Prvním lázeňským švihákem se stal Jaroslav Vaníček

Mariánské Lázně – 24. dubna
Závodní premiéra malého oválu uvnitř legendárního lázeňského kilometru nebyla rozhodně fádní. Kolibříci produkují kvalitní jízdy, to je pravda, na to jsme si zvykli. Nicméně čtvrtý díl seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup přinesl prvky, které u závodů plochodrážních stopětadvacítek nejsou na denním pořádku. Reklamní kampaň pořádajícího klubu přivedla na trávník se žlutými pampeliškami poměrně slušný počet diváků. Zásluhou Miloslava Čmejly byl mítink ozvučen a pochopitelně komentován. Z deseti kolibříků měl největší vrch Jaroslav Vaníček. Vojtěch Šachl mu dvakrát komplikoval život, jak v rozjížďce s číslem šestnáct, tak ve finále A. Na třetí příčce se umístil Adam Bednář, když z rozjížďky nejlepší trojice těsně vypadl Bruno Belan. Slánský závodník společně se svým otcem Rudolfem řešili technické problémy a po odstoupení zkraje páté jízdy museli svůj motocykl dokonce osadit karburátorem na benzín.

Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček a Adam Bednář stojí na stupních vítězů prvního závodu stopětadvacítek v Mariánských Lázních

Vězí to v karburátoru

Toto panoráma jsme doposud vídali jen u závodů na dlouhé dráze

Ten tam byl včerejší chlad. Mobil Zdeňka Schneiderwinda však byl v plné permanenci. Čím dál na východ jste totiž od Mariánských Lázní byli, tím zachmuřenější obloha byla. Pražský trenér stále dokola všechny ujišťoval, že se závodní premiéra lázeňského minioválu rozhodně konat bude. A jako argument uváděl, že v Praze svítí sluníčko.

Charakteristické panoráma legendární tisícovky si kolibříci nevychutnávali poprvé. Vždyť tu již předloni předváděli své umění v rámci světového šampionátu. Ale závod je závod. Miroslav Musil jim rovnou v praxi předvedl fungování startovacího zařízení, které se před nimi bude rozevírat od středu do obou stran jako nějaký turniket.

A pak již malé mariánskolázeňské Wembley, jak trefně poznamenal spíkr Miloslav Čmejla, očekával trénink a rozjížďka s číslem jedna.  Jako první vítěz se do dějin zapsal Jaroslav Vaníček, když odvedl Adama Bednáře a Dominika Hrbka.

Miroslav Musil učí kolibříky startovat na netradiční startovací zařízení

Bruno Belan vzápětí zvítězil před Lubošem Krejčou, který se oklepal po devětatřicítkových horečkách, které jej donutily vynechat sobotní Slaný. Ve třetí jízdě Jakub Exler přivedl do cíle Adama Nejezchlebu a Petra Marka. A konečně seznam úvodních vítězů uzavřel Vojtěch Šachl, když ve čtvrté jízdě odstartoval na Matouše Kameníka.

Jaroslav Vaníček byl prvním, kdo svůj primát zopakoval. V páté jízdě vypálil jako z děla. Za sebou měl Bruna Belana. Jenže než se slánský závodník dostal k pořádnému útoku, zůstal ještě v první zatáčce stát. Problém vězel v karburátoru a jeho otec Rudolf na motocykl nasadil karburátor na benzín.

„Prská to, ale jede to,“ potvrzoval sám Bruno Belan. Že nelhal, dokazují ostatně dva triumfy ve druhé půli základní části. Devět bodů dohromady však stačilo pouze na finále B. Potíže s karburátorem hlásil také Jaroslav Vaníček. Až z toho třetího, který mu tatínek na jeho motocykl namontoval, netekl metyl.

Jaroslav Vaníček vede, avšak Bruno Belan za chvíli zastaví kvůli karburátoru

Pražan však kvůli žádné závadě nezastavil. V rozjížďce s číslem devět se rázně vypořádal s Matoušem Kameníkem. Ten se odvážně cpal do čela spodní stranou první zatáčky. Ale Jaroslav Vaníček již na protilehlé rovince dostal věci opět pod svou kontrolu a po chvilce projel cílem jako vítěz již potřetí. V hamonění trojek se mu mohl rovnat jen Vojtěch Šachl.

Také on procházel závodem jako nůž máslem. Přál mu los, v rozjížďce s číslem šest narazil na začínajícího Dominika Hrbka. Ani Luboš Krejča a Petr Marek mu ve dvanácté jízdě vítěznou trajektorii příliš nekřížili. Zbývalo jen určit třetího, který se s nimi postaví na startovní rošt finále A.

 

Tanec jedniček Jaroslava Vaníčka

Adam Bednář si nenechal ujít finále A

Jak jsme si již pověděli, Bruno Belan se mohl stavět na hlavu a odrážet se ušima, jenže po jeho odstoupení z páté jízdy mu body chyběly čím dál tím víc. Zato akcie Adama Bednáře stoupaly. Po úvodní prohře s Jaroslavem Vaníčkem vyhrál rozjížďku s číslem sedm. Raketový start ho v ní vynesl před Matouše Kameníka a Petra Marka.

