První vyhrání nic nevyřešilo

Praha – 14. května
Po startu rozjížďky s číslem tři dalšího dílu šampionátu stopětadvacítek na krátké dráze na malé Markétě vyvážel Jaroslav Vaníček Jana Jeníčka, čehož využil Vojtěch Šachl a spodní stranou se zmocnil vedení. Po dvou dalších trojkách se zdálo, že se jeho vítězné tažení zastaví až na stupních vítězů. Jenže divišovský závodník dovezl z patnácté jízdy jeden jediný bod a v rozjezdu o finále A podlehl Janu Jeníčkovi. Ačkoliv vyhrál béčko, na hrotu aktuální klasifikace jej vystřídal Jaroslav Vaníček. Pražan v áčku nezaváhal a odvedl Bruna Belana a Jana Jeníčka.

Bruno Belan, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček na stupních vítězů

Jediný suverén

Adam Bednář (modrá) jde dp čela před Dominika Hrbka (červená) a Adama Nejezchleba (bílá)

Slibem nezarmoutíš. A tak se při každých volbách mele a mele prázdná sláma a Praha stejně zůstává neprůjezdná. Dnes by o tom mohl vyprávět Jiří Jeníček, který se za volantem své dodávky snažil se svým synem Janem probít na malou Markétu. Nakonec se mu to povedlo, takže z dvanácti borců přihlášených ke třetímu dílu šampionátu stopětadvacítek na krátkých tratích nechyběl nikdo.

O tréninku zlehka sprchlo, nicméně déšť naštěstí odešel strašit na jinou adresu. Adam Bednář proto mohl s přehledem ovládnout rozjížďku s číslem jedna. Hned vzápětí jej napodobil Bruno Belan. Stylem start – cíl by si třetí jízdu přál ovládnout také Jaroslav Vaníček. A vskutku za startovní reakci se vůbec nemusel stydět.

Jenže třetí jízda odpoledne neměla jediné hluché místo. A stejně jako obhájce všech loňských titulů prahnul po vítězství také Jan Jeníček. Hnal se vpřed vnější stranou úvodního oblouku a Jaroslav Vaníček jej vyvážel tak vehementně, že je oba podjel Vojtěch Šachl.

Vojtěch Šachl (modrá) se ujímá vedení před Jaroslavem Vaníčkem (červená) a Janem Jeníčkem (bílá)

V rozjížďce s číslem čtyři roli suveréna sehrál Matěj Frýza, na jehož úkor si posléze Vojtěch Šachl vyčistil punc své neporazitelnosti. Přitom Plzeňan se za svůj start v osmé jízdě nemusel vůbec stydět. Navíc úspěšně zmrazil nájezd divišovského borce v první zatáčce.

Ovšem Vojtěch Šachl si stejně na začátku druhého kola našel cestu dopředu. Po dvou sériích se mu v počtu dvou triumfů mohl rovnat pouze Adam Bednář. Měl přitom obrovské štěstí. Dostal se sice rychle do vedení, avšak záhy zjistil, že má zavřený přívod paliva.

Otevíral si kohoutky zrovna ve chvíli, kdy si za jeho zády ve druhé zatáčce ustlal Josef Novotný, jenž dnes v šampionátu debutoval. Repete bez diskvalifikovaného závodníka v pardubické vestě se proměnilo na jednoznačnou záležitost pro Adama Bednáře.

Televizního kameramana zajímají Adam Bednář (červená) a Matěj Frýza (modrá)

Po třech čtvrtinách ovšem na hrotu aktuální klasifikace osaměl Vojtěch Šachl. Raketový start jej vynesl do čela deváté jízdy před stále se zlepšujícího Luboše Krejču. Jenže ten se přetočil hned v první zatáčce, takže jeho dva body bral Dominik Hrbek.

Adam Bednář chtěl s Vojtěchem Šachlem srovnat krok. A zprvu se mu to v desáté jízdě dařilo. Jenže Bruno Belan za jeho zády byl ve střehu. V úvodním oblouku zlomil svůj motocykl znenadání z vnějšku na spodek, kudy pronikl do čela. Byť Adam Bednář z celého svého závodnického srdce prahnul po odvetě, ale musel uznat svou první dnešní prohru.

Za devítibodovým Vojtěchem Šachlem byli s osmi body nejen Adam Bednář a Bruno Belan, nýbrž také Jaroslav Vaníček. Pražan s přehledem vyhrál dvanáctou jízdu. A pozor, seznam uchazečů o finále A rozšířil také Jan Jeníček. Ten po hladkém triumfu v rozjížďce s číslem jedenáct disponoval sedmi body.

 

Tři vítězství jsou málo na finále A

Bruno Belan vede před Adamem Bednářem

Ostrý duel o druhé místo mezi Matějem Frýzou a Adamem Nejezchlebem v rozjížďce s číslem třináct nechal Bruna Belana dokonale chladným. Jel totiž na čele od vylétnutí pásky k šedivému pražskému nebi, které prve zase plakalo, až po odmávnutí šachovnicovou vlajkou. Základní část skončil s jedenácti body.

