Další autogramiády přiblížily čtenářům hrdiny plochodrážních knih

Česká Třebová – 1. května
Uplynulý víkend byl opět nabitý plochodrážní akcí. Pro vydavatelství Antonín Škach – Angličtina v České Třebová však znovu přinesl více práce, než by zabralo běžné zpravodajství z přeboru v Březolupech a slovenského šampionátu v Žarnovici. Na obou místech jsme prodávali nejen novou publikaci Česká plochodrážní ročenka 2019, ale i skvělé dílo Petra Dufka a Romana Apeltauera s názvem sedmdesátkrát ZLATÁ PŘILBA. Oba stadióny si přímo křičely do světa další příležitost, jak čtenářům nabídnout setkání s jejími hrdiny.

 

Fajnšmekři si rozhodně nenechali ujít získat podpis Jaroslava Gavendy

Jak AK Březolupy, tak SC Žarnovica vyšly našemu přání vstříc. V sobotu se u prodejního stolečku s plochodrážními knihami objevil Jaroslav Gavenda. Jeden z nejúspěšnějších mužů moravské plochodrážní historie servíroval při Zlaté přilbě překvapení již při svém debutu v září 1995.

Do Pardubic jej tenkrát povolali na poslední chvíli, ale on se odmítl smířit s rolí outsidera. Dostal se až do malého finále, jehož cíl protnul jako pátý. Přitom v semifinále musel odstavit motocykl, jemuž prasknul rám, jenž na rozdíl od světové špičky obouval do barumek, nikoliv dunlopů. Přitom se tehdy pětatřicetiletý Moravan tehdy dostal do úvah Tonyho Rickardssona. Stále ještě úřadující mistr světa si na něho v semifinále musel dávat pozor. Kdyby jej totiž neporazil, nepostoupil by do velkého finále a nezískal by svou třetí blyštivou trofej z dílny klenotnického mistra Lejhance.

Martin Vaculík a Václav Milík byli fanouškům k dispozici v Žarnovici

Na druhý den se fanouškům podepisoval nejprve Martin Vaculík. Klobouk dolů před vstřícnosti slovenského šampióna. Možná kdyby do Žarnovice dorazili komisaři z Londýna, dostal by se do Guinessovy knihy rekordů za největší počet udělených podpisů a pořízených snímků na mobily diváků.

V tomto směru mu úspěšně sekundoval Václav Milík. Pardubičan vzhledem k noční cestě z Goričanu přišel o pár minutek později po Martinu Vaculíkovi. O nějaké čtyři hodiny pak ve finále o mistra Slovenska dlouho ukazoval výfuk svému parťákovi z popolední autogramiády. Jenže ten měl vrch nakonec i na ovále.

Stále víc a víc knih se od prodejních stolečků přesunuje k plochodrážním čtenářům

Mně osobně nezbývá než poděkovat všem aktérům za umožnění obou akcí. Ročenky se nám v redakci již pyšně neroztahují v několika banánových bednách, pár se jich tu ještě skromně tyčí. Náklad zlatopřilbových knížek, jejichž prodej pro vydavatelství Sokrates Media realizujeme, je stále lehčí a lehčí, když jej překládáme do dodávek závodníků, aby nám je přiblížili na další plochodrážní štaci.

Nicméně zájem fanoušků nás motivuje přímý prodej publikací prodloužit. V Plzni jej asi nebude možné logisticky realizovat, nicméně knihy se k zájemcům nějakým způsobem dostanou i tam. A dál? Dál se uvidí, každopádně byste neměli s nákupem váhat. Až dojdou, nezbude totiž než konstatovat, že kde nic není, bere jenom finančák.

Foto: Eva Palánová a Karel Herman