Češi a Slováci v akci 306

První Máj letos rozdělil zaměstnancům pracovní týden na dvě stejné poloviny. U nás se ve sváteční středu nezávodilo, ale v zahraničí se naši borci ke slovu dostali. A to platí i pro uplynulý víkend, takže tradiční pondělní procházka magazínu soeedwayA-Z zavede naše kroky do Německa a Polska.

 

Václav Milík, vyřazený z extraligového kádru své Wroclawi, si našel náhradní závodní program nejen ve slovenském šampionátu v Žarnovici. Dohodl se navíc s Landshutem na startech v německé bundeslize. Středeční premiéra pardubického kapitána byla kromobyčejně podařená.  Jeho deset bod (3 3 2 1 1) výrazným způsobem pomohlo Landshutu k těsnému triumfu 42:41 v Brokstedtu.

Na prvního máje se Michal Dudek vypravil do Lübbenau. V mezinárodním závodě na dlouhé dráze absolvoval dvě jízdy (2 3) a skončil čtrnáctý. Zvítězil Jörg Tebbe, s nímž na pódium vyrazili Paul Cooper a Henri Ahlbom.

Martin Málek ve stejný den závodil  v Dingolfingu. Obsadil sedmou příčku s devíti body (2 2 4 1), když mu těsně unikla finálová jízda. Triumfoval Michael Härtel před Lukasem Fienhagem a Jesse Mustonenem.

„Jako na houpačce, dva starty dobré, dva na…,“ přibližuje své dojmy. „Prostě jsem si vybral dvakrát špatnou kolej, neodstartoval a pak chyběly body, teda spíš jeden na finále. V průběhu závodu jsme řešili spíš takové drobné technické problémy, jako povolených pár šroubků, prasklé silentbloky na výfuku, upadlá blatník a tak. Prostě takové jarní nemoci. Pak trochu chyběla koncentrace a tak z toho bylo nakonec sedmé místo. Na druhou stranu drobné šrámy utrpěla jen technika, ale žádné šrámy na zdraví. Z nedostatků jsme vzali ponaučení a snad se tomu příště vyvaruju.“

Zdeněk Holub a Filip Hájek byli včera třetí v Míšni

Sobotní mítink druhé polské ligy Poznaň vs. Krosno byl kvůli dešti odložen, nicméně Eduard Krčmář by se jej kvůli race-off Speedway of Nations nemohl stejně zúčastnit. Martin Vaculík včera se svou Zielonou Gorou dorazil na svůj bývalý stadión v Gorzowě. Nepřející hlasy domácích fanoušků rychle umlčel čtyřmi triumfy. Až v patnácté jízdě byl před ním a Nicki Pedersem místní Bartosz Zmarzlik. Pro kompletnost, Gorzow vs Zielona Gora 41:46, Martin Vaculík třináct bodů (3 3 3 3 1) s jedním bonusem.

Již šestnáctý ročník Autohas Cupu se měl v Míšní uskutečnit v sobotu, jenže záplavy deště jej donutily odvolat. I když dráha nebyla optimální, jelo se včera po obědě. Vyhráli Dánové před Němci a českým tandemem Zdeněk HolubFilip Hájek.

Foto: Zdeněk Holub