Stejným skórem se mohl pochlubit hned vzápětí Jaroslav Vaníček, když na čele čtrnácté jízdy obkroužil celé čtyři okruhy. A pak se to stalo! Rozjížďka s číslem patnáct se nemohla dočkat sama sebe už ve chvíli, kdy si závodníci vylosovali startovní čísla. Přivedla totiž na svůj startovní rošt rovnou celou trojici aspirantů na poslední místo v áčku.

Vysokou hru hrál Jan Jeníček, který prostě musel zvítězit. Jeho startu nemohl vůbec nic vytknout ani nejtvrdší kritik. Zatímco Pardubičan pádil dopředu Vojtěch Šachl si v první zatáčce vylámal zuby při pokusu objet Adama Bednáře. Na bojovnosti mu to ovšem pranic neubralo. Jenže ve druhém kole se po chybě ve druhé zatáčce přetočil a bylo po nadějích.

Josef Novotný v šampionátu dnes debutoval

Sotva celá trojice projela cílem, srovnala se na deseti bodech. Jenže Adam Bednář měl jen dvě trojky, zbylí dva tři. Proto se před finálovým pořadem setkali ještě jednou na startu rozjezdu o poslední volné místo v áčku. Vojtěch Šachl při losování svými nůžkami přestřihnul papír Jana Jeníčka. Mnohem dramatičtější však byla hra kámen-nůžky-papír v podání již jistým finalistů. Jaroslav Vaníček utnul sérii svých remíz s Brunem Belanem až na pátý pokud.

Vojtěchu Šachlovi však v nejprestižnější rozjížďce dne nepomohla ani tři vítězství, ani šťastná ruka při losu. Jan Jeníček v dodatkové jízdě lépe odstartoval a rychle zavřel svého soka na vnitřní čáru. A když se poté nedopustil jediný chybičky, vyřadil z áčka leadera aktuální klasifikace!

Matouš Kameník vede finále C před Adamem Nejezchlebem

V déčku úřadoval Luboš Krejča, jenž s dokonalým přehledem odvedl Štěpána Ševčíka a Josefa Novotného. Naprosto stejně si vzápětí ve finále C počínal Matouš Kameník, který současně s letem pásky vyzrál na Adama Nejezchleba a Dominika Hrbka. A konec konců i Vojtěch Šachl, který vyhrál béčko stylem start – cíl.

Matěj Frýza za jeho zády v první zatáčce objel Adama Bednáře a postaral se o nejdramatičtější moment celé finálové části. Avšak v áčku šlo o dvojnásobné body. Šest z nich, které jej nakonec poslaly do čela průběžné klasifikace, si nenechal vzít Jaroslav Vaníček. Bruno Belan za ním uhlídal Jana Jeníčka a zaznamenal svůj nejlepší výsledek v letošním ročníku mistrovství.

Jaroslav Vaníček vede finále A před Brunem Belanem a Janem Jeníčkem
D C B A TOT
1. Jaroslav Vaníček, Praha 2 3 3 3 6 17
2. Bruno Belan, Slaný 3 2 3 3 4 15
3. Jan Jeníček, Pardubice 1 3 3 3 2 12
4. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 1 3 13
5. Matěj Frýza, Plzeň 3 2 1 2 2 10
6. Adam Bednář, Praha 3 3 2 2 1 11
7. Matouš Kameník, Praha 2 1 2 3 3 11
8. Adam Nejezchleba, Ch. 2 2 2 1 2 9
9. Dominik Hrbek, Pardubice 1 1 2 2 1 7
10. Luboš Krejča, Praha 2 1 F 2 3 8
11. Štěpán Ševčík, Plzeň 1 2 E 1 2 6
12. Josef Novotný, Pardubice 1 X ex 1 1 3

Poznámka: Josef Novotný v rozjížďce s číslem dvanáct předjet o kolo; rozjezd o finále A: Jan Jeníček, Vojtěch Šachl

Vojtěch Šachl musel vzít zavděk triumfem ve finále B

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA SLA PHA TOT
6.4. 20.4. 14.5.
1. Jaroslav Vaníček, Praha 17 16 17 50
2. Vojtěch Šachl, Divišov 15 18 13 46
3. Bruno Belan, Slaný 11 13 15 39
4. Jan Jeníček, Pardubice 9 13 12 34
5. Matouš Kameník, DIvišov 13 9 11 33
6. Matěj Frýza, Plzeň 9 11 10 30
7. Adam Bednář, Praha 13 6 11 30
8. Dominik Hrbek, Pardubice 6 10 7 23
9. Adam Nejezchleba, Ch. NS 10 9 19
10. Štěpán Ševčík, Plzeň 4 6 6 16
11. Josef Černý, Plzeň 8 8 NS 16
12. Luboš Krejča, Praha 6 NS 8 14
13. Mateusz Lopuski, PL NS 13 NS 13
14. Eric Puffer, D 10 NS NS 10
15. Antoni Kawczynski, PL NS 4 NS 4
16.Josef Novotný, Pardubice NS NS 3 3
Dvanáct kolibříků a Zdeněk Schneiderwind

Foto: Mirek Horáček