O čtyři jízdy později se o skvělých startech Adama Bednáře přesvědčil Adam Nejezchleba. Rychlejší než jihočeský Pražan byl Bruno Belan v rozjížďce s číslem třináct. Jenže v konečném součtu měl Adam Bednář o jeden bod více než slánský blonďák. Áčko bylo jeho!

Než v závěrečné sérii krystalizovalo konečné pořadí prvního podniku na lázeňské mini dráze, viděli jsme jakési finále A nanečisto. Oba neporažení se totiž setkali v rozjížďce s číslem šestnáct, z čehož neměl radost Luboš Krejča. Stanul na roštu mezi nimi a dobře tušil, že bod potřebný na splnění své ambice postoupit do finále B tady nezíská.

Vojtěch Šachl dnes Jaroslava Vaníčka dvakrát honil marně

Nejlepší start předvedl Jaroslav Vaníček. Vojtěch Šachl však již mnohokrát potvrdil starou pravdu, že se vyhrává až na cílové metě. A také nyní se pustil rychle do práce. Ve druhém kole vedl svůj motocykl ve druhé zatáčce pod vedoucího Pražana. Neobešlo se to bez šťouchance.

Oba závodníci krizový moment zvládli na jedničku. Nicméně Vojtěch Šachl citelně ztratil a svou ztrátu už nedohnal. Jaroslav Vaníček posléze dlouho přemítal nad volbou pozice, odkud by žlutočerné divišovské nebezpečí odrazil ještě jednou ve finále A. Zvolil vnitřek, avšak závěrečné série tradičně začínala déčkem.

V něm si svá čtyři kola obkroužil osamocený Petr Marek. Luboš Krejča neměl ve finále C větší problém s Jakubem Exlerem, jehož křídla prve v patnácté jízdě přistřihnul pád, a Dominikem Hrbkem. V béčku Bruno Belan odvedl Matouše Kameníka a Adama Nejezchlebu. A pak se už jelo o stupně vítězů!

Bruno Belan si svou smůlu kompenzoval výhrou ve finále B, kde se právě ujímá vedení před Matoušem Kameníkem a Adamem Nejezchlebem

Jaroslav Vaníček si dnes vylosoval startovní číslo jedna. Stal se prvním vítězem na novém ovále v rozjížďce s číslem jedna. Jako první obhájil své prvenství z první série. A nyní měl jeho tanec jedniček pokračoval i ve finále A a udělal z něho prvního vítěze.

Reakci na rozevírání startovací gumičky měl lepší Vojtěch Šachl. Lépe však odjel Jaroslav Vaníček. V první zatáčce do hry vstoupil Adam Bednář. Tlačil se spodní stranou dopředu. Vojtěch Šachl jej sice pohotově zpacifikoval, ale Jaroslav Vaníček se už v klidu upaloval pro triumf.

Ve finále A odvrací Jaroslav Vaníček útok Vojtěcha Šachla
D C B A TOT
1. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 2 2 13
3. Adam Bednář, Praha 2 3 3 2 1 11
4. Bruno Belan, Slaný 3 E 3 3 3 12
5. Matouš Kameník, Divišov 2 2 2 3 2 11
6. Adam Nejezchleba, Ch. 2 2 2 3 1 10
7. Luboš Krejča, Praha 2 3 2 1 3 11
8. Jakub Exler, Praha 3 2 1 F 2 8
9. Dominik Hrbek, Pardubice 1 2 2 2 1 8
10. Petr Marek, Chabařovice 1 1 1 2 3 8
Historicky první rozjížďka na nové dráze: zleva Adam Bednář, Dominik Hrbek a Jaroslav Vaníček

Průběžné pořadí seriálu:

PHA CHA SLA MaL TOT
26.3. 13.4. 14.4. 24.4.
1. Jaroslav Vaníček 13 13 14 15 55
2. Vojtěch Šachl 15 15 12 13 55
3. Bruno Belan 12 12 12 12 48
4. Adam Bednář 12 12 12 11 47
5. Jakub Exler 10 10 12 8 40
6. Matouš Kameník 7 11 9 11 38
7. Adam Nejezchleba 9 10 6 10 35
8. Jan Jeníček 11 10 13 NS 34
9. Matěj Frýza 11 13 10 NS 34
10. Dominik Hrbek 8 5 6 8 27
11. Petr Marek NS 9 9 8 26
12. Luboš Krejča 1 NS 10 11 22
13. Tony Katra NS 8 8 NS 16
14. Štěpán Ševčík 3 7 6 NS 16
15. Karel Průša NS 9 6 NS 15
16. Josef Černý NS 5 NS NS 5
Praktická ukázka startovací gumičky, jejíž dvě poloviny letí od středu na každou stranu

Foto: Antonín Škach

Pózovat na pódiu si zasloužili všichni hlavní aktéři