopřivnice 2 2 2 M 1 7
10. Jarno de Vries, NL – Plzeň (res) 2 1 0 2 5
11. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 1 0 1 1 5
12. Václav Kvěch, Plzeň 1 1 1 1 0 4
13. Pavel Čermák, Praha 1 F E 2 0 3
14. František Klier, Divišov 0 1 1 1 X 3
15. Michal Danko, SK – Žarnovica 0 0 1 E F/R 1
16. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) (res) E 0 E 1 1
17. Pavel Kuchař, Praha (250 ccm) 1 E – – – 1
18. Romano Hummel, NL – Plzeň X – – – – 0
Jan Macek bojuje s Pavlem Čermákem

Průběžné pořadí šampionátů:

U21 U19 PLZ PHA TOT
5.5. 14.5.
1. 1. Jan Kvěch, Praha 14 15 29
2. 2. Petr Chlupáč, Praha 15 11 26
3. Patrik Mikel, Pardubice 12 12 24
4. 3. Daniel Klíma, Praha 11 12 23
5. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 11 8 19
6. 4. Daniel Šilhán, Pardubice 8 9 17
7. 5. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 10 7 17
8. 6. David Pacalaj, SK – Žarnovica o 14* 14
9. 7. Jarno de Vries, NL – Plzeň 7 5* 12
10. 8. Jan Macek, Kopřivnice 4 7 11
11. 9. Milan Dobiáš, Chabařovice 4 5 9
12. 10. Michal Danko, SK – Žarnovica 8 1 9
13. Václav Kvěch, Plzeň 4 4 8
14. Pavel Čermák, Praha 5 3 8
15. 11. Pavel Kuchař, Praha (250 ccm) 4 1* 5
16. 12. František Klier, Divišov 1 3* 4
17. 13. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) 0 1* 1
18. Romano Hummel, NL – Plzeň NS 0* 0
NC Michal Tomka, SK – Žarnovica o-Q NS
NC NC Sindy Weber, D – Kopřivnice (ACCR) o-Q NS

Poznámky: o = přihlášen k závodu, ale omluven, o-Q = dtto v kvalifikaci; * účastník kvalifikace

Daniel Klíma (bílá) přijímá po rozjezdu gratulace od Patrika Mikela

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Mirek Horáček